Νόστιμα λαχταριστά ντόνατ σε μόλις 10 λεπτά γίνεται; Αν έχουμε μια συνταγή από καλά χέρια, τότε γίνεται! Ο γνωστός σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ, στο νέο του βιβλίο με γρήγορες συνταγές («O Ράμσεϊ σε 10’»), παρουσιάζει την τέλεια συνταγή για ντόνατ: μίνι λουκουμαδάκια με κανέλα και σιρόπι σοκολάτας.

Δεν χρειάζονται μαγιά, δεν έχουν χρόνο αναμονής και μπορούν να γίνουν το τέλειο σνακ για μεγάλους και μικρούς, ειδικά αν αφαιρέσουμε το τσίλι από τη συνταγή. Όπως γράφει ο σεφ στο βιβλίο του, η ρικότα είναι αυτή που κάνει όλη τη δουλειά. Τα ντόνατ είναι τραγανά εξωτερικά και μαστιχωτά στο εσωτερικό τους, ενώ το ντιπ σοκολάτας απογειώνει τη γεύση τους.

Δείτε παρακάτω πώς να τα φτιάξετε!

Υλικά για 4 άτομα
250 γρ. τυρί ρικότα
3 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη + άλλες 3 κουτ. σούπας για το γαρνίρισμα
2 αυγά
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού baking powder
Λίγες σταγόνες από εκχύλισμα βανίλιας
1 κουτ. γλυκού κανέλα
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σος σοκολάτας
50 γρ. κουβερτούρα
30 γρ. βούτυρο
100 γρ. άχνη ζάχαρη
100 γρ. κρέμα γάλακτος
2 κουτ. γλυκού Tabasco ή άλλη σος τσίλι (προαιρετικά)
½ κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
2 κουτ. γλυκού μέλι

Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι, με βάθος 6-8 ίντσες, λάδι και το προθερμαίνουμε μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία 180C.
Ανακατεύουμε στο μίξερ τη ρικότα και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, την άχνη, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το εκχύλισμα βανίλιας. Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Με δυο καθαρά κουτάλια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μικρές μπαλίτσες.

Για τη σος: Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομματάκια και τη βάζουμε σε ένα μικρό τηγανάκι. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να ομογενοποιηθούν σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Δεν την αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ γιατί θα κόψει.
Όταν έχει ζεσταθεί το λάδι, ρίχνουμε τα μισά ντόνατ στο τηγάνι και τα τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα.
Ενώ τηγανίζουμε αναμειγνύουμε την υπόλοιπη άχνη με την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού και όταν έχουμε βγάλει τα ντόνατ από το τηγάνι και έχει στραγγίξει και το λάδι τους, τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το μείγμα αυτό. Βάζουμε τη σος σε ένα μπολ ή σε μια γαλατιέρα και σερβίρουμε.

Δείτε επίσης:
Ας φτιάξουμε ντόνατς

Μαντάζι, τα αφρικάνικα ντόνατ

Φτιάξε τα viral ντόνατς του ΤikTok με τα 2 υλικά!