Τα cookies είναι μια λιχουδιά που μας αρέσει να φτιάχνουμε στο σπίτι και να την απολαμβάνουμε με τον καφέ μας ή ως ένα γλυκό σνακ που μας δίνει ενέργεια όλες τις ώρες της ημέρας. Και το καλύτερο; Κάθε φορά που φουρνίζουμε μπισκότα το σπίτι μυρίζει υπέροχα για όλη τη μέρα. Αυτή τη φορά σας έχουμε μια συνταγή που θα κάνει μικρούς και μεγάλους να παραμιλάνε και να τη ζητάνε συνέχεια ξανά και ξανά. Γιατί; Γιατί πρόκειται για soft cookies που όλοι αγαπούν, με δύο νόστιμα υλικά όπως το μήλο και οι καραμέλες βουτύρου! Ναι, καλά ακούσατε, θα βάλουμε και καραμέλες βουτύρου, που στον φούρνο θα λιώσουν και θα κάνουν τα cookies μας ακόμα πιο ακαταμάχητα!
Ας δούμε τι θα χρειαστούμε:
Υλικά για 21 cookies
12 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο
3/4 ζάχαρη κρυσταλλική, μοιρασμένη
2 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
21 μαλακές καραμέλες βουτύρου
3/4 φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουτ. γλυκού χονδρό ανεπεξέργαστο αλάτι
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι έτοιμο μείγμα κρέμα ζαχαροπλαστικής
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 μεγάλο ή 2 μικρά γλυκά μήλα
Διαδικασία
Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου να μαλακώσει. Στη συνέχεια το τοποθετούμε στη λεκάνη ενός μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ αν χρησιμοποιήσουμε ένα μίξερ χειρός).
Στο μεταξύ φτιάχνουμε την επικάλυψη της ζάχαρης. Ρίχνουμε το 1/2 φλιτζάνι από την κρυσταλλική ζάχαρη και την σκόνη κανέλας σε ένα μικρό μπολ και αναμιγνύουμε.
Βάζουμε στον φούρνο 2 ρηχά ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και τον προθερμαίνουμε στους 180°C. Στο μεταξύ ξετυλίγουμε 21 καραμέλες βουτύρου (για να τις έχουμε έτοιμες προς χρήση).
Ρίχνουμε τη μαύρη ζάχαρη και το υπόλοιπο 1/4 της κρυσταλλικής ζάχαρης στη λεκάνη με το βούτυρο. Χτυπάμε με το εξάρτημα που αποκαλούμε Κ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει σε χρώμα και να αφρατέψει, για περίπου 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό, το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι και χτυπάμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν.
Στη συνέχεια, σε μια άλλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το έτοιμο μείγμα κρέμας ζαχαροπλαστικής, τη σόδα, και την υπόλοιπη κανέλα και τα ανακατεύουμε με το σύρμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε αυτό το μίγμα στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, για περίπου ενάμιση λεπτό, μέχρι να ενσωματωθούν.
Ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε το κουκούτσι από τα μήλα. Τα κόβουμε σε κυβάκια μισού εκατοστού ώσπου να συμπληρωθεί όγκος ενάμιση φλιτζανιού. Προσθέτουμε τα μήλα στο μίγμα με τη ζύμη και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα να αναμιχθούν τα υλικά.
Με ένα σκουπ παγωτού δημιουργούμε μπάλες ζύμης. Τοποθετούμε 1 ξετυλιγμένη καραμέλα στο κέντρο της ζύμης και καλύπτουμε με μία ακόμη μπάλα ζύμης. Σχηματίζουμε έτσι την τελική μπάλα της ζύμης μέχρι η καραμέλα να έχει κλειστεί τελείως μέσα της. Ρολάρουμε την μπάλα μέσα στο μπολάκι με το μίγμα ζάχαρης – κανέλας μέχρι να καλυφθεί από όλες τις πλευρές.
Τοποθετούμε τα τελικά κομμάτια ζύμης επάνω στα ταψιά ώσπου να έχουμε 6 cookies σε κάθε ταψί με τον ίδιο κενό χώρο ανάμεσά τους. Τη ζύμη που θα περισσέψει τη βάζετε στο ψυγείο. Ψήνουμε για 9 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε τα ταψιά ώστε η πλευρά που ήταν μέσα να πάει μπροστά και εκείνο που ήταν πάνω να πάει κάτω. Ψήνουμε για άλλα 7-9 λεπτά, ώσπου να πάρουν στις άκρες ελαφρύ καστανό χρώμα.
Αφήνετε τα cookies να κρυώσουν τελείως επάνω σε μια σχάρα. Επαναλάβετε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη.