Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι αυξημένες απαιτήσεις για γρήγορα και συγχρόνως νόστιμα και θρεπτικά πιάτα που γίνονται χωρίς πολύ κόπο, χρόνο και σπατάλη χρημάτων, μας κάνουν να υιοθετούμε στη διατροφική μας ρουτίνα,  έξυπνες και κυρίως απόλυτα εφαρμόσιμες τακτικές οικιακού προγραμματισμού. Μία από αυτές, να έχουμε σταθερά στην κατάψυξή μας ποιοτικές πρώτες ύλες που ανά πάσα στιγμή θα μπορούν να μας δίνουν τη μαγειρική έμπνευση που χρειαζόμαστε για κλασσικές αλλά και για πιο προχωρημένες συνταγές, μαζί με τη φρεσκάδα της εποχικότητας και τους αγνούς θησαυρούς της υπαίθρου.

Ακόμα όμως και αν έχουμε τη θέληση, τη διάθεση, τη γνώση να αποθηκεύσουμε εγκαίρως στην κατάψυξή μας, τα φρούτα εκείνα και τα λαχανικά που βρίσκονται, ανά περίοδο, στο πικ της παραγωγής τους, πόσο σίγουροι μπορεί να είμαστε πως ότι βλέπουμε στον πάγκο του μανάβη μπορεί με την ίδια αυτονόητη ευκολία και αποτελεσματικότητα να διατηρηθεί και στην κατάψυξή μας; Όσο σίγουροι και αν είμαστε, όσο δυνατοί λύτες και αν δηλώνουμε σε γρίφους οικιακής οικονομίας αξίζει να ρίξουμε μία ματιά στην παρακάτω λίστα τροφίμων που ναι, μπορούν -και πρέπει αν είναι να καταναλωθούν μετά από καιρό- να μπουν στα ράφια της κατάψυξης μας. Κάνουμε, λοιπόν, την κατάψυξή μας να «δουλέψει» προς όφελός μας, επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής αγαπημένων μας υλικών και πάνω απ’ όλα εξοικονομούμε χρόνο, χρήμα και ενέργεια. Αυτές είναι οι δημοφιλέστερες πρώτες ύλες που πρέπει όλοι να φυλάμε στην κατάψυξή μας, καθώς χρησιμοποιούνται εξαιρετικά συχνά στις μαγειρικές σχεδόν κάθε νοικοκυριού.

Mix λαχανικών

Είτε διαθέτουμε το δικό μας μποστάνι, οπότε εγκαίρως, κόβουμε τη στιγμή που πια έχουν ωριμάσει, τα λαχανικά μας, είτε αγοράσουμε έτοιμα κατεψυγμένα από το σούπερ μάρκετ, σακουλάκια με διάφορα είδη λαχανικών, κυρίως εκτός εποχής, μπορούμε να κάνουμε τις δικές μας μίξεις ώστε κάθε φορά που χρειάζεται, να τις προσθέτουμε σε σούπες, μαγειρευτά, noodles ακόμα και σε πιάτα με ρύζι ή enchiladas. Φροντίζουμε σε αυτό το mix να υπάρχει οπωσδήποτε καρότο και καλαμπόκι γιατί χαρίζουν χρώμα και νοστιμιά σε κάθε πιάτο και συγχρόνως «δένουν» εξαιρετικά με ένα πλήθος ακόμα λαχανικών (μπρόκολο, φασολάκια, αρακάς κλπ).

Βατόμουρα, σμέουρα και κεράσια

Τα κατεψυγμένα βατόμουρα, τα σμέουρα και τα κεράσια φέρνουν το καλοκαίρι στη κουζίνα μας, όλο το χρόνο. Ωστόσο, ακριβώς επειδή η υφή τους αλλάζει αποθηκεύοντάς τα στην κατάψυξη, καλό είναι να χρησιμοποιούνται σε συνταγές που απαιτούν τη μαγειρική/ζαχαροπλαστική επεξεργασία τους ή την πολτοποίησή τους (π.χ. ανακατεύοντάς τα σε χυλό ή σε γιαούρτι).

Κρεμμύδια

Είτε ξερά είτε φρέσκα, τα κρεμμύδια μπαίνουν σχεδόν καθημερινά στην κατσαρόλα, στο τηγάνι, στο ταψί ακόμα και στον ατμομάγειρα ή τη φριτέζα αέρος, οπότε πρέπει πάντα να έχουμε πλαστικά σακουλάκια γεμισμένα με κρεμμύδια (και κλεισμένα αεροστεγώς) στην κατάψυξή μας. Το μυστικό για να μη ταλαιπωρούμαστε κάθε φορά που θέλουμε να χρησιμοποιούμε μία μικρή ή μεγαλύτερη ποσότητά τους είναι, πριν τα καταψύξουμε, να έχουμε προνοήσει και να τα έχουμε χτυπήσει ελαφρώς (ανακινώντας το σακουλάκι), ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έχουν κολλήσει μεταξύ τους. Έτσι όταν τα αφαιρούμε από την κατάψυξη θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε ακριβώς την ποσότητα που χρειαζόμαστε κάθε φορά χωρίς να πρέπει οπωσδήποτε να μαγειρεύουμε μία συμπαγή και παγωμένη μάζα.

Ψάρια και θαλασσινά

Είτε μιλάμε για ολόκληρα φρέσκα ψάρια, είτε για φιλέτα ψαριών είτε για θαλασσινά μπορούμε το ίδιο εύστοχα και πετυχημένα να βάλουμε οποιοδήποτε από αυτά (όχι μαγειρεμένα) στην κατάψυξή μας, διαπιστώνοντας στην πορεία πως με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε εξαιρετική οικονομία και συγχρόνως έχουμε την αγαπημένη μας θαλασσινή τροφή, ακριβώς την ώρα και στην περίσταση που τη χρειαζόμαστε.

Ψωμί

Κομμένο σε φέτες και αποθηκευμένο σε κατάλληλες πλαστικές σακούλες, το ψωμί μπαίνει με ευκολία στην κατάψυξη και βγαίνει (όλο μαζί ή τμηματικά) κάθε φορά που θέλουμε να συμπληρώσουμε με αυτό το εργένικο ή οικογενειακό μας τραπέζι. Θα διαπιστώσουμε ότι κάνουμε σημαντική οικονομία, καταναλώνοντας ακριβώς την ποσότητα που χρειαζόμαστε ανά περίσταση και κυρίως χωρίς να πετάμε αυτό που περισσεύει ή αυτό που έχει ήδη μπαγιατέψει.

Κοτόπουλο ή γαλοπούλα 

Το ότι το νωπό κοτόπουλο και η νωπή γαλοπούλα φυλάσσονται μέχρι να μαγειρευτούν στην κατάψυξη, αυτό είναι γνωστό. Και η αλήθεια είναι ότι, από μόνο του μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά λειτουργικό και βοηθητικό στα πάγια μαγειρικά έξοδα ενός νοικοκυριού. Αυτό όμως που επί προσθέτως μπορούμε να διαπιστώσουμε είναι ότι και το μαγειρεμένο κοτόπουλο (ή η γαλοπούλα) μπαίνει στην κατάψυξη και ακόμα καλύτερα, σε τεμάχια ή ξεψαχνισμένο, ώστε να χρησιμοποιούμε την ποσότητα που κάθε φορά θέλουμε, στα σάντουιτς, στις ομελέτες ή στις σαλάτες μας και μάλιστα να έχει τη γεύση εκείνη όπως τη μέρα που το μαγειρέψαμε. Οικονομία, ευκολία και zero food waste σε μία μόλις κίνηση.