Πεντανόστιμο, θρεπτικό και εύκολο στην παρασκευή του, το σπιτικό βούτυρο από κάσιους θα γίνει το απόλυτο spread για το πρωινό σας. Έχει υπέροχη ξηροκαρπάτη και γεμάτη γεύση, γήινη και γλυκιά. Υπόσχεται να ξετρελάνει τους οπαδούς του κάσιους και να προσθέσει στο ντουλάπι μας ένα ακόμα σπιτικό προϊόν, θησαυρό για τη διατροφή μας και λαχταριστή λιχουδιά για την κάθε μας μέρα.

Βασικά υλικά και γευστικοί πειραματισμοί

Χρειαζόμαστε μόνο ένα υλικό (τα κάσιους φυσικά), ένα ισχυρό μπλέντερ και λίγη υπομονή. Τα υπόλοιπα είναι θέμα γευστικών επιλογών και διαθέσεων! Για παράδειγμα μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλάτι στο μείγμα μας για να δώσουμε λίγο ένταση στη γεύση. Θέλουμε να το κάνουμε πιο γλυκό; Προσθέτουμε εκχύλισμα βανίλιας, και φυσικά κάθε είδους ζάχαρη (λευκή, μαύρη, ζάχαρη από καρύδα, από χουρμά κτλ.) αλλά και οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό θέλουμε. Καλό είναι όμως να έχουμε στο νου μας πως αν αυτό είναι υγρής μορφής, όπως μέλι, σιρόπι αγαύης, σφενδάμου κ.ά., χρειάζεται μέτρο στην ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε για να μην πήξει πολύ το βούτυρό μας.

Και αν είστε έτοιμοι να πάτε ένα βήμα παραπέρα γευστικά, δοκιμάστε να προσθέσετε πικάντικη κανέλα (μέχρι 1 κουτ. γλυκού) ή λίγη τριμμένη εξωτική καρύδα, ενώ με κακάο (2-4 κουτ. σούπας) και ζάχαρη (ή κάποιο άλλο γλυκαντικό) μπορείτε να φτιάξετε εύκολα βούτυρο κάσιους στη σοκολατένια του εκδοχή.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Σπιτικό βούτυρο κάσιους
Υλικά
3 φλιτζ. ωμά και ανάλατα κάσιους (περ. 420 γρ.)
αλάτι (προαιρετικά)

Διαδικασία
Ψήνουμε τα κάσιους: Απλώνουμε τα κάσιους σε ρηχό ταψί (πάνω σε αντικολλητικό χαρτί) και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165° C για 10-15′ μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να αναδυθεί το άρωμά τους. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10′.

Αλέθουμε τα κάσιους: Συνεχίζουμε βάζοντας τους ξηρούς καρπούς στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να σχηματιστεί σιγά σιγά μια λεπτόρρευστη υφή. Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 10-15′ ανάλογα με τη ισχύ του μπλέντερ μας, ενώ θα χρειαστεί να σταματάμε κάθε 2′ τόσο για να ξεκολλάμε από τα τοιχώματα του δοχείου τα υπολείμματα κάσιους, όσο και για να μην υπερθερμανθεί η συσκευή.

Tips

  • Η διαδικασία χρειάζεται υπομονή και ένα μπλέντερ ισχύος τουλάχιστον 1200-1400 Watt ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που περιμένουμε.
  • Το αποθηκεύουμε σε γυάλινο στεγανό δοχείο στο ψυγείο όπου θα διατηρηθεί περίπου για 6-8 εβδομάδες.
  • Σε περίπτωση που θέλουμε να το αποθηκεύσουμε για περισσότερο καιρό χωρίς να το καταναλώσουμε άμεσα, μπορούμε να το καταψύξουμε έως και 6 μήνες. Στην περίπτωση αυτή, φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλο δοχείο κατάψυξης.