Όπως όλα τα τρόφιμα, έτσι και οι πατάτες, έχουν τον τρόπο τους για να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφύγετε τις εκνευριστικές «φύτρες» που δημιουργούνται όταν αποθηκευτούν λάθος. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε;
Οι πατάτες πρέπει να καταναλώνονται ιδανικά όταν είναι σκληρές, ο φλοιός τους είναι λείος και όχι ζαρωμένος και δεν έχουν φύτρες. Όταν βέβαια δημιουργηθούν φύτρες αυτό δεν σημαίνει απόλυτα ότι θα πρέπει να τις πετάξετε δεδομένου ότι μπορείτε να τις αφαιρέσετε, να τις κόψετε και να μαγειρέψετε τις πατάτες όπως επιθυμείτε. Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος αποθήκευσής τους;
Οι πατάτες πρέπει να «αναπνέουν» και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο και την υγρασία. Ένα σημείο σκιερό λοιπόν όπου θα παίρνουν αέρα όπως ένα καλάθι μαναβικής είναι ιδανικό. Φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν μπαίνουν στο ψυγείο γιατί λόγω της υγρασίας θα βγάλουν φύτρες, θα ζαρώσουν και θα μαυρίσουν μόλις τις μαγειρέψετε. Επίσης, αποφύγετε να τις αποθηκεύετε μαζί με τα κρεμμύδια γιατί θα χαλάσουν πιο γρήγορα ενώ καλύτερα να μην δοκιμάσετε να τις αποθηκεύσετε με ένα μήλο για να παρατείνετε -όπως πιστεύεται- το χρόνο ζωής τους. Το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το αντίθετο αφού το μήλο επιταχύνει την ωρίμαση της πατάτας εξαιτίας της έκλυσης αιθυλενίου.