Τι ακριβώς κάνει μία χύτρα ταχύτητας; Με λίγα λόγια, μας επιτρέπει να μαγειρεύουμε σε υψηλότερες θερμοκρασίες, επιταχύνοντας το μαγείρεμα. Αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι ιδανικός για κάποια συγκεκριμένα φαγητά και εργασίες στην κουζίνα. Για να δούμε λοιπόν αν τόσο καιρό χρησιμοποιούμε τη χύτρα με τον πιο αποδοτικό τρόπο.
Οι καλύτεροι, δεμένοι και γευστικοί ζωμοί
Οι χύτρες είναι mvp στην παρασκευή των ζωμών. Στην κατσαρόλα, έναν ζωμός κότας για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον 2 ώρες σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράζει. Με τη χρήση χύτρας, μπορούμε να έχουμε έναν πλούσιο ζωμό με ακόμη πιο συμπυκνωμένη γεύση σε λιγότερο από μία ώρα.
Οι λόγοι είναί δύο. Αρχικά, οι πιο υψηλές θερμοκρασίες βγάζουν περισσότερη γεύση από το κρέας και τα λαχανικά σε λιγότερο απαιτούμενο χρόνο. Ακόμη, το κολλαγόνο στο νερό μετατρέπεται σε ζελατίνη πολύ πιο γρήγορα. Η ζελατίνη είναι ζωτικής σημασίας για ζωμούς με πλούσια γεύση, και πηχτή, βελούδινη υφή.
Τα πιο σκληρά κομμάτια του κρέατος γίνονται τρυφερά
Για παράδειγμα, μια χοιρινή ωμοπλάτη, μπορεί να γίνει τρυφερή μέσα σε 45 λεπτά στη χύτρα, ενώ αν τη σιγοβράζαμε, θα θέλαμε ώρες. Το ίδιο ισχύει και για άλλες σκληρές κοπές μοσχαριού, χοιρινού, ακόμη και για κυνήγι.
Το καραμέλωμα
Η υψηλή θερμοκρασία και η έλλειψη εξάτμισης των υγρών που μπορούμε να πετύχουμε με τη χύτρα, δημιουργούν πολύ ευνοϊκές συνθήκες για το καραμέλωμα. Η θερμότητα προκαλεί κάποιες χημικές αντιδράσεις μεταξύ της πρωτεΐνης και των σακχάρων, με αποτέλεσμα, πιο βαθιά γεύση και αρώματα και πιο έντονο σκούρο χρώμα στο φαγητό. Και η χύτρα, το καταφέρνει αυτό χωρίς να αφυδατώσει ή να ξεροψήσει τα υλικά, και το πετυχαίνει και πιο ομοιόμορφα.
Οι κονσέρβες
Μία από τις αρχικές χρήσεις της χύτρας, το σφράγισμα και η κονσερβοποίηση στο σπίτι. H υψηλή θερμοκρασία και η πίεση αναγκάζουν το οξυγόνο να βγει από το δοχείο, ενώ σκοτώνονται και μικρόβια που θα χαλούσαν το φαγητό.