Μπορεί οι σακούλες τροφίμων να είναι μεγάλη ευκολία στην οργάνωση και στη διαφύλαξη των τροφίμων μας σε όσο γίνεται καλύτερη κατάσταση, ωστόσο το να τις πετάμε μετά τη χρήση τους δεν είναι ούτε οικονομικό, ούτε οικολογικό. Αυτό ισχύει ιδίως όταν αναφερόμαστε σε εκείνες που κλείνουν με φερμουάρ, που είναι ακριβότερες, αλλά και πιο ανθεκτικές. Οπότε μήπως μπορούμε να τις χρησιμοποιήοσυμε ξανά; Κι αν ναι μπορούμε πριν την επόμενη χρήση τους να τις πλύνουμε χωρίς να τις καταστρέψουμε;
Η απάντηση είναι ότι ναι, μπορούμε να τις πλένουμε, αλλά με ιδιαίτερη προσοχή. Κι αυτό εξαρτάται από το είδος του τροφίμου που έχουμε αποθηκεύσει κατά την πρώτη χρήση. Αν για παράδειγμα έχουμε φυλάξει μέσα στη σακούλα ωμό κρέας ή ψάρι, τότε καλό είναι να την πετάξουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, διότι το μικροβιακό φορτίο της είναι τόσο μεγάλο που δεν θα καθαρίσει με ασφάλεια. Επίσης, δεν επαναχρησιμοποιούμε σακούλες που έχουν φθαρεί ή δεν κλείνει το φερμουάρ τους πια. Πρέπει να κλείνουν σωστά και αεροστεγώς.
Από την άλλη μεριά, αν έχουμε βάλει στεγνά τρόφιμα όπως ξηρούς καρπούς, δημητριακά ή μπισκότα, τότε μπορούμε να τις πλύνουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε ξανά.
Πώς τις πλένουμε:
Δεν φτάνει ένα απλό ξέπλυμα κάτω από τρεχούμενο νερό. Ο ενδεδειγμένος τρόπος πλυσίματος από τις εταιρείες που τις κατασκευάζουν είναι να ρίξετε μέσα τους λίγο ζεστό νερό και λίγο σαπούνι αντιβακτηριδιακό. Στη συνέχεια, θα κλείσετε το φερμουάρ και θα ανακινήσετε καλά τη σακούλα να πάει παντού το νερό με το σαπούνι. Δεν προτείνεται να αναποδογυρίσετε το μέσα έξω της σακούλας γιατί μπορεί να χαλάσει η στεγανότητά της. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε έπειτα είναι να αδειάσετε το νερό με το σαπούνι και να ξεβγάλετε με κρύο νερό. Σημαντικό είναι να την στεγνώσετε καλά πριν την επόμενη χρήση της.
Επομένως, μια σακούλα με φερμουάρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο αρκετές φορές, μέχρι να χαλάσει και να φθαρεί το υλικό της, οπότε θα καταλάβετε ότι πρέπει να την αντικαταστήσετε.