Τα αυγά αποτελούν βασικό υλικό στη διατροφή μας και βρίσκονται πάντα στην κουζίνα μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να τα επιλέγουμε σωστά.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων μάλιστα, έχει εκδώσει και σχετικές οδηγίες με το τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αυγά.
ΑΑ: Ο κωδικός αριθμός της μεθόδου εκτροφής:
0 = Βιολογικά
1 = Ελεύθερης βοσκής
2= Αχυρώνα ή δαπέδου με στρωμνή
3= Κλωβοστοιχίας
ΒΒ: Την χώρα προέλευσης, που για την Ελλάδα αναγράφεται ως GR
ΚΚ: Τον κωδικό αριθμό που αντιστοιχεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα
ΧΧΧ: Τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης της μονάδας ωοπαραγωγών ορνίθων
Επιπλέον, στα καταστήματα όλα τα αυγά πρέπει να είναι συσκευασμένα. Υποχρεωτικά, τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές συσκευασίες, πρέπει να φέρουν στην εξωτερική όψη της συσκευασίας, τις προβλεπόμενες ενδείξεις (πέραν εκείνων που υπάρχουν στο κέλυφος του αβγού):
– Ονομασία πώλησης
– Όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση ΥΕΤ
– Κατηγορία ποιότητας
– Κατηγορία βάρους (XL / L / M / S)
– Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (η μέγιστη δυνατή ημερομηνία είναι 28 μέρες από την ημερομηνία ωοτοκίας)
– Αριθμό αυγών/ανά συσκευασία
– Ένδειξη της μεθόδου εκτροφής
– Ιδιαίτερες συνθήκης διατήρησης
– Σήμα αναγνώρισης
– Κωδικός παραγωγού και διευκρίνηση της έννοιας αυτού
– Ένδειξη «αυγά διαφόρων μεγεθών» ή ισοδύναμοι όροι
Οι καταναλωτές θα πρέπει επίσης να προσέχουν:
– Την ημερομηνία λήξης και τις ενδείξεις στη συσκευασία (όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης), ώστε να διαπιστώνουν τη νωπότητα και καταλληλότητα των αβγών.
– Το χρώμα του κελύφους συνδέεται με τη φυλή της ωοπαραγωγού όρνιθας και δεν έχει σχέση με την ποιότητά του.
– Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.
Επιπλέον συμβουλές για την αγορά, τη συντήρηση και την κατανάλωση των αβγών:
– Αποφεύγετε να αγοράζετε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.
– Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.
– Μην χρησιμοποιείτε αυγά με δυσάρεστη οσμή.
– Για τη καλή συντήρηση των αβγών δεν θα πρέπει να πλένονται και θα πρέπει να διατηρούνται σε δροσερό χώρο.
– Η νωπότητα του αβγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.
Δείτε επίσης
Σπάσαμε τ’ αυγά και τα βάλαμε σε λαχταριστές συνταγές
Αυγά σαν σύννεφο! Για πρωινό ή brunch του ονείρου…