Οι ζύμες έχουν την τιμητική τους σε γιορτές και γενέθλια, ωστόσο τα μπισκότα και η πίτσα δεν έχουν εποχή. Ακόμη και αν ακολουθήσουμε τη συνταγή κατά γράμμα, δεν είναι λίγες οι φορές που μπορούν να προκύψουν προβλήματα όπως το μείγμα να μην ψηθεί ικανοποιητικά. Τι γίνεται όμως αν φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα ζύμης από την επιθυμητή; Μπορούμε να βάλουμε τη ζύμη που περίσσεψε στην κατάψυξη;
Οι ζύμες μπορούν να μπουν στην κατάψυξη και η αποθήκευσή τους είναι μια πολύ πρακτική λύση που εξοικονομεί χρόνο και μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη μέχρι και για 3 μήνες. Αρχικά, για τις ωμές ζύμες, όπως π.χ. για ψωμί ή πίτσα, πρέπει η ζύμη να έχει πρώτα φουσκώσει εφόσον απαιτείται. Η απόψυξη γίνεται στη συντήρηση και πριν το ψήσιμο αφήσουμε τη ζύμη να φουσκώσει, διότι διογκωτικά όπως η μαγιά ή το μπέικιν πάουντερ σταδιακά χάνουν τη δράση τους.
Τα βήματα για σωστή ψύξη της ζύμης
Βήμα 1ο
Κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνουμε να στερεοποιηθούν και να σφίξει η ζύμη για 15 με 20 λεπτά. Για να φτιάξουμε τις μπαλίτσες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κουτάλι δοσομέτρησης για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
Βήμα 2ο
Μεταφέρουμε τις παγωμένες μπάλες σε σακούλες τροφίμων που κλείνουν αεροστεγώς, προσέχοντας να αφαιρέσουμε τον αέρα. Έπειτα, τοποθετούμε τις σακούλες στην κατάψυξη.
Πώς θα αποψύξουμε σωστά τη ζύμη;
Ο πιο σωστός τρόπος απόψυξης είναι να την αφήσουμε στη συντήρηση όλη την νύχτα. Το πρωί φροντίζουμε να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά προτού τη χρησιμοποιήσουμε.
Σε κάθε περίπτωση πριν φτιάξουμε κάποια παρασκευή (πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής) ελέγχουμε ότι:
– Η υφή της είναι σωστή και η ζύμη έχει επανέλθει στην αρχική μαλακή και ελαστική μορφή της.
– Δεν μυρίζει περίεργα και δεν έχει όξινη ή δυσάρεστη μυρωδιά.
– Οπτικά δεν υπάρχουν αλλαγές στο χρώμα όπως κιτρινωπές ή γκρι αποχρώσεις.