Την επόμενη φορά που θ’ αποφασίσεις να καθαρίσεις το φούρνο, πέτα μακριά τα καθαριστικά που περιέχουν πλήθος χημικών ουσιών και κάντον να λάμπει με τρόπο φυσικό.

Πώς; Μα με σόδα και αλάτι! Αφαίρεσε τις σχάρες και αφήσέ τες να μουλιάσουν σε ζεστό νερό με σαπουνάδα. Σε ένα μπολ ανακάτεψε ίσα μέρη ζεστού νερού με μαγειρική σόδα μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή πάστα. Αν ο φούρνος είναι υπερβολικά βρόμικος πρόσθεσε στο μείγμα και ίση ποσότητα χοντρού αλατιού. Μπορείς αν θέλεις να προσθέσεις και λίγο λευκό ξίδι ή απορρυπαντικό πιάτων. Όταν το διάλυμα είναι έτοιμο, τρίψε τις επιφάνειες με ένα σφουγγάρι. Αφήσέ το να δράσει για μερικά λεπτά και καθάρισε τις σχάρες τρίβοντάς τες με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι. Ξέπλυνε και αφήσέ τες να στεγνώσουν. Τελειώνοντας, πέρνα όλο το φούρνο με ένα βρεγμένο πανί και θα δεις τις βρομιές να εξαφανίζονται εύκολα, οικονομικά και προπάντων οικολογικά!

fournos-katharisma

Άλλος ένας τρόπος για να καθαρίσεις τα καμμένα λίπη είναι ο εξής: Βάλε μέσα σε κρύο φούρνο ένα γυάλινο μπολ με μισό φλιτζάνι υγρή αμμωνία, κλείσε την πόρτα και άφησέ το εκεί όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί καθάρισε όλο το εσωτερικού του φούρνου με νωπό πανί και θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα!