Το τοστάκι είναι η εύκολη λύση για ένα ελαφρύ σνακ για το γραφείο ή για το σχολείο, τώρα που τα παιδιά έχουν αρχίσει να μπαίνουν πλέον στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Ένα σνακ είτε για δεκατιανό, είτε για απογευματινό είτε για να μας κόψει την πείνα το μεσημέρι, σε περίπτωση που το βασικό μας γεύμα είναι το βραδινό.
Πώς φτιάχνεται το τοστάκι; Τα βασικά υλικά είναι το τυρί, το ζαμπόν και ενίοτε η ντομάτα. Ακούγεται πολύ απλό, ενίοτε βαρετό, αλλά σίγουρα είναι κάτι πολύ εύκολο και δίνει λύσεις σε στιγμές που θέλουμε κάτι να φάμε αλλά δεν έχουμε όρεξη να μαγειρέψουμε. Μπορούμε, ωστόσο, να το βρούμε σε διάφορες παραλλαγές, άλλες πιο light, άλλες πιο θερμιθογόνες, άλλες πιο θρεπτικές, άλλες πιο χορταστικές.
Πώς θα αναβαθμίσετε ένα τοστ;
Η επιλογή του ψωμιού
Η επιλογή του ψωμιού αποτελεί ενδεχομένως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για να πετύχουμε τη νοστιμιά ενός τοστ. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ψωμιά του τοστ στην αγορά. Μάλιστα πολλοί φούρνοι ετοιμάζουν τα δικά τους ψωμιά για τοστ, τα οποία είναι συνήθως πιο νόστιμα από αυτά που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ. Φυσικά τοστ μπορούμε να φτιάξουμε και χρησιμοποιώντας φέτες από το αγαπημένο μας ψωμί: με προζύμι, πολύσπορο, σίκαλης…
Και φυσικά το τοστ μπορεί να μετατραπεί σε σάντουιτς αν χρησιμοποιήσουμε ψωμιά όπως τσιαπάτα, μπαγκέτα κλπ…
Τα υλικά της γέμισης
Πέρα από το κλασικό ζαμπόν και τυρί (ή και ντομάτα), μπορούμε να προσθέσουμε αυγό και σος ώστε να κάνουμε το τοστάκι μας πιο χορταστικό.
Ωστόσο, τα πάντα μπορούν να γίνουν γέμιση του τοστ: κοτόπουλο, κρέας, λαχανικά ωμά ή ψητά (μαρούλι, πιπεριές, κολοκυθάκι, μελιτζάνα…), αβοκάντο, διάφορα τυριά, ακόμα και θαλασσινά.
Το τοστάκι μεταμορφώνεται ανάλογα με τις γεμίσεις και γίνεται σάντουιτς ή κλαμπ σάντουιτς.
Τα συνοδευτικά
Για να μετατρέψουμε το τοστάκι μας σε ένα πιο πλήρες και χορταστικό γεύμα, μπορούμε να το συνοδεύσουμε. Στα μαγαζιά το σερβίρουν με πατάτες (ή πατατάκια). Δεν είναι κακή ιδέα. Ωστόσο, δεν είναι και η πιο υγιεινή. Μπορούμε όμως να φτιάξουμε ψητές πατάτες σαν τηγανητές ή ψητά λαζανικά ή μια σαλάτα.
Σας έχουμε συγκεντρώσει τις παρακάτω ιδέες για να αναβαθμίσετε το τοστάκι σας. Μπορείτε να το κάνετε club sandwich με διάφορα υλικά, να βάλετε μέσα κρέας, θαλασσινά, διαφορετικά τυριά, περισσότερα λαχανικά και έτσι να γίνει ένα πλήρες γεύμα.
Ψητό μοσχάρι με λαχανικά σε πολύσπορο ψωμάκι
Ένα σάντουιτς με ελληνικά αρώματα και γεύσεις. Τα ολόφρεσκα λαχανικά της εποχής συνοδεύουν ιδανικά το μοσχάρι και το αποτέλεσμα είναι χορταστικό και πολύ πολύ νόστιμο.
Κλαμπ σάντουιτς με κοτόπουλο
Φτιάχνουμε το πιο νόστιμο σπιτικό κλαμπ σάντουιτς με κοτόπουλο. Σε αυτήν την εκδοχή προσθέτουμε και αβοκάντο για ακόμη πιο απολαυστικό αποτέλεσμα.
Club sandwich με τονοσαλάτα και βασιλικό
Το club sandwich στη θαλασσινή εκδοχή του, είναι ιδανικό σνακ για το γραφείο, το σχολείο ή για ελαφρύ βραδινό παρέα με μία πράσινη σαλάτα, ενώ μπορείτε να το σερβίρετε και ως μεζεδάκι σε πάρτι. Στα συν ότι ετοιμάζεται πραγματικά σε ελάχιστο χρόνο.
Σπιτικό club sandwich με προσούτο, μετσοβόνε και αυγό
Βάλαμε Μετσοβόνε, προσούτο, ρόκα, φρέσκα κρεμμυδάκια, αβγά και μια ωραία σπιτική σος και φτιάξαμε ένα κλαμπ σάντουιτς πειρασμό!
Σάντουιτς με χωριάτικο λουκάνικο και ζεστή λαχανοσαλάτα
Λαχταριστό σάντουιτς, μπουκιά και άρωμα Ελλάδας! Η ζεστή λαχανοσαλάτα και η μουστάρδα είναι από τα καλύτερα συνοδευτικά για τα λουκάνικα.
Club sandwich με αυγό, τυρί καπνιστό και τραγανό μπέικον
Ένα από τα πιο αγαπημένα, χορταστικά και… ευέλικτα σνακ για όλες τις ώρες. Μπορείτε να το φτιάξετε με ό,τι υλικά έχετε στη διάθεσή σας αλλά και με υλικά όπως, σολομό, κοτόπουλο κ.ά. Εμείς επιλέξαμε ψωμάκι ολικής άλεσης, καπνιστό τυρί, μπέικον και αβγά.
Σάντουιτς µε ψητές πιπεριές Φλωρίνης και µελιτζάνες, µε ανθότυρο και πέστο µαϊντανού
Ένα αφράτο και χορταστικό σάντουιτς με ολόφρεσκα υλικά που είναι η καλύτερη λύση για τις μεσημεριανές λιγούρες στο γραφείο.
Κροκ Μεσιέ VS Κροκ Μαντάμ
Πρόκειται για ένα τοστ σε πιο γαλλική εκδοχή. Η προσθήκη τυριού ή/και ενός μελάτου τηγανητού αυγού αναβαθμίζει το απλό τοστ: το croque monsieur είναι το τοστ που είναι πασπαλισμένο με γραβιέρα, ενώ το croque Madame είναι το κροκ μεσιέ με… καπέλο: ένα μελάτο τηγανητό αυγό.
Δείτε εδώ περισσότερα για την ιστορία, τους ορισμούς αλλά και τις παραλλαγές αυτών των δυο κλασικών γαλλικών εδεσμάτων.