Είτε για να κλείσει ρομαντικά ένα δείπνο, είτε για μια ιδιαίτερη περίσταση με τη συνοδεία ενός γλυκού κρασιού, το σοκολατένιο φοντί είναι ιδανική επιλογή. Ρευστή, ακαταμάχητη σοκολάτα στη μέση του τραπεζιού που συνδυάζεται άψογα με ό,τι σας αρέσει να στάζει λιωμένη σοκολάτα!

Συμβουλές
Διαλέγουμε πλάκες σοκολάτας καλής ποιότητας. Όσο καλύτερη είναι η σοκολάτα τόσο πιο γευστικό και πετυχημένο θα βγει το φοντί. Αποφύγετε τα δάκρυα σοκολάτας, δεν είναι καλή επιλογή για τη συγκεκριμένη παρασκευή, αφού η ρευστή σοκολάτα θα πήξει πολύ γρήγορα.

Όλα τα σκεύη με τα οποία θα έρθει σε επαφή η σοκολάτα, πρέπει να μην έχουν ίχνος υγρασίας. Το νερό θα «κόψει» τη σοκολάτα και δεν θα μπορείτε να σώσετε με τίποτα το φοντί.

Λέμε ναι στους πειραματισμούς! Παίζουμε με τις γεύσεις!

Εύκολο σοκολατένιο φοντί
Προετοιμασία: 10΄
Συνολικά: 10΄

Υλικά
170 γρ. σοκολάτα ημίγλυκη/πικρή, ψιλοκομμένη
115 γρ. σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη
1/2- 3/4 φλιτζανιού γάλα πλήρες (η ποσότητα θα εξαρτηθεί από το πόσο πηχτό θέλετε να βγει)
1-1/2 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο (προαιρετικά)
1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/8 κουτ. γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι
Νιφάδες θαλασσινού αλατιού για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Ιδέες για να… βουτήξεις
Φρέσκα φρούτα όπως: μπανάνες, φράουλες, φρούτα του δάσους, μήλα…
Μπισκότα
Ξηρούς καρπούς
Κομματάκια από τσουρέκι/κέικ/μπράουνι

Εκτέλεση
Ξεκινάμε προετοιμάζοντας τα υλικά που θέλουμε να βουτήξουμε στη σοκολάτα. Το ίδιο το φοντί θα το ετοιμάσουμε πολύ γρήγορα, οπότε καλύτερα να ασχοληθούμε από πριν με κοπές και λοιπά. Κόβουμε σε κομμάτια μπουκιάς ό,τι έχουμε επιλέξει. Μπορούμε επίσης να κάνουμε τα φρούτα σουβλάκια.

Για το φοντί
Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύουμε τη σοκολάτα, το γάλα και το βούτυρο (προαιρετικά). Τα λιώνουμε είτε σε μπεν μαρί είτε στα μικροκύματα σε μέτρια θερμοκρασία για 2΄. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει λείο το μείγμα.

Προσθέτουμε γάλα αν θέλουμε να αραιώσουμε τη σύσταση της σοκολάτας. Όταν φέρουμε τη σοκολάτα στην πυκνότητα που επιθυμούμε, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλάτι.

Το φοντί πρέπει να το σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ακόμα καυτό.

Είναι απαραίτητο να έχουμε ειδικό σκεύος για φοντί. Μπορούμε εύκολα να βρούμε και σε προσιτές τιμές. Κατά προτίμηση, τα σκεύη για φοντί με ρεσώ.

Αν η σοκολάτα αρχίζει και πήζει, μπορούμε να τη βάλουμε στα μικροκύματα για 15 δευτερόλεπτα, να ανακατεύσουμε για 10 δευτερόλεπτα και να επαναλάβουμε μέχρι να έχουμε το τελικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Σχετικά με το βούτυρο
Το βούτυρο βοηθά να μειωθεί η ένταση της γεύσης της σοκολάτας. Αν θέλετε ένα φουλ σοκολατένιο αποτέλεσμα, μπορείτε να μην το χρησιμοποιήσετε.

Δείτε επίσης:

Πώς φτιάχνουμε γκανάς

Ruby Chocolate: Πόσα ξέρετε για τη ροζ σοκολάτα;

Βελούδινες μους: Πάνε παντού!