Αγαπημένο πασχαλινό μοτίβο ειδικά στα γλυκά που γεμίζουν τα ράφια των ζαχαροπλαστείων, των deli shops και των σούπερ μάρκετ, αυτή την εποχή, είναι αναμφισβήτητα, ο λαγός.Εκτός, όμως, από σοκολατένιος, που αποτελεί και την πιο κοινή πρόταση στην αγορά, ο λαγός θα μπορούσε άνετα να πρωταγωνιστήσει στο πασχαλινό εορταστικό μας τραπέζι, και ως κέικ. Ένα πληθωρικό, αφράτο και ανοιξιάτικο γλυκό, βγαλμένο θαρρείς από τα παραμυθένια γλυκά της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων, που αν και εύκολο στην παρασκευή του, θα μπορούσε άνετα να στολίζει τις βιτρίνες των πιο «ψαγμένων» pastry shops.

Η συνταγή που χρησιμοποιούμε, είναι αυτή του κλασικού κέικ βανίλιας (απαιτείται οπωσδήποτε μία καλή φόρμα σιλικόνης -κατά προτίμηση- σε σχήμα λαγού), ενώ προαιρετική θεωρείται η βουτυρόκρεμα η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην επικάλυψή του, σε περίπτωση που θέλουμε να δώσουμε στο κέικ μας μία ακόμα πιο λαχταριστή όψη.
Σηκώνουμε, λοιπόν, μανίκια, μπαίνουμε με φόρα στην κουζίνα και ετοιμαζόμαστε φέτος να γλυκάνουμε -και να καταπλήξουμε- τους καλεσμένους μας με μία εντελώς διαφορετική πρόταση.

Υλικά (για το κέικ)
250 γρ. βούτυρο (ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου)
270 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ½ κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
1 βανιλίνη
60 ml φρέσκο γάλα (πλήρες)
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
(προαιρετικά για το frosting)
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
200 γρ. τυρί κρέμα (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 2 λεμόνια

Διαδικασία
Κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα μας να αφρατέψει. Έπειτα, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Στο τέλος ρίχνουμε στον κάδο το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα, τη βανιλίνη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και όλα μαζί τα χτυπάμε για περίπου 2’ σε χαμηλή ταχύτητα.

Αλευροβουτυρώνουμε τη φόρμα μας (σιλικόνης και σε σχήμα λαγού) και ρίχνουμε σε αυτή το μείγμα μας.

Ψήνουμε στις αντιστάσεις για 50΄-60’. Πριν σβήσουμε το φούρνο ελέγχουμε το κέικ μας με μία οδοντογλυφίδα και εφ’ όσον έχει ψηθεί, το αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε στον πάγκο μας για να κρυώσει.

Ξεφορμάρουμε μόνο εφ’ όσον πρώτα έχουμε βεβαιωθεί ότι το κέικ μας έχει κρυώσει και έχει σταθεροποιηθεί. Προαιρετικά προχωράμε στη διαδικασία του frosting, διαφορετικά σερβίρουμε το κέικ μας όπως είναι.

Frosting:
Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να μας δώσουν ένα αφράτο και ομοιόμορφο μείγμα. Γεμίζουμε με τη βουτυρόκρεμα το κορνέ (τη σακούλα) ζαχαροπλαστικής και καλύπτουμε απ’ άκρη σ’ άκρη την επιφάνεια των κέικ με μικρές στρογγυλές ροζέτες (ή όπως αλλιώς μας αρέσει).