O καφές μόκα είναι το ρόφημα που συνδυάζει πολύ αρμονικά τη σοκολάτα με τον καφέ, διατηρώντας την απόλυτη ισορροπία μεταξύ τους.

Όταν θέλετε μια μικρή δόση καφεΐνης σε ένα λίγο πιο γλυκό ρόφημα τότε ο μοκατσίνο είναι ακριβώς αυτό που αποζητάτε. Καταναλώνεται και ζεστός αλλά και κρύος το καλοκαίρι. Το μυστικό για να πετύχετε την τέλεια ισορροπία στο συγκεκριμένο ποτό είναι να φτιάξετε ένα σωστό και καλά χτυπημένο αφρόγαλα. Αν το θέλετε πιο γλυκό, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλη σοκολάτα, ενώ οι λάτρεις της πικρής γεύσης μπορούν να αντικαταστήσουν τη σοκολάτα γάλακτος με μαύρη.

Υλικά για 1 άτομο
20 γρ. σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη + επιπλέον τριμμένο για το σερβίρισμα)
(εναλλακτικά: αναμείγνύουμε ½ κουτ. σούπας ζεστή σοκολάτα σε σκόνη και 1 κουταλιά της σούπας βραστό νερό)
60ml εσπρέσο
130ml αφρόγαλα

Διαδικασία
Ρίχνουμε τα κομμάτια σοκολάτας (ή τo μείγμα ζεστής σοκολάτας) σε μια κούπα. Σε περίπτωση που θέλουμε πιο πικρό το ρόφημά μας, επιλέγουμε κακάο σε σκόνη ή μαύρη σοκολάτα.

Ρίχνουμε τον εσπρέσο πάνω από τη σοκολάτα στην κούπα μας. Για το ρόφημά μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καφέ εσπρέσο, παρασκευασμένο με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο: από μηχανή που παίρνει εσπρέσο σε σκόνη, μηχανή με κάψουλες, ατομική καφετιέρε (moka pot) ή ακόμα και στιγμιαίο εσπρέσο σε φακελάκια που διαλύεται σε ζεστό νερό.
Ανακατεύουμε για να λιώσει η σοκολάτα και να αναμειχθεί με τον καφέ.

Στη συνέχεια χτυπάμε το γάλα. Πρέπει να είναι αφρώδες και παχύρρευστο και ιδανικά λίγο πιο ζεστό από το γάλα που χρησιμοποιούμε για τον καπουτσίνο ή τον λάτε.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το σύστημα παρασκευής αφρόγαλου της μηχανής εσπρέσο, κρατάμε το ακροφύσιο ατμού ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του σκεύους όπου έχουμε το γάλα, φροντίζοντας να μην εισέλθει κρύος αέρας. Δεν θα πρέπει να κάνει θορύβους σφυρίγματος ή να πιτσιλάει σταγόνες γάλακτος. Γι΄αυτό προσπαθούμε να τραβάμε το σκεύος αργά προς τα κάτω καθώς το γάλα θερμαίνεται, ώστε να παραχθεί περισσότερος αφρός. Αν έχουμε το εξάρτημα aeroccino των μηχανών με κάψουλες, τότε μπορούμε να το παρασκευάσουμε εκεί εύκολα.
Αν δεν έχουμε ειδικά μηχανήματα και σκεύη, μπορούμε πιο απλά να φτιάξουμε το αφρόγαλα χρησιμοποιώντας τον φούρνο μικροκυμάτων και το μιξεράκι του στιγμιαίου καφέ. Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα στον φούρνο μικροκυμάτων (προσοχή να μη βράσει) και στη συνέχεια βυθίζουμε καλά το μιξεράκι στο γάλα, κουνώντας το πάνω-κάτω ώστε να ωθήσουμε τον αέρα στο εσωτερικό του και να δημιουργηθεί αφρός.

Αδειάζουμε το γάλα στην κούπα και ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν.

Γαρνίρουμε τον καφέ μόκα με τριμμένη σοκολάτα ή με σκόνη κακάο ή σοκολάτας.

Συνταγή: Celeste Wong
Απόδοση: Νίκη Κοσκινά

Δείτε επίσης:
Γιατί μας κάνει καλό μια κουταλιά κακάο στον καφέ;

Café Viennois: Ο λαχταριστός καφές με σαντιγί, που αγαπάμε

Αυτά είναι τα πιο υγιεινά ροφήματα και ποτά που πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητά μας