Τα καραμελωμένα μήλα μας θυμίζουν τα ατελείωτα παιχνίδια στα λούνα παρκ. Τα θυμόμαστε σε εποχικά φεστιβάλ, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τα ξαναβρίσκουμε σε Halloween πάρτι. Κόκκινα, εντυπωσιακά και λαχταριστά σαν γιγάντια γλειφιτζούρια, ανακαλύφθηκαν μάλλον τυχαία 100 χρόνια πριν και όμως καταφέρνουν ακόμη και σήμερα να εντυπωσιάζουν.

Ποιος ανακάλυψε τα καραμελωμένα μήλα

Το 1908, ο ζαχαροπλάστης William W. Kolb εφηύρε το πρώτο καραμελωμένο μήλο στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ. Ο Kolb ένωσε για πρώτη φορά τη ζάχαρη με τα μήλα ενώ δοκίμαζε μια κόκκινη καραμέλα κανέλας που έφτιαχνε για τα Χριστούγεννα. Χωρίς να το ξέρει, δημιούργησε ένα γλύκισμα για το Χάλογουιν. Ο Kolb βούτηξε μήλα στην κόκκινη καραμέλα κανέλας, τα στήριξε με ένα ξυλάκι και τα έστησε στη βιτρίνα του καταστήματός του. Ήθελε να προσελκύσει τους πελάτες να αγοράσουν τη ζαχαρωτή κανέλα και σκέφτηκε ότι τα μήλα ήταν τα τέλεια μοντέλα για την παρουσίασή της. Ωστόσο, οι πελάτες ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τα μήλα παρά για τη ζαχαρωτή.

Ο Kolb πούλησε τα μήλα στην τιμή των πέντε σεντς και σύντομα συνειδητοποίησε ότι η δημιουργία του θα μπορούσε να γίνει δημοφιλής. Τα μοντέρνα και εντυπωσιακά καραμελωμένα μήλα, που σχεδιάστηκαν την περίοδο του Halloween και έγιναν αμέσως το αγαπημένα του κόσμου στις εκδηλώσεις στο Jersey Shore. Η δημοτικότητα του καραμελωμένου μήλου δεν άργησε να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και σύντομα έφτασε στα ζαχαροπλαστεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ιστορία του καραμελωμένου μήλου

Περίπου 42 χρόνια μετά την εφεύρεση, τη δεκαετία του 1950, ο Dan Walker, που εργαζόταν στην Kraft Food, δημιούργησε το πρώτο καραμελωμένο μήλο για το Halloween της χρονιάς. Έλιωσε ένα μεγάλο απόθεμα καραμέλας που είχε απομείνει προκειμένου να φτιάξει ένα νέο γλύκισμα. Έτσι, βούτηξε τα μήλα στην καραμέλα προτείνοντας μια εναλλακτική, πιο υγιεινή επιλογή αντί για την σκέτη καραμέλα.

Για αρκετά χρόνια, οι άνθρωποι βουτούσαν τα καραμελωμένα μήλα με το χέρι μέχρι το 1960. Ώσπου ο Vito Raimondi κατασκεύασε την πρώτη μηχανή για καραμελωμένα μήλα. Από τότε, τα καραμελωμένα μήλα έχουν γίνει ένα δημοφιλές φθινοπωρινό γλυκό και βασικό στοιχείο του Halloween.

Πώς να φτιάξετε καραμελωμένα μήλα

Ποια είναι τα καλύτερα είδη μήλων για τα καραμελωμένα μήλα; Για τα καραμελωμένα μήλα, το πιο σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε καρπούς που είναι αρκετά σφιχτοί ώστε να παραμείνουν τραγανοί μετά τη βουτιά σε ζεστό σιρόπι ζάχαρης. Επειδή η καραμελωμένη επικάλυψη είναι αρκετά γλυκιά, μπορείτε να επιλέξετε μία ποικιλία με μικρή οξύτητα για να ισορροπήσει το γευστικό αποτέλεσμα. Τα Granny Smith, τα Pink Lady και τα Fuji είναι ιδανικά.

Η συνταγή

Η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα πλύνετε και να τα στεγνώσετε σχολαστικά.

Υλικά

  • αντικολλητικό σπρέι ψησίματος ή άλλη λιπαρή ουσία σε σπρέι (βούτυρο, ελαιόλαδο, σπορέλαιο)
  • 6 μήλα μεσαίου μεγέθους, ποικιλία Granny Smith
  • 400γρ (2 φλ. ζάχαρη) ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1/2 φλυτζάνι γλυκόζη
  • 16 σταγόνες, κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Βήμα – βήμα η διαδικασία για καραμελωμένα μήλα

Βήμα 1: Απλώστε λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα ή ένα μεγάλο ταψί. Ψεκάστε την με ειδικό σπρέι μαγειρικής. Εναλλακτικά μπορείτε να ψεκάσετε τη λαδόκολλα με ελαιόλαδο, λιωμένο βούτυρο ή άλλο λίπος. Μην προσπεράσετε αυτό το στάδιο γιατί ενδέχεται να κολλήσει η καυτή καραμέλα με η λαδόκολλα.

Βήμα 2: Στην κορυφή κάθε μήλου, καρφώστε ένα ξύλο, φροντίζοντας να πάει τουλάχιστον μέχρι τη μέση του μήλου. Μπορείτε να βάλετε ξυλάκια για σουβλάκι ή να άλλα διακοσμητικά που πωλούνται ευρέως πια στα καταστήματα που πωλούν είδη για candy bars.

Βήμα 3:  Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, βράστε τη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού, το χρώμα ζαχαροπλαστικής και 3/4 φλιτζανιού νερό. Συνεχίστε τον βρασμό έως ότου το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής να δείξει μεταξύ γύρω στους 150°−160°, για 15 έως 20 λεπτά. Αποσύρεται αμέσως από την εστία.

Βήμα 4: Περιμένετε περίπου, μισό με ένα λεπτό έως ότου σταματήσει ο βρασμός και υποχωρήσουν οι φυσαλίδες. Επειδή η καραμέλα είναι εξαιρετικά ζεστή, θα πρέπει οι κινήσεις σας να είναι εξαιρετικά προσεκτικές. Επικαλύψτε τα μήλα με το μείγμα καραμέλας. Μεταφέρετε τα, ένα προς ένα, στην προετοιμασμένη λαμαρίνα.

Βήμα 5: Αφήστε να κρυώσει καλά πριν την μετακινήσετε.

Διαβάστε επίσης

Ένα φρούτο – 24 ιδέες: Αλμυρές και γλυκές συνταγές με μήλα για όλες τις ώρες