Ετοιμάζουμε τη μίνι εκδοχή του κλασικού Wellington που λατρεύουν οι Βρετανοί: ζύμη που κλείνει μέσα της ζουμερό μοσχαρίσιο φιλέτο. Αυτές οι ατομικές πίτες θα βρουν σίγουρα μια θέση σε μια μέρα γιορτής.

Η συνταγή

45΄+ Αναμονή

Υλικά για 4 τεμάχια
4 μικρά μοσχαρίσια φιλέτα
λίγο ε.π. ελαιόλαδο
βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
μερικά κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φυλλαράκια, ψιλοκομμένα
300 γρ. έτοιμη ζύμη σφολιάτας
8 φέτες προσούτο Πάρμας
1 αυγό χτυπημένο, για το γλάσο

Εκτέλεση

1. Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει. Αλείφουμε τα φιλέτα με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. Τα ψήνουμε για 1΄ από κάθε πλευρά να αλλάξουν χρώμα και τα ακουμπάμε σε ένα πιάτο να κρυώσουν καλά.

2. Στο ίδιο τηγάνι λιώνουμε σε μέτρια φωτιά έναν κύβο βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθύνει, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα για 1΄-2΄. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το θυμάρι και αλατίζουμε. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν τα μανιτάρια και να εξατμιστεί η υγρασία τους. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν τα υλικά.

3. Ανοίγουμε τη σφολιάτα με τη βοήθεια ενός πλάστη σε πάχος περίπου 2 χιλ. Κόβουμε με ένα κουπ πατ ή ένα φλιτζάνι 8 δίσκους ζύμης, 4 δίσκους με διάμετρο 2,5 εκ. μεγαλύτερη από αυτή των φιλέτων και άλλους 4 δίσκους με διάμετρο 3,5 εκ. μεγαλύτερη από αυτή των φιλέτων. Μεταφέρουμε τους μικρότερους δίσκους
ζύμης σε ένα ρηχό αντικολλητικό ταψί.

4. Ακουμπάμε κάθε φιλέτο πάνω σε δύο φέτες προσούτο (η μία να καλύπτει λίγο την άλλη) και μοιράζουμε το μείγμα μανιταριών.

5. Τυλίγουμε κάθε μοσχαρίσιο φιλέτο στις φέτες προσούτο.

6. Ακουμπάμε τα φιλέτα πάνω στις σφολιάτες που έχουμε μοιράσει στο ταψί και αλείφουμε τις άκρες της ζύμης με λίγο χτυπημένο αυγό.

7. Καλύπτουμε τα φιλέτα με τα μεγαλύτερα στρογγυλά κομμάτια σφολιάτας και πιέζουμε τις άκρες να σφραγίσουν καλά μέσα τους τα φιλέτα.

8. Πιέζουμε τις άκρες κάθε πίτας με ένα πιρούνι και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με αυγό.

9. Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια των wellington με ένα κοφτερό μαχαίρι. Αφήνουμε για 15΄ στο ψυγείο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220οC στον αέρα και ψήνουμε τις πίτες για 12΄ αν το θέλουμε ψημένο medium rare ή 15΄ αν το θέλουμε medium.

Συνταγή: Δώρα Δημήτρουλα/Janine Ratcliffe
Φωτογραφίες: Stuart Ovenden

Δείτε επίσης:

Μοσχαράκι Wellington: Από πού κρατάει η «σκούφια» του; (+ συνταγή)

Ελληνικό wellington με μοσχαράκι και σάλτσα γιαουρτιού

«Μοσχάρι Wellington»: Το αγαπημένο πιάτο των Βρετανών