Το χούμους είναι μια σος που μπορεί να συνοδεύσει πολλά σνακ. Αντί να το αγοράσουμε έτοιμο -κινδυνεύοντας να έχουμε ένα αποτυχημένο και άγευστο προϊόν- μπορούμε εύκολα να το φτιάξουμε στο σπίτι. Με απλά υλικά.
Ο ειδικός στο ζήτημα αυτό, Josh Katz, των φημισμένων Shawarma bars του Λονδίνου, Berber & Q αποκαλύπτει τα μυστικά του για το τέλειο χούμους.
Τα υλικά
Το βασικό υλικό για το χούμους είναι τα ρεβίθια. Τα υπόλοιπα που θα χρειαστούν είναι: σκόρδο, κύμινο, λεμόνι και ταχίνι.
Μπορείτε να το γαρνίρετε με ό,τι φανταστείτε όπως καραμελωμένα κρεμμύδια, κόκκινη πιπεριά (καυτερή ή γλυκιά, ανάλογα με τα γούστα σας), ψημένη κολοκύθα σε κύβους. Και φυσικά την ώρα που το σερβίρετε είναι καλό να το περιχύσετε με φρέσκο ελαιόλαδο.
Ξερά ρεβίθια
Η συμβουλή του ειδικού είναι ξεκάθαρη: χρησιμοποιεί αποξηραμένα ρεβίθια και όχι ρεβίθια κονσέρβας. Απορρίπτει μάλιστα τα τελευταία διότι, όπως λέει, συντηρούνται σε άλμη, η οποία επηρεάζει τη γεύση και την υφή του χούμους, ακόμα και όταν τα ξεπλύνουμε. Μπορεί έτσι να παίρνει περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστεί το χούμους, αλλά το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει.
Τα αρώματα του μαγειρέματος
Για να είναι πιο γευστικό του χούμους, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το μαγείρεμα των ρεβιθιών. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια όλη τη νύχτα σε απλό νερό, πριν τα μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα με κρεμμύδι, σκόρδο και σόδα.
Χρησιμοποιούμε ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα ανά 500 γρ. ρεβίθια και το προσθέτουμε αφού όλα έχουν πάρει βράση. Στη συνέχεια, αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 30 λεπτά.
Με αυτόν τον τρόπο μαγειρεύονται πιο γρήγορα ενώ η σόδα μαλακώνει τη φλούδα των ρεβιθιών, εξασφαλίζοντας εντέλει μια λεία υφή στο χούμους.
Μόλις βράσουν τα ρεβίθια, τα σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό τους στην άκρη. Τα ανακατεύουμε με φρέσκο σκόρδο, ταχίνι, κύμινο και ψιλό αλάτι. Προσθέτουμε στη συνέχεια λίγο χυμό λεμονιού και λίγο από τον ζεστό ζωμό.
Το χούμους ταιριάζει με πολλά υλικά
Μπορούμε να προσθέσουμε διάφορα υλικά στο χούμους καθώς ταιριάζει με αλμυρές, γλυκές, πικρές και ξινές γεύσεις. Για παράδειγμα, λίγο μέλι θα δώσει μια διαφορετική πινελιά στη συνταγή μας και του πάει πολύ.
Λεμόνι και σκόρδο
Τα δυο κύρια υλικά του χούμους είναι το λεμόνι και το σκόρδο. Η ποσότητά τους εξαρτάται από την προτίμησή σας στα δυο αυτά υλικά. Ο ειδικός προτείνει 8 σκελίδες σκόρδο στα 500 γρ. ρεβίθια και 100 ml χυμό λεμονιού.
Τα μπαχαρικά στο σερβίρισμα
Όταν σερβίρουμε, προσθέτουμε πάπρικα, κύμινο και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο με λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοψημένη πίτα.
Απόδοση: Νίκη Κοσκινά
Δείτε επίσης:
Χούμους με τραγανές αραβικές πίτες
Ρεβίθια στον φούρνο αντί για πατατάκια. Το υγιεινό και νόστιμο σνακ!
Ξέρεις ποιες σος και σάλτσες φυλάσσονται στο ψυγείο;