Τα εσπεριδοειδή είναι τα φρούτα που πρωταγωνιστούν στη φρουτιέρα μας αυτήν την περίοδο. Μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπ φρούτ, σαγκουίνια αλλά και λεμόνια και νεράντζια απογειώνουν τις αλμυρές ή τις γλυκές συνταγές μας. Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων αλλά και με δημιουργικότητα και φαντασία, σας έχουμε 5 διαφορετικές -και νόστιμες- προτάσεις, ώστε να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες των εσπεριδοειδών αντί να τις πετάξετε.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές:

To τέλειο και σχετικά υγιεινό γλυκό
Μια πολύ ωραία ιδέα για υγιεινό γλυκό είναι να φτιάξετε ζαχαρωτά με τις φλούδες από τα εσπεριδοειδή. Τα νεράντζια (που δεν τρώγονται κιόλας ως φρούτα) είναι ιδανικά γι΄αυτή τη συνταγή αλλά εξίσου νόστιμα -αν όχι καλύτερα- είναι τα πορτοκάλια αλλά και τα μανταρίνια. Αφού φτιάξετε το ζαχαρωτό, μπορείτε να το απογειώσετε βουτώντας το σε σοκολάτα!

Και μια παρόμοια λαχταριστή συνταγή:
Πορτοκάλι βουτηγμένο σε σοκολάτα

Αντιστοίχως βέβαια, μπορείτε να φτιάξετε – με μεγαλύτερο κόπο- γλυκά του κουταλιού, ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς.
Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι

Τα αποξηραίνουμε και τα φυλάσσουμε για τα ζεστά ροφήματα
Τα εσπεριδοειδή ταιριάζουν τέλεια με το τσάι και αναδεικνύουν τη γεύση του. Και δεν μιλάμε μόνο για το λεμόνι αλλά και για τα υπόλοιπα όπως το μανταρίνι, το γκρέιπ φρουτ, το νεράντζι. Ο ιδανικός τρόπος για να φύγει όλη τους η υγρασία είναι να τα βάλετε για λίγο στον φούρνο, μέχρι να αποξηραθούν εντελώς (προσοχή μην τα κάψετε). Όταν είναι έτοιμα, τα φυλάσσετε σε ένα αεροστεγές σκεύος.

Τα προσθέτουμε στο κρέας μας
Τα εσπεριδοειδή ταιριάζουν υπέροχα με το κρέας. Όχι μόνο το λεμόνι, αλλά και το πορτοκάλι και το μανταρίνι και όλα τα εσπεριδοειδή γενικώς, μπορούν να απογειώσουν μια συνταγή με κρέας, δίνοντας αρώματα στα πιάτα μας.

Δείτε μερικές συνταγές:
Μπουκίτσες κοτόπουλου με τσάι του βουνού και πορτοκάλι
Χήνα με μανταρίνια
Ψητή γαλοπούλα με γλάσο από πορτοκάλι και κόκκινο μύρτιλο
Γίγαντες στον φούρνο με καπνιστή πανσέτα, μαραθόσπορο και πορτοκάλι

Δίνουν άρωμα στα ποτά μας
Αντί να αγοράζετε αρωματικά ποτά ή να προσθέτετε χυμούς -και επομένως θερμίδες- μπορείτε να δώσετε άρωμα στη βότκα σας για παράδειγμα προσθέτοντας φλούδες από εσπεριδοειδή. Πέρα από το πορτοκάλι και το λεμόνι, τέλεια ταιριάζει και το μανταρίνι ή και το ροζ γκρέιπ φρουτ.

Αρωματικά χώρου
Αντί να αγοράζετε αποξηραμένα φυτά που είναι τεχνητά αρωματισμένα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δικά σας αποξηραμένα εσπεριδοειδή για να δώσετε ένα διακριτικό άρωμα στον χώρο σας. Σε ένα μπολ, βάλτε κεράκια και γύρω γύρω εσπεριδοειδή και ο χώρος σας θα ευωδιάσει.

Δείτε επίσης:
Πορτοκάλι: 5 διαφορετικοί τρόποι να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική

9 λόγοι για να τρώτε μανταρίνια κάθε μέρα!

Λεμόνια στο βάζο: Η συντήρηση, η αποθήκευση και η χρήση τους όλο τον χρόνο