Μπορεί να μην είναι το πιο υγιεινό και ελαφρύ σε θερμίδες κέικ, αλλά ταιριάζει τόσο υπέροχα με τα ζεστά μας ροφήματα, που αξίζει να το δοκιμάσετε και να το φτιάχνετε μια φορά στο τόσο ή όταν περιμένετε επισκέψεις στο σπίτι. Κι αν θέλετε να γλιτώσετε τις θερμίδες του γλάσου -που είναι ουσιαστικά μια ανάμειξη νερού με ζάχαρη άχνη, οπότε τις έχει τις θερμίδες του- μπορείτε να αντικαταστήσετε το γλάσο της επικάλυψης με σκέτη ζάχαρη άχνη. Αν από την άλλη μεριά, αν δεν σκάτε για τις θερμίδες και θέλετε ακόμη πιο πλούσια γεύση μπορείτε να φτιάξετε τη βουτυρόκρεμα που σας προτείνουμε ως εναλλακτική επικάλυψη.
Μην σας τρομάζει που βάζετε ένα λαχανικό μέσα στο κέικ σας, ακριβώς επειδή το καρότο έχει υγρασία ως τρόφιμο, θα γίνει αφράτο, αλλά και πολύ ζουμερό, σε αντίθεση με τα κλασικά κέικ βανίλια που βγαίνουν πιο στεγνά. Οπότε εμείς σας δίνουμε δύο διαφορετικές προτάσεις επικάλυψης (γλάσο και βουτυρόκρεμα) κι εσείς διαλέτετε. Φυσικά, μπορείτε να το απολαύσετε και τελείως σκέτο, χωρίς καθόλου επικάλυψη. Πιστέψτε μας είναι αρκετά νόστιμο και από μόνο του.
Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα το φτιάξουμε:
Υλικά
2 φλιτζ. ζάχαρη
1 1/2 φλιτζανιού ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
2 1/2 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
3 φλιτζ. τριμμένο καρότο (από περίπου 6 μέτρια καρότα)
1 φλιτζ. χοντροκομμένα καρύδια
Για το γλάσο ζάχαρης
500 γρ. ζάχαρη άχνη
1 μικρό φλιτζανάκι νερό
λίγο ξύσμα λεμονιού ή 1 βανίλια (προαιρετικά)
Για τη βουτυρόκρεμα
1 συσκευασία τυρί κρέμα (225 γρ.)
1/4 φλιτζανιού βούτυρο (που έχει μαλακώσει)
3 φλιτζ. ζάχαρη άχνη
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση διαμέτρου 25 εκατοστών.
Χτυπάμε στο μίξερ τα 4 πρώτα υλικά, μέχρι να αναμιχθούν καλά. Ανακατεύουμε σε άλλο μπολ το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Στη συνέχεια, ενώνουμε τα δύο μίγματα ρίχνοντας το δεύτερο σιγά-σιγά στο πρώτο. Τελευταία ρίχνουμε τα τριμμένα καρότα και τα καρύδια.
Μεταφέρουμε το τελικό μας μείγμα στη φόρμα. Ψήνουμε για περίπου 50-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει στεγνή, τότε είναι έτοιμο, διαφορετικά χρειάζεται λίγα λεπτά ακόμη. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει 10 λεπτά μέσα στη φόρμα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.
Για το γλάσο ζάχαρης αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός κουταλιού, ώσπου να έχουμε ένα παχύρρευστο, λευκό μείγμα και το περιχύνουμε πάνω από το κέικ.
Για τη βουτυρόκρεμα, χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα και το βούτυρο μέχρι να έχουμε ένα απαλό μίγμα. Τότε, ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη μέχρι να ενσωματωθεί και αυτή και περιχύνουμε με την κρέμα το κέικ.
Tip: Αν θέλετε να είναι το κέικ πιο υγιεινό, μπορείτε να αφαιρέσετε τελείως τη βουτυρόκρεμα και να το πασπαλίσετε στο τέλος μόνο με ζάχαρη άχνη. Έτσι, αμέσως θα γλιτώσετε περίπου 150 θερμίδες και 10 γρ. λίπους ανά μερίδα κέικ. Επίσης, μπορείτε να το διακοσμήσετε βάζοντας στην επιφάνειά του λίγο ωμό τριμμένο καρότο (όπως στην κεντρική φωτογραφία).