Ζεστό, αρωματικό και απόλυτα φθινοπωρινό! Φτιάχνουμε σπιτικό βούτυρο μήλου με κανέλα και λεμόνι, ιδανικό για ψωμί, γιαούρτι ή pancakes. Το μήλο γίνεται ο πρωταγωνιστής του Οκτώβρη σε μια συνταγή που θα λατρέψουμε!
Είναι μέσα Οκτωβρίου — η εποχή που οι μέρες μικραίνουν, τα φύλλα στρώνονται στα πεζοδρόμια και ο αέρας γεμίζει με μυρωδιές από φούρνους, κανέλα και… μήλο. Το φθινόπωρο δεν είναι απλώς μια εποχή· είναι διάθεση. Κι εμείς την αγκαλιάζουμε με μια κουτάλα στο χέρι και ένα καλάθι γεμάτο μήλα.
Γιατί αυτή την περίοδο, δεν υπάρχει τίποτα πιο ταιριαστό από το να φτιάξουμε το δικό μας σπιτικό βούτυρο μήλου — πλούσιο, βελούδινο και γεμάτο φθινοπωρινό άρωμα.
Τι είναι το βούτυρο μήλου (και γιατί ταιριάζει τόσο στον Οκτώβρη)
Το βούτυρο μήλου δεν έχει βούτυρο — έχει όμως όλη τη μαγεία του φθινοπώρου μέσα του. Είναι μια πηχτή, αρωματική μαρμελάδα από σιγομαγειρεμένα μήλα με κανέλα, λεμόνι και λίγο τζίντζερ. Το αποτέλεσμα είναι απίστευτα γευστικό, απλώνεται τέλεια σε φρυγανισμένο ψωμί ή pancakes και κάνει το πρωινό μας να μοσχομυρίζει σπίτι.
Υλικά για το βούτυρο μήλου
3½ κιλά μήλα
1 φλιτζάνι νερό
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου ή μελάσα (προαιρετικό)
Χυμός & ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού κάρδαμο (προαιρετικό)
1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τα μήλα σε τέταρτα, αφαιρώντας τους σπόρους. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και τα βράζουμε σκεπασμένα για 40–45 λεπτά. Τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Ξαναβάζουμε τον πολτό στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 4–5 ώρες, μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτουμε ζάχαρη, λεμόνι και μπαχαρικά. Ανακατεύουμε καλά.
Μόλις γίνει παχύ και βελούδινο, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Μικρό μυστικό: Αναμειγνύουμε διαφορετικά είδη μήλων για πιο ισορροπημένη γεύση.
Πώς το απολαμβάνουμε
Πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί με λίγο βούτυρο
Στο γιαούρτι ή στη βρώμη
Ως topping σε pancakes ή βάφλες
Ή σαν συνοδευτικό σε πλατό τυριών με κρασί
Δείτε επίσης:
Λαχταριστό άλειμμα μήλου με μέλι
Ένα φρούτο – 24 ιδέες: Αλμυρές και γλυκές συνταγές με μήλα για όλες τις ώρες