Αυτή την εβδομάδα είμαστε σε mood Halloween! Πέρα από τα μασκαρέματα και τη διακόσμηση του σπιτιού, μπορείτε να οργανώσετε κάποια φιλική ή οικογενειακή μάζωξη στο κλίμα των ημερών. Πρωταγωνίστρια της συγκεκριμένης περιόδου δεν είναι άλλη από την κολοκύθα, που είναι υπέροχη και σε αλμυρές αλλά και σε γλυκές συνταγές.
Εμείς σας βρήκαμε μια συνταγή που συνδυάζει και ωραίο σχήμα και εμφάνιση αλλά και πολύ νόστιμη γεύση: φτιάχνουμε μπριος με κολοκύθα σε σχήμα κολοκύθας! Ιδανικό σνακ ακόμη και για ένα halloween- ταπεράκι για το σχολείο, αλλά και για πρωινό ή brunch στο σπίτι ή ένα διαφορετικό ψωμί για το τραπέζι σας.

Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να ενθουσιάσετε τους καλεσμένους σας με μια σχετικά απλή συνταγή!

Υλικά (για 10 ψωμάκια)

Προετοιμασία: 60 λεπτά, Ψήσιμο: 12 λεπτά, Ξεκούραση:  120 λεπτά

300 γραμμάρια κολοκύθας χωρίς τη φλούδα (κολοκύθα, κολοκύθα, κολοκύθα…)
60 ml ζεστό γάλα
60 g + 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
20 g φρέσκια μαγιά αρτοποιίας
500 γραμμάρια αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (προαιρετικά)
1 αυγό
100 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

σπάγκος κουζίνας (για να πετύχετε το σχήμα της κολοκύθας)

Για την επάλειψη
1 κρόκο αυγού
2 κουταλιές της σούπας γάλα

Για τη διακόσμηση
5 ξυλαράκια κανέλας/ ή αμύγδαλα

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το μπριός κολοκύθας: Κόβουμε την κολοκύθα σε κύβους και τη βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Στη συνέχεια την πολτοποιούμε με ένα πιρούνι.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το γάλα, 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη και τη φρέσκια μαγιά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα στο μπολ του επεξεργαστή τροφίμων.
Προσθέτουμε ένα αυγό και το μείγμα γάλακτος-ζάχαρης-ζύμης. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία μπάλα ζύμης. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και ζυμώνουμε ξανά.
Κόβουμε το βούτυρο σε κύβους και τους προσθέτουμε στη ζύμη λίγο-λίγο, ενώ ζυμώνουμε Σταματάμε το ζύμωμα όταν η ζύμη είναι λεία και δεν κολλάει πλέον στα δάχτυλά μας. Σχηματίζουμε μια μπάλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα σε ένα μπολ καλυμμένο με ένα υγρό πανί, σε ένα ζεστό δωμάτιο ή σε φούρνο θερμαινόμενο στους 30°C.
Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε μέγεθος, την πιέζουμε με την παλάμη του χεριού μας και στη συνέχεια τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια.

Σχηματίζουμε 10 πλατιές μπάλες με το ζυμάρι μας. Κόβουμε 10 κομμάτια σπάγγου, ισομεγέθη. Τυλίγουμε χαλαρά τον έναν σπάγκο γύρω από μια μπάλα ζύμης. Κάνουμε έναν κόμπο στο σημείο που διασταυρώνεται ο σπάγκος και, στη συνέχεια, τον τυλίγουμε ξανά, μετατωπίζοντάς τον κατά ένα τέταρτο. Κάνουμε έναν κόμπο στη διασταύρωση. Όταν το βλέπουμε από ψηλά, αυτό θα πρέπει να σχηματίζει ένα σταυρό στη ζύμη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές διαγωνίως. Ολοκληρώνουμε δένοντας τις άκρες του σπάγκου.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες 9 μπάλες.

Ψήσιμο: Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ένα ταψί, τα σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα. Τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό και γάλα και στη συνέχεια ψήνουμε για 12 λεπτά στους 180°C. Σπάμε τα ξυλάκια κανέλας στη μέση και χώνουμε τις άκρες τους στα ψωμάκια για να μιμηθούμε το κοτσάνι της κολοκύθας. Αν δεν έχουμε ξυλαράκια κανέλας ή δυσκολευόμαστε να τα κόψουμε, μπορούμε εναλλακτικά να βάλουμε αμύγδαλα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα αμύγδαλα τα τοποθετούμε στα ψωμάκια πριν το ψήσιμο.
Περιμένουμε να κρυώσουν τα ψωμάκια προτού αφαιρέσουμε τα κορδόνια.