Αλμυρό και τραγανό, αλλά παράλληλα υγιεινό σνακ που αθωώνει τα τσιμπολογήματα στον καναπέ, γίνεται; Με μια φριτέζα αέρος, ρεβίθια και ελαιόλαδο, όλα γίνονται!
Υπάρχουν στιγμές που όλοι αναζητούμε ένα αλμυρό και τραγανό σνακ για να απολαύσουμε την αγαπημένη μας ταινία ή να συνοδεύσουμε τα δροσερά ποτά σε μια βραδιά με φίλους στο σπίτι. Κανείς δεν θα μπορούσε όμως να φανταστεί πως αυτό το σνακ μπορεί να φτιαχτεί σε ελάχιστο χρόνο με ρεβίθια και ελαιόλαδο στη φριτέζα αέρος. Και το καλύτερο; Ότι θα μπορούσε η λιχουδιά αυτή να αποτελεί μια εξαιρετικά θρεπτική και γρήγορη εναλλακτική επιλογή που δεν υστερεί σε γεύση και υφή από τα αλμυρά σνακ του εμπορίου.
Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να τη φτιάξετε:
Υλικά
ρεβίθια
αλάτι
ε.π. ελαιόλαδο
μπαχαρικά της αρεσκείας σας, προαιρετικά
Διαδικασία
Προετοιμασία: Μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβίθια. Την επόμενη μέρα τα σκουπίζουμε και τα στεγνώνουμε πολύ καλά μέσα σε μια πετσέτα.
Τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι. Στο σημείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και μπαχαρικά της επιλογής μας. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά.
Απλώνουμε μια στρώση στη φριτέζα αέρος και μαγειρεύουμε για 8-10′ στους 200° C, μέχρι να γίνουν τραγανά και να έχουν αποκτήσει ένα καφέ-χρυσαφί χρώμα. Τα αφαιρούμε από τη φριτέζα αέρος και σερβίρουμε σε μπολ χωρίς να τα σκεπάσουμε, ώστε να μην χάσουν την τραγανή τους υφή.
Φριτέζα αέρος για το ψήσιμο αλλά και για το… στέγνωμα
Το μυστικό για τραγανό αποτέλεσμα κρύβεται στο ψήσιμο με ελαιόλαδο αλλά και στο πολύ καλό στέγνωμα των ρεβιθιών ώστε να αποβάλουν την εξωτερική υγρασία. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με 2 τρόπους:
– Χρησιμοποιούμε μια πετσέτα (όπως αναφέρεται παραπάνω), τυλίγοντας μέσα σε αυτή τα ρεβίθια και ρολάροντας την μπρος-πίσω.
– Εναλλακτικά και για ακόμα πιο τραγανό αποτέλεσμα, μπορούμε να ψήσουμε τα ρεβίθια έως 5′ στη φριτέζα αέρος προτού τα ραντίσουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και μπαχαρικά.
Μπαχαρικά για πικάντικη γεύση
Για τους λάτρεις των σνακ με εναλλακτικές γεύσεις οι επιλογές είναι αμέτρητες: από φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αποξηραμένο σχοινόπρασο, κρεμμύδι και σκόρδο σε σκόνη για ένα πιο πικάντικο αποτέλεσμα μέχρι κύμινο, πάπρικα και τσίλι για γεύση που θυμίζει Μεξικό!
Έξτρα νοστιμιά στις σαλάτες μας
Εκτός από το να καταναλωθούν σκέτα ως σνακ μπορούν ωραιότατα να προστεθούν μέσα σε μια δροσερή πράσινη σαλάτα. Προσθέστε στη σαλάτα σας λιαστές ντομάτες, τραγανές μπουκίτσες κοτόπουλου ή καπνιστό σολομό και δέστε τα υλικά σας με dressing από μουστάρδα, λεμόνι και ελαιόλαδο. Οι παραλλαγές είναι αμέτρητες και η επιλογή δική σας!