Λατρεύουμε το αβοκάντο τόσο για τη φίνα γεύση του, όσο και για το πόσο μπορεί να νοστιμίσει μια συνταγή, όμως είναι αρκετά ευαίσθητο και αλλάζει χρώμα εύκολα. Οπότε αν είστε κι εσείς ανάμεσα σε αυτούς που το καταναλώνουν συχνά, τότε σας έχουμε τους τρόπους για να το διατηρείτε σαν φρέσκο είτε ολόκληρο, είτε κομμένο. Ακόμη θα μάθετε γιατί χάνει εύκολα το πράσινο χρώμα η σάρκα του και τι κάνουμε αφού κόψουμε ένα αβοκάντο, το οποίο τελικά δεν έχει ωριμάσει τόσο για να καταναλωθεί, αλλά και πώς θα επιταχύνουμε την ωρίμανσή του.
Γιατί τα αβοκάντο γίνονται καφέ
Το αβοκάντο μας μπορεί να χάσει το ωραίο πράσινο χρώμα του και να γίνει καφέ για ένα σωρό λόγους. Η βασικότερη αιτία είναι η έκθεσή του στο οξυγόνο. Μόλις κόψουμε και ανοίξουμε στα δύο ένα αβοκάντο ένα ένζυμό του, καθώς έρχεται σε επαφή με τον αέρα, αντιδρά και προκαλεί αυτή την αλλαγή που σίγουρα όλοι έχουμε παρατηρήσει. Και παρόλο που αποδεδειγμένα είναι ασφαλές να το καταναλώσουμε ακόμα και όταν πάρει αυτό το καστανό χρώμα, σίγουρα δεν είναι ωραίο σε εμφάνιση και δεν μας προδιαθέτει ευχάριστα.
Πώς κόβουμε και συντηρούμε το μισό αβοκάντο
Σε περίπτωση που θέλετε να φτιάξετε ένα σάντουιτς με αβοκάντο και χρειάζεστε μόνο το μισό, ας δούμε πώς θα το αποθηκεύσουμε σωστά για να μη μας χαλάσει ως τη χρήση του. Καταρχήν θα πρέπει να το κόψουμε σωστά στη μέση, γιατί αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στη συντήρηση. Θα χρειαστούμε ένα ώριμο αβοκάντο και ένα καλό μαχαίρι του σεφ. Χαράσσουμε κατά μήκος το αβοκάντο και έπειτα με τα δυο μας χέρια στρίβουμε τα δύο ημισφαίρια μέχρι να ξεκολλήσουν και να χωρίσουν. Αφήνουμε το κουκούτσι στο κομμάτι που δεν θα χρησιμοποιήσουμε γιατί το κουκούτσι το προστατεύει από την οξείδωση, που αναφέραμε παραπάνω.
Στη συνέχεια, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο ή χυμό λεμονιού την εκτεθειμένη πλευρά της σάρκας του για να το θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο από την οξείδωση. Καλύπτουμε το μισό αβοκάντο με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε. Καλό είναι να το καταναλώσουμε έως τις επόμενες δύο ημέρες.
Πώς το διατηρούμε όταν είναι κομμένο σε φέτες
Όπως και με το μισό ο σκοπός είναι να μην οξειδωθεί και χάσει το ωραίο του πράσινο χρώμα, οπότε πάλι θα πρέπει να το καλύψουμε είτε με λίγο ελαιόλαδο, είτε με κάποιο οξύ όπως ο χυμός λεμονιού. Υπάρχει, ωστόσο, και ένα κόλπο που δεν θα φανταζόσασταν. Τοποθετώντας μερικές φέτες ωμού κρεμμυδιού στον πάτο ενός φαγητοδοχείου και επάνω τους τις φέτες του αβοκάντο θα τις διατηρήσουμε σαν καινούριες. Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, ναι η ουσία που μας κάνει να κλαίμε όταν τα καθαρίζουμε είναι η ίδια που βοηθά τον καρπό μας να μην αλλάξει χρώμα. Στο εμπόριο υπάρχουν και ειδικά πλαστικά κουτιά που προορίζονται για τη συντήρηση του αβοκάντο.
Πού αποθηκεύουμε τα ολόκληρα
Ένας σεφ που ρωτήσαμε μας είπε ότι συνήθως αγοράζει τα αβοκάντο πολύ σκληρά και τα αφήνει στον πάγκο του σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να ωριμάσουν σιγά – σιγά. Αν, παρόλα αυτά, χρειαστεί κάποιο άμεσα το βάζει σε μια χάρτινη σακούλα μαζί με μια μπανάνα. Τα φυσικά αέρια που αναδύει η μπανάνα από μόνη της κάνουν το αβοκάντο να ωριμάσει πιο γρήγορα από ότι αν ήταν μόνο του στον πάγκο μας. Μόλις φτάσουν στο επίπεδο ωρίμανσης που θέλουμε, τα βάζουμε στο ψυγείο για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής τους. Να έχετε, όμως, υπόψη ότι όταν είναι πολύ ώριμα, δεν κρατάνε πολύ ούτε στο ψυγείο, οπότε αυτό που θα κερδίσετε είναι μία με δύο το πολύ ημέρες προτού χαλάσουν. Σημαντική λεπτομέρεια είναι και ότι θα πρέπει να πλένουμε τον καρπό αυτό πριν τον κόψουμε για να μη μεταφέρουμε τυχόν μικρόβια από τη φλούδα στη σάρκα του με το κόψιμό του.
Πώς τα καταψύχουμε
Επειδή δεν είναι και τα πιο φθηνά προϊόντα στην αγορά, όταν τα βρίσκετε σε καλή τιμή μπορείτε να προμηθευτείτε περισσότερα και να τα συντηρήσετε ακόμη και στην κατάψυξη. Απλώς να έχετε υπόψη πως η κατάψυξη δεν ταιριάζει σε όλες τις χρήσεις του.
Γι’ αυτό μια ενδεδειγμένη μέθοδος κατάψυξης είναι να το τεμαχίσετε σε λεπτές φέτες, να τις βάλετε μέσα σε σακούλα τροφίμων, να αφαιρέσετε τον αέρα, να τη σφραγίσετε και να την τοποθετήσετε στην κατάψυξη. Όταν τις αποψύξετε, μπορεί να μην έχουν την ίδια απαλή υφή του φρέσκου αβοκάντο, ωστόσο θα είναι μια χαρά για να φτιάξετε σάλτσες, γουακαμόλε ή smoothies.
Έξτρα συμβουλές συντήρησης
- Αφήνουμε το κοτσάνι στη θέση του: Μην βγάζετε το κοτσάνι που έχουν στην κορυφή τους γιατί αν το κάνετε θα επιταχύνετε την ωρίμανσή του και ενδεχομένως να σας σπάσει, κάτι που δεν θέλουμε μόλις το αγοράζουμε.
- Δεν πειράζει αν κόψαμε ένα ανώριμο αβοκάντο: Μόλις κόψατε ένα και διαπιστώσατε ότι δεν είναι τόσο ώριμο όσο θα θέλατε; Μην το πετάξετε. Περιχύστε το κομμένο κομμάτι με λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ, τυλίξτε το με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να μαλακώσει και να πάρει την υφή που επιθυμείτε.
- Κάνουμε υπομονή: Μπορείτε να αφήσετε όσα είναι άγουρα στον πάγκο σας σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 4-5 ημέρες μέχρι να πάρουν την κατάλληλη υφή.
- Ρίχνουμε λίγο νερό πάνω από το γουακαμόλε: Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο κι όμως ένα λεπτό στρώμα νερού πάνω από το γουακαμόλε το προστατεύει από το οξυγόνο και έτσι δεν χάνει το ζωηρό πράσινο χρώμα του. Πώς θα το κάνετε; Θα βάλετε το γουακαμόλε σε φαγητοδοχείο που κλείνει αεροστεγώς και θα το πιέσετε με ένα κουτάλι να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας. Ρίξτε με το ίδιο κουτάλι προσεχτικά λίγο νερό, ώσπου να καλυφθεί η επιφάνεια και έπειτα κλείστε το τάπερ και βάλτε το στο ψυγείο για έως δύο μέρες. Όταν θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε, αφαιρέστε προσεχτικά το νερό και ανακατέψτε το.