Αν ανήκετε στην πλειοψηφία των καταναλωτών που δεν αγοράζουν καθόλου καστανό ρύζι, τότε εμείς σας λέμε να το ξανασκεφτείτε, γιατί ίσως δεν του έχετε δώσει την ευκαιρία που του αξίζει, καθώς κι αρκούν λίγα μόνο λεπτά για να έχετε ένα νόστιμο αποτέλεσμα.
Σίγουρα έχετε ακούσει ότι είναι πολύ πιο υγιεινό και θρεπτικό, αφού περιλαμβάνει τον φλοιό του σταριού, ο οποίος πετάγεται στο λευκό ρύζι. Οι διαιτολόγοι μάλιστα να το εντάξουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα, αφού- εκτός των άλλων προτερημάτων του- ο αναποφλοίωτος κόκκος του μας δίνει μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού, οπότε δεν πεινάμε πολύ σύντομα ξανά.
Σας έχει τύχει να δοκιμάσετε να το μαγειρέψετε αλλά σας βγήκε άνοστο ή αδιάφορο, άσχετα από τη συνταγή που ακολουθήσατε ή τα υλικά που προσθέσατε; Τι φταίει και δεν έβγαλε όλη την πλούσια, ελαφρώς ξηροκαρπάτη γεύση του;
Ας δούμε παρακάτω τα λάθη και τα σωστά στο μαγείρεμά του:
Πώς θα το κάνουμε να βγάλει όλη του τη νοστιμιά
Δεν έχει να κάνει ούτε με τα υλικά που θα του προσθέσουμε αφού το παρασκευάσουμε, ούτε με τον χρόνο ή τη μέθοδο βρασμού. Αυτό που θα κάνει τη διαφορά στη γεύση του είναι ένα κόλπο που μπορούμε να κάνουμε μόλις είναι μόλις βγάλουμε το κατσαρολάκι μας με το καστανό ρύζι να το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας ή τη φωτιά (αν χρησιμοποιούμε γκάζι), να το σκεπάσουμε και να το αφήσουμε έτσι για περίπου 10 λεπτά να «σταθεί» και να απορροφήσει όλο τον ατμό που απελευθερώνεται. To ίδιο ισχύει και για άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το εξαιρετικά θρεπτικό farro (που θυμίζει κριθάρι).
Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση
Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν αφήσουμε το καστανό ρύζι σκεπασμένο να… ξεκουραστεί, τότε απορροφά την επιπλέον υγρασία από τον ατμό της κατσαρόλας, οπότε και μαλακώνει σε υφή και βγάζει και όλα του τα αρώματα. Οπότε είναι και πιο εύπεπτο αλλά και πιο γευστικό, όταν περάσει από αυτήν την επιπλέον διαδικασία.
Βέβαια, αν εσείς προτιμάτε τους κόκκους του ρυζιού σας πιο σπυρωτούς, τότε μπορεί να το αφήσετε σκεπασμένο με το καπάκι του για λιγότερα λεπτά, ενώ αν το θέλετε ακόμη πιο μαλακό να παρατείνετε λίγο τον χρόνο που οι ατμοί θα το μαλακώσουν. Πάντα ισχύει το περί ορέξεως ουδείς λόγος, οπότε κάντε δοκιμές ώσπου να βρείτε τον χρόνο που ταιριάζει στο δικό σας γούστο.
Τα βήματα για το τέλειο καστανό ρύζι
Ξέπλυμα
Πρώτα από όλα ξεπλένουμε το ρύζι. Επειδή με την τριβή των κόκκων απελευθερώνονται σωματίδια που δεν θέλουμε να μαγειρευτούν, τα αφαιρούμε βάζοντας την ποσότητα που θέλουμε μέσα σε μπολ και την καλύπτουμε με νερό. Ανακατεύουμε λίγο με τα χέρια μας και σουρώνουμε ρίχνοντας το περιεχόμενο του μπολ σε ένα σουρωτήρι.
Μούλιασμα (προαιρετικά)
Όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να ωφεληθούν από το μούλιασμα μέσα σε νερό (είτε αποβραδίς, είτε για μία περίπου ώρα). Αν πάλι βιάζεστε και δεν το κάνατε ήδη, μπορείτε και να παραλείψετε αυτό το βήμα. Εμείς προτιμούμε να μουλιάζουμε τα δημητριακά αυτού του είδους επειδή αυτό μειώνει σε σημαντικό βαθμό τον χρόνο βρασμού τους. Οπότε έτσι επιτυγχάνουμε και ταχύτητα και νοστιμιά.
Οι καλύτερες μέθοδοι βρασμού ρυζιού
Μετρητό: Απλώς βράζουμε δύο φλιτζάνια νερό και ρίχνουμε μέσα 1 φλιτζάνι ρύζι. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο χαμηλό και αφήνουμε να σιγοβράσει με κλειστό το καπάκι. Μετά από 35 περίπου λεπτά περίπου ελέγχουμε αν έχει απορροφήσει το νερό και τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε έτσι σκεπασμένο να σταθεί για 10 ακόμη λεπτά και το σερβίρουμε.
Σουρωτό: Αν πάλι σας αρέσει περισσότερο η μέθοδος των ζυμαρικών και το ρύζι να είναι πιο σπυρωτό, μπορείτε να βράσετε το ρύζι σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσει, οπότε σε αυτή την περίπτωση όταν δοκιμάσετε και δείτε ότι είναι έτοιμο θα το σουρώσετε. Μην ξεχάσετε το κόλπο των 10 λεπτών εκτός φωτιάς για να σταθεί και να βγάλει όλη του τη νοστιμιά.
Για να σας ανοίξουμε την όρεξη να και μια πολύ εντυπωσιακή σε εμφάνιση και γεύση συνταγή!