Ήρθε η εποχή που ζητάμε ζεστά, παρηγορητικά πιάτα – και ποιο άλλο θα μπορούσε να εκφράσει καλύτερα αυτή τη διάθεση από μια γαλλική κρεμμυδόσουπα με μοσχαράκι; Πρόκειται για ένα πιάτο που συνδυάζει τη βαθιά νοστιμιά της κλασικής γαλλικής κρεμμυδόσουπας με τη γήινη, πλούσια γεύση του μαλακού μοσχαρίσιου κρέατος.

Ξεκινάμε με μπόλικα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες, που σιγομαγειρεύουμε υπομονετικά μέχρι να καραμελώσουν και να αποκτήσουν αυτό το χρυσαφένιο, σχεδόν γλυκό άρωμα που κάνει κάθε κρεμμυδόσουπα μοναδική. Προσθέτουμε ζωμό μοσχαριού και κομμάτια από τρυφερό μοσχαράκι, αφήνοντάς τα να σιγοβράσουν μέχρι να λιώνουν στο πιρούνι.

Και φυσικά, όπως επιβάλλει η παράδοση, στο τέλος καλύπτουμε τη σούπα με μια γενναιόδωρη στρώση από λιωμένο τυρί Gruyère — που ψήνεται μέχρι να ροδίσει, να αφρίσει και να δημιουργήσει αυτή τη χαρακτηριστική τραγανή κρούστα που όλοι λατρεύουμε.

Το αποτέλεσμα; Μια κρεμμυδόσουπα που παντρεύει τη γαλλική φινέτσα με την πληθωρική γεύση του μοσχαριού — ιδανική για κρύες μέρες, παρέες στο τραπέζι και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Γιατί θα λατρέψουμε αυτή την κρεμμυδόσουπα

  • Οι καραμελωμένες νότες της κρεμμυδόσουπας δίνουν στο μοσχαράκι απίστευτο βάθος γεύσης.

  • Είναι το απόλυτο πιάτο-παρηγοριά — γεμάτο αρώματα, μαλακό κρέας και πλούσια σάλτσα.

  • Την επόμενη μέρα γίνεται ακόμα καλύτερη, καθώς οι γεύσεις δένουν και αποκτούν ένταση.

Κρεμμυδόσουπα

Κύρια υλικά

  • 1,3 κιλά μοσχαρίσιο κρέας (σπάλα ή ελιά), κομμένο σε κύβους

  • 3 κ.γ. αλάτι

  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 4 κ.σ. φυτικό λάδι

  • 900 γρ. κίτρινα κρεμμύδια, σε φέτες

  • 5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι (ή 2,5 κ.γ. αποξηραμένο)

  • 2 φύλλα δάφνης

  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 3 κ.σ. αλεύρι

  • 850 ml ζωμός μοσχαριού

  • 200 γρ. μανιτάρια, κομμένα

  • 1 κ.γ. ξίδι sherry ή βαλσάμικο

  • 170 γρ. τυρί Gruyère, τριμμένο

  • Φρέσκο θυμάρι και ψωμί ή πουρές πατάτας, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Στεγνώνουμε καλά το μοσχαράκι, το αλατοπιπερώνουμε και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα με λίγο λάδι, μέχρι να ροδίσει.

  2. Μόλις πάρει χρώμα, το αφαιρούμε και προσθέτουμε τα κρεμμύδια με θυμάρι, δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 10 λεπτά.

  3. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε να τα μαγειρεύουμε μέχρι να καραμελώσουν, περίπου 20 λεπτά.

  4. Προσθέτουμε το σκόρδο και το αλεύρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον ζωμό και το μοσχαράκι με τα υγρά του.

  5. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα, ανακατεύοντας περιστασιακά.

  6. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε για ακόμη 60–75 λεπτά, μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και η σάλτσα να δέσει.

  7. Προθερμαίνουμε το γκριλ, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης, ρίχνουμε το ξίδι και πασπαλίζουμε με Gruyère. Ψήνουμε μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί.

  8. Σερβίρουμε τη γαλλική κρεμμυδόσουπα με μοσχαράκι ζεστή, με φρέσκο θυμάρι και τραγανό ψωμί.

Μυστικά επιτυχίας

  • Αντί για σπάλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοσχαρίσιο κότσι για ακόμα πιο έντονη γεύση.

  • Διατηρείται στο ψυγείο έως 4 μέρες και γίνεται ακόμη καλύτερη μετά το πρώτο βράσιμο.

  • Το Gruyère μπορεί να αντικατασταθεί με Emmental ή γραβιέρα Κρήτης για πιο ελληνική εκδοχή.

Η γαλλική κρεμμυδόσουπα με μοσχαράκι είναι το πιάτο που παντρεύει τη νοσταλγία της παλιάς παριζιάνικης μπρασερί με τη θαλπωρή της σπιτικής κουζίνας. Μια κουταλιά, κι όλα μοιάζουν λίγο πιο ζεστά.

Δείτε επίσης:

25 σούπες χωρίς κρέας ή ψάρι, μα με πολλή νοστιμιά