Η επιλογή ανάμεσα σε γαλοπούλα και κοτόπουλο δεν είναι πάντοτε εύκολη υπόθεση. Για πολλούς, η γαλοπούλα παραπέμπει σε γιορτινό τραπέζι, σε αντίθεση με το κοτόπουλο που συνήθως αποτελεί μια καθημερινή και γρήγορη λύση για το οικογενειακό γεύμα. Όπως και να έχει, και τα δύο πουλερικά έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες στη διαχείριση και τη μαγειρική διαδικασία. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα ανακαλύψουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να τα απολαύσουμε στο έπακρο.
Επιλογή και ποιότητα κρέατος
Συνήθως επιλέγουμε γαλοπούλα κατά την περίοδο των γιορτών ή όταν σχεδιάζουμε ένα εντυπωσιακό κυρίως πιάτο. Κατά την αγορά φρέσκιας γαλοπούλας, φροντίζουμε να μην υπάρχει δυσάρεστη οσμή. Προτιμήστε γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής, αν σας το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας καθώς συνήθως υπερτερούν γευστικά από τις υπόλοιπες. Αντίθετα, το κοτόπουλο είναι αρκετά πιο οικονομικό και συχνά το βρίσκουμε σε διάφορες κοπές (στήθος, μπούτι, φτερούγες, ολόκληρο κοτόπουλο). Δώστε βάση στην ημερομηνία λήξης και ελέγξτε τη συσκευασία ή το δέρμα για οποιεσδήποτε αλλοιώσεις. Μια μικρή διαφορά στην τιμή μπορεί να αποδειχτεί σημαντική, αν πρόκειται για καλύτερη εκτροφή και ποιότητα.
Συντήρηση και αποθήκευση
Ψύξη: Τόσο η γαλοπούλα όσο και το κοτόπουλο πρέπει να τοποθετούνται στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου, ιδανικά σε θερμοκρασία 4°C ή χαμηλότερη.
Κατάψυξη: Αν δεν σκοπεύετε να μαγειρέψετε άμεσα το κρέας, μπορείτε να το καταψύξετε. Φροντίστε να σημειώνετε την ημερομηνία κατάψυξης, ώστε να γνωρίζετε πόσο καιρό το έχετε αποθηκεύσει.
Απόψυξη: Η γαλοπούλα συχνά απαιτεί περισσότερες ώρες (ακόμη και μία ολόκληρη ημέρα ή παραπάνω για μεγάλες ποσότητες) σε σχέση με το κοτόπουλο. Ιδανικά, αφήστε το κρέας να ξεπαγώσει σιγά-σιγά στο ψυγείο. Μην ξεχνάτε να τοποθετείτε το κρέας σε σκεύος ή ταψί για να συλλέγονται τα υγρά και να αποφεύγετε επιμόλυνση άλλων τροφίμων.
Προετοιμασία πριν το μαγείρεμα
Μαρινάρισμα: Και η γαλοπούλα και το κοτόπουλο μπορούν να βελτιώσουν τη γεύση τους μέσα από ένα καλό μαρινάρισμα. Για τη γαλοπούλα, δοκιμάστε μαρινάδα με βότανα, λεμόνι και σκόρδο. Στο κοτόπουλο, μπορείτε να προσθέσετε πιο έντονα μπαχαρικά ή μια σάλτσα γιαουρτιού με μουστάρδα για να αποκτήσει πιο ζουμερή υφή και γεύση. Ο φρέσκος δυόσμος ή το δενδρολίβανο ταιριάζουν άψογα με τη γαλοπούλα, ενώ στο κοτόπουλο μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορα καρυκεύματα όπως κουρκουμά, πάπρικα, κύμινο ή ακόμη και πάστα κάρι.
Στον φούρνο
Η γαλοπούλα χρειάζεται αρκετό χρόνο ψησίματος και τακτικό έλεγχο, ιδιαίτερα για να μην στεγνώσει το στήθος. Συνήθως ψήνεται σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο και αφαιρείται το κάλυμμα προς το τέλος, ώστε να ροδοκοκκινίσει. Το κοτόπουλο, αντίστοιχα, απαιτεί λιγότερο χρόνο, οπότε έχετε το νου σας για να μη παραψηθεί. Αν σας αρέσει το κρέας να είναι ζουμερό και τρυφερό, δοκιμάστε να σιγοψήσετε τη γαλοπούλα ή το κοτόπουλο σε χαμηλή θερμοκρασία για μερικές ώρες (slow cooking= αργό μαγείρεμα) προσθέτοντας ζωμό, λαχανικά και μυρωδικά.
Στο τραπέζι μας
Μετά το μαγείρεμα, αφήστε το κρέας για 10-20 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Έτσι τα υγρά θα ανακατανεμηθούν και το κρέας θα παραμείνει ζουμερό. Όσο για τα συνοδευτικά της γαλοπούλας, προτιμήστε πουρέ πατάτας, γέμιση (σταφίδες, κάστανα, ρύζι) και βελούδινες σάλτσες. Το κοτόπουλο ταιριάζει υπέροχα με πράσινες σαλάτες εποχής, ρύζι, πατάτες φούρνου ή ακόμη και μια ελαφριά σάλτσα με μουστάρδα και μέλι.