Πόσες φορές έχετε λαχταρίσει μία χρωματιστή οσπριάδα ή μία αχνιστή σούπα, αλλά δεν μπορείτε να την μαγειρέψετε γιατί δεν έχετε μουλιάσει τα όσπρια από το προηγούμενο βράδυ;

Επειδή, με τους γρήγορους ρυθμούς που ζούμε, δεν είναι πάντα εύκολο να προγραμματίζουμε τα γεύματά μας από την προηγούμενη μέρα και να περιμένουμε τουλάχιστον 12 ώρες για να μαλακώσουν, υπάρχει ένα απλό κόλπο που μπορούμε να εφαρμόσουμε και πιάνει πάντα. Όσπρια όπως η φακή, η φάβα, τα μαυρομάτικα φασόλια και η ροβίτσα δεν χρειάζονται μούλιασμα. Τι γίνεται όμως με τα φασόλια γίγαντες, τα άσπρα φασόλια και τα ρεβίθια;

Το κόλπο με την κατσαρόλα

Βάζετε τα όσπρια που θέλετε να μαγειρέψετε, για παράδειγμα τα φασόλια ή τα ρεβίθια σε μία κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα αφήνετε να βράσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια, κλείνετε το μάτι της κουζίνας και τα αφήνετε στο καυτό νερό για 1 ώρα. Όταν περάσει ο χρόνος, τα στραγγίζετε και ακολουθείτε τα βήματα της συνταγής που έχετε επιλέξει.

11 χρήσιμα tips που θα σας κάνουν τη μαγειρική πιο εύκολη

1. Μην ανακατεύετε διαφορετικές ποικιλίες οσπρίων στην ίδια κατσαρόλα γιατί ο χρόνος μαγειρέματός τους μπορεί να διαφέρει. Για παράδειγμα. οι φακές και οι γίγαντες, δεν γίνεται να βράσουν σωστά στον ίδιο χρόνο. Εκ των πραγμάτων, κάποιο θα λιώσει και κάποιο θα παραμείνει ωμό.

2. Θα πρέπει να καθαρίζετε και να ξεπλένετε προσεκτικά τα όσπρια πριν το μαγείρεμα, ώστε να απομακρυνθούν τυχόν ξένα σώματα όπως πετραδάκια, χαλασμένα σποράκια και διάφορες ίνες, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσετε χύμα κι όχι συσκευασμένα.

3. Κατά τη διάρκεια του μουλιάσματος πιθανόν κάποια όσπρια να ανέβουν στην επιφάνεια του νερού. Αυτά θα πρέπει να τα πετάξετε καθώς είναι πολύ πιθανόν να είναι κούφια.

4. Αν, από λάθος, πέσει παραπάνω αλάτι στο νερό που βράζουν τα όσπρια, μπορείτε να βάλτε μια πατάτα μέσα στην κατσαρόλα και να την αφήσετε να βράσει μαζί τους. Η πατάτα θα απορροφήσει το περισσότερο αλάτι κι εσείς θα έχετε ένα πιο πλούσιο γεύμα.

5. Η πρακτική του να αλλάζουμε πολλές φορές το νερό στα όσπρια, είναι πλέον παλιά. Οι νέες έρευνες λένε πώς αλλάζοντας συχνά νερό όσο μουλιάζουν ή ακόμα και όταν βράζουν, χάνουμε σημαντικό μέρος των θρεπτικών τους συστατικών. Το ίδιο ισχύει και για το ξάφρισμα καθώς και εκεί πετάμε μαζί και λίγες από τις πρωτεΐνες τους.

6. Φροντίστε να διαβάζετε πάντοτε τις ημερομηνίες λήξης που αναγράφονται στη συσκευασία. Είναι προτιμότερο να μαγειρεύετε τα όσπρια όσο πιο φρέσκα γίνονται, όπως τα αποκαλούν οι παραγωγοί ως «φετινά», εννοώντας τη φετινή σοδιά. Όσο περισσότερο παλιώνουν, τόσο πιο δύσκολα βράζουν, ενώ είναι πολύ πιθανόν να πιάνουν και «μαμούνια» που συχνά δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

7. Όπως οι γιαγιάδες μας, καλό είναι να διατηρούνται τα όσπρια σε ξηρό και δροσερό μέρος μέσα σε υφασμάτινες σακούλες, ώστε να μπορούν να αναπνέουν. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μην τα μεταφέρετε από το συσκευασμένο σακουλάκι σε βάζο γιατί είναι πιθανόν να πιάσουν υγρασία.

8. Αν ξεχάσετε το μούλιασμα ή δεν προλαβαίνετε, βράζετε τα όσπρια για 5 λεπτά και τα αφήνετε σε καυτό νερό για 1 ώρα. Στραγγίζετε και μαγειρεύετε κανονικά.

9. Σε περίπτωση που χρειαστεί να προσθέσετε νερό στο μαγείρεμα, φροντίστε να είναι ζεστό για να μη διακοπεί ο βρασμός.

10. Αν θέλετε να μαγειρέψετε όσπρια στο φούρνο, για παράδειγμα γίγαντες ή ρεβίθια, θα πρέπει να βράσετε πρώτα τα όσπρια μόνα τους και, αφού τα σουρώσετε, να τα ψήνετε στο φούρνο με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής σας.

11. Τα κουκιά τρώγονται μαγειρεμένα χλωρά ή ξερά. Για να δοκιμάσετε ξερά κουκιά: τα μουλιάζετε αποβραδίς, αφαιρείτε το μαύρο μάτι στην κορυφή, τα βράζετε για 1 ώρα περίπου, τα στραγγίζετε και τα μαγειρεύετε ανάλογα με τη συνταγή σας.