Σαλάτα δεν είναι μόνο πράσινα λαχανικά, λάχανο-καρότο και χωριάτικη. Είναι τόσοι πολλοί οι συνδυασμοί και οι συνταγές που μπορείς να κάνεις με λαχανικά αλλά και όσπρια, που δεν θα πιστεύεις ότι το μαγικό πιάτο μπροστά σου είναι απλά μια σαλάτα. Η Ελένη Ψυχούλη μας δίνει χρήσιμα tips για τις καλύτερες σαλάτες χωρίς πράσινα λαχανικά!
Τα ψητά λαχανικά
* Ψήνονται στον φούρνο, σε δυνατή φωτιά στο σχαροτήγανο ή στο αντικολλητικό τηγάνι. Πιο βολικός απ’ όλα ο φούρνος: σε ταψί που θα στρώσουμε με κόλα ψησίματος, ψήνουμε τα λαχανικά σε μέτρια χοντρές φέτες, πάντα αλατισμένα και διακριτικά αλειμμένα με ελαιόλαδο, στους 200 βαθμούς.
* Οι ψητές πιπεριές Φλωρίνης, που θα ψήσουμε σκέτες στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά, θα ξεφλουδίσουμε και θα αφαιρέσουμε τα σπόρια, είναι από μόνες τους μια σαλάτα, αλλά και η φοβερή νοστιμιά μιας οποιασδήποτε άλλης σαλάτας: καθαρισμένες, τις βάζουμε σε τάπερ με 1-2 σκελίδες σκόρδο, αλάτι, ξίδι και καλυμμένες με ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε από μια στη σαλάτα για γλύκα και άρωμα.
Οι βραστές σαλάτες
* Όλα τα λαχανικά δεν βράζουν στον ίδιο ρυθμό. Αν συνδυάσουμε πολλά μαζί, θα φροντίσουμε να τα βράσουμε χώρια, προσέχοντας να μην λιώσουν και χάσουν το σχήμα τους. Στον ατμό βράζουν νοστιμότερα και επιπλέον δεν αφήνουν πολλά υγρά στο πιάτο.
* Στην πατατοσαλάτα, η σος εμποτίζει καλύτερα την πατάτα αν την προσθέσουμε όσο είναι ακόμη ζεστές.
* Τα φρέσκα λαχανικά, όπως το αγγούρι, η ντομάτα, το ντοματίνι, η πιπεριά εμπλουτίζουν την υφή αλλά και τη γεύση μιας βραστής σαλάτας.
* Στις σαλάτες με βραστά λαχανικά, το ξίδι δεν ταιριάζει όσο το λεμόνι, κατά προτίμηση με το ξύσμα του.
* Ο κατεψυγμένος αρακάς που ταιριάζει σε μια σαλάτα, δεν χρειάζεται βράσιμο διότι είναι προβρασμένος! Μόνο ξεπάγωμα.
Τα όσπρια
* Ακόμη και όποιος τα απεχθάνεται στην κλασική σούπα, μπορεί να τα λατρέψει σε μια σαλάτα. Όμως τα όσπρια θέλουν το μούλιασμα και τον χρόνο τους. Αν βράσουμε με σκέτο νερό και αλάτι μια μεγάλη ποσότητα τη μέρα που θα μας περισσεύει χρόνος, μοιράζουμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη και έτσι έχουμε πάντα ρεβίθια ή φασόλια για μια σαλάτα στη στιγμή.
* Η βάση μιας κλασικής χωριάτικης ταιριάζει με όλα τα όσπρια.
* Το ίδιο και ένα μίγμα από όσο περισσότερα φρέσκα μυρωδικά (βασιλικό, άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, ρίγανη, θυμάρι) και φρέσκο ή ξερό κρεμμύδι.
* Οι σαλάτες των οσπρίων αγαπούν το ψάρι: Από τόνο κονσέρβα μέχρι γαύρο μαρινάτο, καπνιστά ή παστά φιλέτα ψαριών, τρίμμα αβγοτάραχο, το βραστό ψάρι που περίσσεψε από την προηγουμένη.
* Και ενώ οι νεότεροι σεφ προτιμούν τα όσπρια της σαλάτας al dente, προσωπικά επιμένω στο καλό βράσιμο: Έχουμε το νου μας να τα κατεβάσουμε από τη φωτιά όταν μαλακώσουν και πριν αρχίσουν να διαλύονται, χάνοντας το σχήμα τους.
* Το πλιγούρι, το κουσκουσάκι, η κινόα, το αναποφλοίωτο ρύζι είναι άριστες εναλλακτικές των οσπρίων για μια χορταστική σαλάτα.
* Οι χοντρές φακές αντί για τις ψιλές ταιριάζουν καλύτερα στη σαλάτα.