Αγαπάμε τις τορτίγιες σε κάθε εκδοχή τους γιατί είναι ελαφριές, χορταστικές και ευέλικτες. Ζεστές οι κρύες, με άρωμα μεξικάνικο ή ελληνικό, διπλωμένες σε ωραίο wrap ή ανοικτές με πληθώρα υλικών και χρωμάτων, στέκονται το ίδιο καλά σε ένα τραπέζι πικ νικ αλλά και σε ένα δείπνο με φίλους. Παρ’ όλα αυτά, οι εντυπωσιακές κατά τα άλλα τορτίγιες συχνά χάνουν την υφή τους όταν τις ζεσταίνουμε. Στεγνώνουν και γίνονται πιο σκληρές, ένα γευστικό αποτέλεσμα που μας απογοητεύει. Για να έχουμε πάντα την ιδανική υφή στις τορτίγιες μας αρκεί να ακολουθήσουμε μερικά απλά βήματα ανάλογα με τον τρόπο που θέλουμε να τις ζεστάνουμε.

1. Στον φούρνο μικροκυμάτων

Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος, και πιο εύκολος, καθώς μπορούμε να ζεστάνουμε τις τορτίγιες ανά 5 κάθε τη φορά! Τις βάζουμε σε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, τις σκεπάζουμε με υγρό χαρτί κουζίνας και ζεσταίνουμε για 30 δευτερόλεπτα. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με τις επόμενες τορτίγιες. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε χαρτί κουζίνας, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ποτήρι με νερό (κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων) μέσα στον θάλαμο του φούρνου μικροκυμάτων, δίπλα στις τορτίγιες και ζεσταίνουμε για 30 δευτερόλεπτα.

2. Στον φούρνο

Αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στη συνέχεια, ενώ ο φούρνος ζεσταίνεται, τυλίγουμε πέντε τορτίγιες σε αλουμινόχαρτο και τις βάζουμε στο φούρνο για περίπου 15 λεπτά. Αν δεν έχουν ζεσταθεί καλά τις ξαναβάζουμε στον φούρνο για ακόμα 5 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ζεστάνουμε πολλές τορτίγες ταυτόχρονα και να εξοικονομήσουμε χρόνο.

3. Στο τηγάνι και το γουόκ

Εδώ ο τρόπος είναι απλός, αλλά μπορούμε να ζεστάνουμε μία τορτίγια κάθε φορά. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά (δεν χρειάζεται λάδι) και ζεσταίνουμε κάθε τορτίγια για 20 έως 30 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Αφήνουμε κάθε τορτίγια στην άκρη σε αλουμινόχαρτο, ζεσταίνουμε τις υπόλοιπες και σερβίρουμε αμέσως.

Το ωραίο με τα γουόκ είναι ότι έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια ψησίματος από ένα απλό τηγάνι και έτσι, αν έχουμε μεγάλες τορτίγιες δεν υπάρχει θέμα χώρου. Αν πάλι έχουμε μικρές, μπορούμε να ζεστάνουμε περισσότερες από μία τη φορά.

4. Στη σχάρα

Αν τύχει και έχουμε αναμμένη την ψησταριά μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την περίσταση και να τις ζεστάνουμε στη σχάρα. Προσέχουμε μόνο να μην είναι δυνατή η φωτιά και να μην παραψηθούν και στεγνώσουν.

Πώς σερβίρoυμε:

Οι τορτίγιες είναι η βάση για tacos, burritos, enchiladas, quesadillas και πολλές άλλες λιχουδιές, αλλά μπορούν επίσης να συνοδεύσουν μια σειρά από άλλα πιάτα (σούπες, noodles κ.α.) αντικαθιστώντας το ψωμί. Ας δούμε μερικούς τρόπους σερβιρίσματος:

  • Με βούτυρο ή φιστικοβούτυρο για ένα ζεστό σνακ.
  • Στο πλάι με φασόλια ή σούπα.
  • Τυλίγουμε με καπνιστή γαλοπούλα και τυρί, ή φτιάχνουμε ένα υγιεινό wrap λαχανικών για ένα απλό μεσημεριανό γεύμα.
  • Φτιάχνουμε το πρωινό μας με προσούτο, αυγά και αβοκάντο.
  • Φυσικά, οι δυνατότητες είναι άπειρες, αρκεί να έχουμε φαντασία!

Extra tips
• Εάν οι τορτίγιες μας είναι λίγων ημερών, τις αλείφουμε με λίγο νερό πριν τις ζεστάνουμε.
• Για να διατηρήσουμε ζεστές τις τορτίγιες τις σκεπάζουμε με μια καθαρή και ελαφρώς βρεγμένη, πετσέτα πιάτων.
• Αν θέλουμε τραγανές τορτίγιες, προσθέτουμε στο τηγάνι μας λίγο βούτυρο.

Δεν ξεχνάμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε τορτίγιες με 4 διαφορετικούς τρόπους!