Το ξίδι είναι από τα υλικά που δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα μας. Μάλιστα, για πραγματικά νόστιμες συνταγές, έχουμε πάντα διαθέσιμα και διαφορετικά είδη ξιδιού. Αναρωτιόμαστε όμως, χαλάει ποτέ το ξίδι;

Η παραδοσιακή παρασκευή του ξιδιού βασίζεται σε δύο απλές βιολογικές διαδικασίες που είναι το αποτέλεσμα της δράσης μαγιάς και οξικών βακτηρίων που μετατρέπουν τα σάκχαρα των τροφών σε οξικό οξύ. Έτσι, στο πρώτο στάδιο η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα σε αλκοόλη (αλκοολική ζύμωση), ενώ στο δεύτερο μια ομάδα οξικών βακτηρίων βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου του αέρα στην αλκοόλη, για να τη μετατρέψει σε οξύ (οξική ζύμωση), που δίνει και το ξίδι.

Λόγω του όξινου χαρακτήρα του, το ξίδι έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και συντηρείται χωρίς να χρειάζεται ψυγείο. Με τον καιρό όμως, χάνει το άρωμά του που ξεθυμαίνει, ενώ μπορεί να παρατηρήσετε ότι γίνεται θολό ή ότι αναπτύσσεται ίζημα στο μπουκάλι. Οι αλλαγές αυτές όμως, είναι καθαρά αισθητικές και στην ουσία, δεν αλλοιώνουν το ξίδι. Άρα ακόμη και τότε, είναι κατάλληλο προς κατανάλωση.

Δείτε επίσης:
Κορωνοϊός: Mπορεί το ξίδι ή το αλκοόλ να τον σκοτώσουν;

Δεν θα πιστεύεις τι γίνεται όταν βουτάς ένα αβγό σε ξίδι και μετά σε σιρόπι

Φτιάχνουμε ιδιαίτερο ξίδι με ροδοπέταλα

Το άρθρο της εβδομάδας