Πόσες φορές δεν έχουμε αγοράσει φρέσκα και ζουμερά φρούτα εποχής μέσα στο πλαστικό κουτί τους, αλλά απογοητευόμαστε όταν τα βρίσκουμε χαλασμένα στο ψυγείο λίγες μόνο ημέρες μετά την αγορά τους; Και όμως, μπορούμε να διατηρήσουμε περισσότερο καιρό φρέσκα τα αγαπημένα μας φρούτα και να εξοικονομήσουμε παράλληλα χρήματα έως την επόμενη επίσκεψη στο μανάβικο της γειτονιάς.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα φρούτα μέσα στο κουτί χαλάνε γρήγορα. Ο κυριότερος από αυτούς είναι πως όσο περισσότερη υγρασία έχει ένα φρέσκο και ζουμερό τρόφιμο, τόσο πιο γρήγορα και εύκολα αλλοιώνεται. Επίσης, εάν ένα φρούτο χαλάσει, είναι πιο εύκολο να μεταφέρει τη μούχλα και στα διπλανά φρούτα, όταν αυτά στριμώχνονται το ένα πάνω στο άλλο μέσα σε ένα μικρό κουτί.

Υπάρχουν επίσης φρούτα που απορροφούν πιο εύκολα την υγρασία σε σχέση με άλλα, όπως για παράδειγμα η φράουλα και γενικότερα τα φρούτα που ανήκουν στην κατηγορία των μούρων. Παρόλα αυτά, ακόμα και ένα τόσο ευαίσθητο φρούτο μπορεί να διατηρηθεί έως και μια εβδομάδα στο ψυγείο, αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:

Τοποθετούμε χαρτί στη βάση του κουτιού αποθήκευσης

Ο μεγαλύτερος εχθρός των φρούτων είναι η υγρασία. Για το λόγο αυτό, τοποθετούμε 1 ή 2 φύλλα χαρτιού κουζίνας στο κάτω μέρους του αποθηκευτικού δοχείου, ώστε αυτά να απορροφήσουν τυχόν υγρασία. Επιπλέον, είναι προτιμότερο να βγάζουμε τα φρούτα από το πλαστικό κουτί του εμπορίου και να τα τοποθετούμε σε αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης, ώστε να μην ξεραθούν.

Ελέγχουμε συχνά τα αποθηκευμένα φρούτα

Φροντίζουμε να ελέγχουμε τακτικά μήπως κάποια από τα φρούτα έχουν αρχίσει να χαλάνε. Σε αυτή την περίπτωση οι 2 παρακάτω συμβουλές θα μας βοηθήσουν να σώσουμε τα φρούτα από περαιτέρω φθορά:

– Δε χρειάζεται να πετάξουμε όλο το φρούτο παρά μόνο να το καθαρίσουμε. Αφαιρούμε λοιπόν με ένα μαχαίρι το μέρος του φρούτου που αρχίζει να χαλάει και βάζουμε το υπόλοιπο πάλι στο ψυγείο.

– Φροντίζουμε να απομακρύνουμε τα χαλασμένα φρούτα από τα υπόλοιπα. Μάλιστα, είναι σημαντικό να αποθηκεύουμε εξαρχής τα φρούτα στο κουτί διατηρώντας κάποια απόσταση μεταξύ τους, καθώς η μούχλα μεταφέρεται πολύ εύκολα από το ένα φρούτο στο άλλο.

Και κάποια tips που ισχύουν τόσο για τα φρούτα σε κουτί όσο και για τα υπόλοιπα:

Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα φρούτα προτού τα βάλουμε στο ψυγείο

Η σωστή συντήρηση των φρούτων ξεκινάει από τη στιγμή που μπαίνουν φρέσκα στην κουζίνα μας. Φροντίζουμε να τα πλύνουμε καλά, ιδανικά σε φυσικό αντιβακτηριδιακό διάλυμα ξιδιού (1 κούπα λευκό ξίδι και 4 κούπες νερό) ή/ και σε καυτό νερό. Το ξίδι προστατεύει τα φρούτα από την ανάπτυξη βακτηρίων, ενώ παράλληλα διατηρεί ζωντανό το χρώμα και την υφή τους. Όποιο τρόπο και αν επιλέξουμε για να τα καθαρίσουμε, το μυστικό είναι ένα: να τα στεγνώσουμε πολύ καλά ώστε να μην απορροφήσουν επιπλέον ποσότητα νερού.

Συντηρούμε τα πολύ ώριμα φρούτα στην κατάψυξη

Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό φρέσκα τα φρούτα είναι να τα βάλουμε στο ψυγείο -ή στην κατάψυξη σε περίπτωση που θέλουμε να τα συντηρήσουμε ακόμα και για μήνες.

Tip
– Γενικά, είναι πάντοτε προτιμότερο να αγοράζουμε τα λιγότερο «γινωμένα» φρούτα, έτσι ώστε να μπορούμε να τα κρατήσουμε για περισσότερο καιρό στη κουζίνα μας. Παρόλα αυτά εάν επιλέξουμε να αγοράσουμε τα πιο ώριμα φρούτα, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν είναι τα μπουν αμέσως μετά το πλύσιμό τους στην κατάψυξη και να βγάζουμε κάθε φορά την ποσότητα που θέλουμε να καταναλώσουμε.

Τα διατηρούμε στεγνά

Πολλές φορές καταλήγουμε να έχουμε χαλασμένα φρούτα στο ψυγείο μας επειδή απλά αργήσαμε πολύ να τα καταναλώσουμε. Εάν δεν σκοπεύουμε να τα φάμε σύντομα, είναι προτιμότερο να τα κρατήσουμε στεγνά -για μικρό διάστημα- αντί να τα πλύνουμε και να τα τοποθετήσουμε κατευθείαν στο ψυγείο.

Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου

Τα παραπάνω βήματα θα διατηρήσουν τα φρούτα μας φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι το ψυγείο είναι ρυθμισμένο στη σωστή θερμοκρασία. Γι’ αυτό φροντίζουμε να τοποθετήσουμε ένα θερμόμετρο ψυγείου και να ελέγχουμε τακτικά τη θερμοκρασία του.
Φροντίζουμε ακόμα να τοποθετήσουμε τα φρούτα μας στα κατάλληλα σημεία αποθήκευσης μέσα στο ψυγείο, όπως για παράδειγμα στα ειδικά συρτάρια στο κάτω μέρους τους, για την καλύτερη συντήρησή τους.