Με τα κέικ πώς τα πάτε; Όλοι έχουμε βιώσει τη απογοήτευση ενός αποτυχημένου γλυκού παρόλο που αφιερώσαμε όλον τον χρόνο και όλη την προσοχή μας σε αυτό.

Ακόμη κι αν έχουμε ακολουθήσει κατά γράμμα μια συνταγή, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα με το κέικ που φτιάχνουμε. Μπορεί το μείγμα να μην έχει ψηθεί ικανοποιητικά, μπορεί το κέικ να έχει κολλήσει στην φόρμα και να μην μπορούμε να το βγάλουμε, μπορεί ακόμη το γλυκό μας να αργεί πολύ να ψηθεί.

Τα καλά νέα είναι ότι τα λάθη που γίνονται είναι πολύ συνηθισμένα και οι λύσεις είναι απλές και έχουν αποτελέσματα. Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε, είμαστε εδώ για να σας δώσουμε τη σωστή λύση. Αν γνωρίζετε καλά τις παγίδες, θα μπορέσετε να τις αποφύγετε στο μέλλον και να φτιάχνετε υπέροχα κέικ που θα απολαμβάνετε όλοι.

1. «Ξέχασα να βάλω ένα υλικό στο μείγμα»
Η ορολογία που έχουν οι επαγγελματίες είναι το «mise en place» που σημαίνει να συγκεντρώνετε σχολαστικά όλα τα υλικά της συνταγής στον πάγκο της κουζίνας, πριν ξεκινήσετε. Μπορεί να σας φαίνεται πολύ σχολαστικό και χρονοβόρο, αλλά είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος για να ετοιμάσετε το γλυκό σας γρήγορα και εύκολα, χωρίς άγχος και χωρίς να ξεχάσετε τίποτε.

2. «Ακολούθησα τη συνταγή, αλλά το κέικ δεν φούσκωσε»
Αν το κέικ που ετοιμάσατε δεν φούσκωσε, το πιθανότερο είναι ότι το μπέικιν πάουντερ που προσθέσατε έχει χάσει τη διογκωτική του δύναμη και δεν προσφέρει τίποτε πια στη ζύμη. Χρειάζεται προσοχή με τα υλικά και να κοιτάτε τις ημερομηνίες λήξης. Αν δεν είστε σίγουροι, υπάρχει ένα μικρό κόλπο για να ελέγξετε αν το μπέικιν παόυντερ είναι ακόμη καλό. Βάζετε σε ένα μικρό μπολ λίγο ζεστό νερό και ρίχνετε μέσα ένα κουταλάκι του γλυκού από τη σκόνη. Αν φουσκώσει αμέσως, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, αν όχι θα πρέπει να το αντικαταστήσετε.

3. «Το κέικ βγήκε καμένο παρόλο που το έψησα για το χρονικό διάστημα που ορίζει η συνταγή»
Η αλήθεια είναι ότι οι χρόνοι ψησίματος που ορίζουν οι συνταγές είναι ενδεικτικοί και σε καμία περίπτωση απόλυτοι. Κάθε φούρνος έχει διαφορετικές αντιστάσεις και λειτουργεί διαφορετικά. Μια πόρτα μπορεί να μην κλείνει εντελώς καλά, μια αντίσταση μπορεί να μην λειτουργεί, ένας θερμοστάτης μπορεί να έχει παλιώσει και να μην δείχνει πια σωστές θερμοκρασίες, παρόμοια ατυχήματα με τον φούρνο στο σπίτι συμβαίνουν καθημερινά.

Ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε ότι ο φούρνος σας λειτουργεί κανονικά είναι να κάνετε ένα καλό σέρβις ώστε να έχετε πλήρη εικόνα και παράλληλα να χρησιμοποιήσετε το ειδικό θερμόμετρο φούρνου. Έτσι θα μπορείτε να βλέπετε ανά πάσα ώρα και στιγμή την πραγματική θερμοκρασία ψησίματος χωρίς να βασίζεστε στις ενδείξεις του φούρνου σας που μπορεί να είναι λανθασμένες

4. «Το κέικ δεν έχει ψηθεί καλά στο κέντρο»
Αν βγάλετε το κέικ από τον φούρνο και δείτε ότι στο κέντρο του η ζύμη είναι άψητη, τότε μάλλον βιαστήκατε να το βγάλετε. ΄Η μπορεί να μην λειτουργεί καλά ο φούρνος σας. Μια είναι η λύση για να είμαστε σίγουροι ότι το κέικ έχει ψηθεί σωστά και σε βάθος: βυθίζουμε ένα μεταλλικό μαχαίρι στο κέντρο του. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό το κέικ είναι έτοιμο, αν όχι χρειάζεται λίγα λεπτά ψήσιμο ακόμη.

5. «Το κέικ φούσκωσε πολύ και έχει ξεχειλίσει από τα τοιχώματα της φόρμας»
Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, επειδή η φόρμα για κέικ που χρησιμοποιούμε είναι πολύ μικρή. Τις περισσότερες φορές οι συνταγές αναγράφουν ακριβώς την ποσότητα του μείγματος και το μέγεθος της φόρμας που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Αν όχι, ο χρυσός κανόνας ορίζει να μην γεμίζουμε καμία φόρμα γλυκού παραπάνω από τα ¾ ώστε το μείγμα να έχει τον χώρο που χρειάζεται για να φουσκώσει χωρίς να ξεχειλίσει από τη φόρμα.

6. «Το κέικ αργεί πολύ να ψηθεί»
Ένα κέικ στον φούρνο μπορεί να αργεί πολύ να ψηθεί για πολλούς και διάφορους λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με την λειτουργία του φούρνου. Πρώτα από όλα, πριν ακόμη βάλουμε το κέικ μέσα, ο φούρνος πρέπει να είναι προθερμασμένος και να έχει φτάσει στη σωστή θερμοκρασία. Η θέση της σχάρας είναι επίσης σημαντική. Η σχάρα τοποθετείται στη μέση του φούρνου, ώστε να κυκλοφορεί άνετα ο θερμός αέρας από όλες τις πλευρές. Επίσης, ο φούρνος πρέπει να είναι άδειος, χωρίς άλλα ταψιά και σκεύη που εμποδίζουν την σωστή κυκλοφορία του αέρα και επιβραδύνουν το ψήσιμο.

Η περιστροφή του ταψιού στη μέση του χρόνου ψησίματος μπορεί επίσης να βοηθήσει, όπως και ο περιορισμός στα ανοίγματα της πόρτας στη διάρκεια του ψησίματος. Καλό είναι όταν ψήνετε στον φούρνο να αποφεύγετε αν ανοίγετε την πόρτα του για να ελέγξετε ότι όλα πάνε καλά.

7. «Το κέικ έχει κολλήσει στη φόρμα»
Ο βασικός κανόνας αναφέρει ότι πριν ρίξουμε το μείγμα στην φόρμα για το κέικ πρέπει να έχουμε βάλει μια ποσότητα λιπαρής ουσίας για να μην κολλήσει. Η πιο σωστή μαγειρικά λύση είναι το σεμιζάρισμα: αλείφουμε με βούτυρο τη φόρμα, πασπαλίζουμε με αλεύρι να απλωθεί ομοιόμορφα και να πάει παντού, τινάζουμε την φόρμα για να φύγει η περίσσεια ποσότητα και είναι έτοιμη να δεχτεί το μείγμα μας και να ψηθεί σωστά, χωρίς να κολλήσει. Θα πρέπει επίσης να αφήσετε το κέικ να κρυώσει αρκετά πριν το βγάλετε από τη φόρμα. Και να το αφήσετε σε μια σχάρα να στεγνώσει καλά.

Αν τελικά το κέικ κολλήσει και δεν ξεκολλάει, υπάρχει λύση
Αλείψτε με βούτυρο ένα μαχαίρι και περάστε το γύρω από την περίμετρο κέικ, πιέζοντας απαλά για να το ανασηκώσετε ελαφρώς από τις άκρες και το κέντρο του πριν το αναποδογυρίσετε. Για να αποφύγετε το σπάσιμο, όταν αναποδογυρίζετε το κέικ διατηρήστε πολύ μικρή απόσταση ανάμεσα στη φόρμα και στο σκεύος σερβιρίσματος.

Αν τελικά σπάσει στη διάρκεια της μεταφοράς, χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα για να το βοηθήσετε να ξεκολλήσει απαλά και να το μεταφέρετε. Μια καλή λύση είναι να ετοιμάσετε μια γρήγορη κρέμα βουτύρου (ή γλάσο βουτύρου) και να σφραγίσετε τις ρωγμές που δημιουργήθηκαν ή να ενώσετε τα σπασμένα κομμάτια. Το κέικ σας θα φαίνεται πολύ πρωτότυπο!

Καλή επιτυχία!

 

Δείτε επίσης:

Κέικ μαύρης σοκολάτας, με τσίλι και εσπρέσο

Τούρτα με αφράτο κέικ λεμονιού και γλάσο λευκής σοκολάτας με γλυκό βύσσινο

Κέικ κανέλας