Το λεμονάτο κοτόπουλο Τοσκάνης αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες και λαχταριστές συνταγές. Ένα πιάτο-σταθερή αξία για όλες τις περιστάσεις: για το καθημερινό τραπέζι, για το κυριακάτικο τραπέζι, αλλά και για ένα εορταστικό γεύμα ή δείπνο.
Γιατί το λεμονάτο κοτόπουλο Τοσκάνης ξεχωρίζει
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που κάνουν αυτή τη συνταγή ξεχωριστή:
Με μια εύκολη μαρινάδα με σκόρδο, λεμόνι και μυρωδικά, μπορούμε να κάνουμε την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ και να ψήσουμε το κοτόπουλο λίγο πριν το σερβίρισμα. Έτσι, φεύγει κάθε άγχος για το μαγείρεμα.
Αποτελεί ένα ιδανικό για ένα γρήγορο βραδινό για τις ημέρες της εβδομάδας που ο χρόνος μάς πιέζει.
Μπορούμε να διπλασιάσουμε, ή ακόμα και να τριπλασιάσουμε, τα υλικά, ανάλογα με τον αριθμό των συνδαιτυμόνων.
Είναι ένα πιάτο που δεν έχει εποχή. Το καλοκαίρι ψήνουμε το κοτόπουλο στη σχάρα και τον χειμώνα στο τηγάνι.
Σερβίρεται με ό,τι τραβά η όρεξή μας, ενώ μπορεί να αποτελέσει την πρωτεΐνη σε μία χορταστική σαλάτα.
Μικρά μυστικά για επιτυχία
Μην στριμώχνετε το κοτόπουλο στη σχάρα ή στο τηγάνι. Μαγειρέψτε το σε δόσεις για να ψηθεί σωστά και να κάνει ωραία κρούστα.
Χρησιμοποιήστε φρέσκο λεμόνι που δίνει πιο δυνατή γεύση σε σχέση με τον χυμό.
Ελέγξτε με θερμόμετρο μαγειρικής ότι η εσωτερική θερμοκρασία στο κοτόπουλο φτάνει τους 74°C.
Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί 5 λεπτά πριν το κόψετε, για να κρατήσει τους χυμούς του και να μείνει ζουμερό.
Αν περισσέψει, μπορείτε να το ζεστάνετε στον φούρνο στους 175°C, σκεπασμένο με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
Φτιάξτε παραπάνω ποσότητα, καθώς ταιριάζει ιδανικά σε σαλάτες και σάντουιτς.
Υλικά (Για 6 άτομα)
1 κιλό φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, 1 κουτ. γλυκού αλάτι και 1 κουτ. γλυκού πιπέρι.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε σακουλάκι τροφίμων ή σε μεγάλο μπολ, το περιχύνουμε με τη μαρινάδα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες έως όλο το βράδυ.
Προθερμαίνουμε τη σχάρα ή το τηγάνι μας σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε το κοτόπουλο, γυρίζοντας τα κομμάτια συχνά μέχρι να ψηθεί καλά ή να φτάσει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του τους 74°C.
Το σερβίρουμε ζεστό με σαλάτα.
Tips
Αντί για μπούτι κοτόπουλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φιλέτο στήθος, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο ζουμερό.
Αν δεν σας αρέσει το δεντρολίβανο ή το θυμάρι, μπορείτε να βάλετε στη μαρινάδα ρίγανη, άνηθο ή άλλο βότανο της επιλογής σας. Να θυμάστε πως 1 κουτ. σούπας φρέσκα βότανα ισούται με 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένα.
Αν δεν έχετε σχάρα, μπορείτε να ψήσετε το κοτόπουλο στο τηγάνι ή σε γκριλιέρα.
Μπορείτε να φυλάξετε το μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο, σε αεροστεγές δοχείο, για έως 3 ημέρες.
Διαβάστε επίσης:
Κοτόπουλο piccata με σάλτσα λεμονιού και κάππαρης – Απλό και πεντανόστιμο, έτοιμο σε 25′
Κοτόπουλο Τοσκάνης: Η ιταλική νοστιμιά με τη βελούδινη σάλτσα, που γίνεται σε ένα σκεύος