Kι όμως. Μια λάθος επιλογή νερού, ναι νερού, μπορεί να σου χαλάσει το γεύμα, όπως μπορεί κάλλιστα και να το αναβαθμίσει.

Αυτό καταλάβαμε ύστερα από μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα γευστική δοκιμή νερού, που διοργάνωσε το San Pelegrino πριν λίγες μέρες στο ολοκαίνουριο εστιατόριο CTC του ταλαντούχου Αλέξανδρου Τσιοτίνη. Οδηγός μας στο ξεχωριστό αυτό ταίριασμα νερού και φαγητού ήταν ο βραβευμένος sommelier Νικόλας Γιαννόπουλος. Υπό την καθοδήγησή του, λοιπόν, ανακαλύψαμε τη σπουδαιότητα του κατάλληλου νερού για μία τέλεια γευστική εμπειρία. Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς, το φυσικό μεταλλικό νερό της Τοσκάνης Acqua Panna και το ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό S.Pellegrino ανέδειξαν, το καθένα ξεχωριστά, τις μοναδικές γεύσεις του menu degustation αλλά και του κρασιού και των υπόλοιπων συνοδευτικών.

S.PELLEGRINO ACQUA PANNA 4

Πώς σερβίρονται τα S. Pellegrino & Acqua Panna
Πρεσβευτής της ιταλικής φινέτσας, τo S.Pellegrino με την ντελικάτη γεύση και τις εκλεπτυσμένες μικροσκοπικές φυσαλίδες είναι το τέλειο συνοδευτικό για απαιτητικές γεύσεις. Γι’ αυτό το λόγο, αποτελεί το μόνο ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό που προτείνεται από την Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων (ASI). Η καλύτερη πρόταση σερβιρίσματος του S.Pellegrino είναι μεταξύ 8°C – 10°C και πρέπει να σερβίρεται ως έχει, δηλαδή χωρίς πάγο ή λεμόνι ή κάποιο άλλο συνοδευτικό, διότι θα αλλοιωθεί η μοναδική, φίνα γεύση του. Το S.Pellegrino ταιριάζει με κάθε είδους κρασί, κόκκινο, ροζέ ή λευκό, που διαθέτει πολύ ισχυρό σώμα και εξελίσσεται με σύνθετη και διαρκή επίγευση. Αγαπά το πλούσιο φαγητό, όπως το βόειο κρέας ή τα ώριμα τυριά και μπορεί να συνοδεύσει δυναμικά αρωματισμένα ή καυτερά πιάτα αναδεικνύοντας τις γεύσεις τους.
Όσο για το φυσικό μεταλλικό νερό της Τοσκάνης Acqua Panna, με την απαλή, βελούδινη γεύση είναι το τέλειο συνοδευτικό για λευκά αφρώδη κρασιά κυρίως φρουτώδη ή παλαιωμένα σε βαρέλι και ροζέ νεαρά, ελαφρά κρασιά. Ταιριάζει με αρωματικά γλυκά και μπορεί να συνοδεύσει δυναμικά ιδιαίτερα πιάτα όπου κυριαρχεί η αλμυρή, ξινή ή ελαιώδη γεύση. Η καλύτερη πρόταση σερβιρίσματος του Acqua Panna είναι μεταξύ 10°C – 12°C και πρέπει να σερβίρεται ως έχει, δηλαδή χωρίς πάγο, λεμόνι ή κάποιο άλλο συνοδευτικό για να μην αλλοιωθεί η εκλεπτυσμένη γεύση του.

nikolas giannopoulos
O βραβευμένος sommelier Νικόλας Γιαννόπουλος

Πώς κάνουμε τη γευστική δοκιμή νερού
Σύμφωνα με τον Νικόλα Γιαννόπουλο, στη γευστική δοκιμή νερού συμμετέχουμε με όλες μας τις αισθήσεις. Συγκεκριμένα:
* Αμέσως μόλις ανοιχθεί το μπουκάλι γεμίζουμε το 1/3 του ποτηριού. Πίνουμε μια μεγάλη γουλιά από το νερό και αμέσως κάνουμε εκτίμηση της φρεσκάδας του.
* Αδειάζουμε το νερό που έχει μείνει και γεμίζουμε ξανά το 1/3 του ποτηριού. Σηκώνουμε το ποτήρι στο ύψος των ματιών και μετά το χαμηλώνουμε, ώστε να μπορούμε να παρατηρήσουμε το νερό από πάνω. Οριζόντιες και κάθετες αξιολογήσεις του νερού θα βοηθήσουν στον εντοπισμό τυχόν ξένων σωματιδίων και περιέργων χρωμάτων. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση του ανθρακούχου, θα μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε τη “ζωηράδα” των φυσαλίδων.
* Φέρνουμε το ποτήρι κάτω από τη μύτη και αναπνέουμε βαθιά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επαναλαμβάνουμε αυτή την κίνηση αρκετές φορές. Για καλύτερο αποτέλεσμα, έχουμε τα μάτια κλειστά.
* Πίνουμε μια γουλιά -περίπου 15ml- και περιμένουμε το νερό να “ξεκουραστεί” στη γλώσσα μας. Έπειτα το αφήνουμε να γεμίσει το στόμα και αφού το οδηγήσουμε στο πίσω μέρος της γλώσσας, καταπίνουμε.  Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την αξιολόγηση της οξύτητας, της γεύσης, της δομής, της ελαφρότητας και της αίσθησης του νερού στο στόμα.
* Για μια ακόμη φορά, πίνουμε μια μεγάλη γουλιά, αφήνοντάς την να “ξεκουραστεί” στη γλώσσα. Αφήνουμε μια μικρή ποσότητα αέρα να μπει στο στόμα και εκπνέουμε από τη μύτη. Αφήνουμε το νερό να γλιστρήσει πίσω από τη γλώσσα και καταπίνουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα φανεί η ισορροπία και η ανθεκτικότητα.
* Ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό βρύσης και προχωράμε με την ανάλυση του επόμενου δείγματος.

alexandros-tsiotinis-slider
Ο Εxecutive Chef Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Λίγο πριν τον παγκόσμιο διαγωνισμό S.Pellegrino Young Chef  
Στο πλαίσιο του δείπνου είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το πιάτο, με το οποίο ο 29χρονος executive chef Αλέξανδρος Τσιοτίνης θα συμμετάσχει στην τελική φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού S. Pellegrino Young Chef. Η πρότασή του «Ρίζες της Ελλάδας σε σαλάτα με παγωτό από επτάζυμο ψωμί» είναι το εισιτήριο για τον τελικό που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο, στις 26 Ιουνίου 2015 έχοντας διακριθεί ανάμεσα στις χώρες της Μεσογείου. Πρόκειται για μια κρητική σαλάτα σε γλαστράκι, που σαν έργο τέχνης φέρνει στο πιάτο αποδομημένα υλικά, που θυμίζουν γευστικά Ελλάδα. Περισσότερα για τον διεθνή διαγωνισμό που είναι σε λίγες μέρες εδώ

tsiotinis-piato5
«Ρίζες της Ελλάδας σε σαλάτα με παγωτό από επτάζυμο ψωμί»

info
Περισσότερα για την κουλτούρα της γεύσης και τις απολαύσεις της στο: www.finedininglovers.com. Το δείπνο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουνίου στο εστιατόριο CTC (Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Ιλίσια, τηλ. 210 7228812). Περισσότερα για το νέο εστιατόριο εδώ

Το άρθρο της εβδομάδας