Το ποπ κορν είναι σαν τις τηγανητές πατάτες, αρέσει σε όλους και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει να το απολαμβάνει μέχρι να τελειώσει. Είναι γεγονός το ποπ κορν της μηχανής του σινεμά που απολαμβάνουμε στα τεράστια χάρτινα κουτιά μαζί με εξίσου τεράστιο αναψυκτικό βλέποντας ταινία στη σκοτεινή αίθουσα ήταν, είναι και θα είναι το αγαπημένο μας. Ωστόσο, το σπιτικό έχει τη δική του ξεχωριστή χάρη, όχι μόνο γιατί είναι εξ ορισμού πιο υγιεινό και οικονομικό αλλά και γιατί μπορούμε να παίξουμε με τις γεύσεις, τις ποσότητες, τα υλικά, τις τεχνικές και τις συνταγές απολαμβάνοντας το οποιαδήποτε στιγμή το λιγουρευτούμε.

Τα καλά νέα είναι ότι το ποπ κορν που φτιάχνουμε στο σπίτι μπορεί να γίνει ακόμα πιο υγιεινό και ελαφρύ από ότι το έχουμε συνηθίσει αν αντί για κατσαρόλα, τηγάνι, φούρνο μικροκυμάτων ή μηχανή χρησιμοποιήσουμε φριτέζα αέρος. Πόσο χρόνο όμως χρειάζεται για να είναι έτοιμο στο air fryer; Πόσο λάδι ή βούτυρο βάζουμε;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος στους 200°C και στρώνουμε τον κάδο με λαδόκολλα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (ή λιωμένο βούτυρο) και 1 φλιτζάνι καλαμπόκι. Μεταφέρουμε το καλαμπόκι στον κάδο και απλώνουμε ώστε να καλυφθεί ο πάτος (μία στρώση). Ψήνουμε για 8-10 λεπτά, αλατίζουμε και σερβίρουμε.

4 tips για άψογο αποτέλεσμα
Διαλέγουμε καλαμπόκι, ειδικό για ποπ κορν όπως αναγράφεται στις συσκευασίες (στα σουπερμάρκετ) και στα ταμπελάκια των χύμα προϊόντων (στα παντοπωλεία, μπακάλικα, ντελικατέσεν, βιολογικά κλπ.)

Δεν παραλείπουμε την προθέρμανση του φούρνου καθώς αυτός είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για να αφρατέψουν τα ποπ κορν και να ψηθούν σωστά ώστε να είναι τραγανά.

Τα ποπ κορν κολλάνε και καίγονται εύκολα οπότε για ασφάλεια χρησιμοποιούμε και λαδόκολλα και λιπαρή ουσία όταν τα φτιάχνουμε στο air fryer.

Για τέλειο αποτέλεσμα τα ετοιμάζουμε σε δόσεις φροντίζοντας να καλύπτουν τον πάτο του κάδου σε μονή στρώση (χωρίς να αλληλοκαλύπτονται οι σπόροι) ώστε να ψηθούν και να φουσκώσουν ομοιόμορφα.

Με μπαχαρικά, μυρωδικά, ακόμα και σοκολάτα
Αν αγαπάτε τα καυτερά πασπαλίστε τα ποπ κορν, όσο είναι καυτά, με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή καπνιστή πάπρικα.

Για μεσογειακή γεύση και άρωμα προσθέστε ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό, δυόσμο, κρεμμύδι (σκόνη), σκόρδο (σκόνη), αποξηραμένο ξύσμα λεμονιού, ακόμα και λιαστή ντομάτα ή ελιές σε σκόνη.

Για πιο έθνικ χαρακτήρα βάλτε σκόνη τζίντζερ, κάρυ ή μείγματα όπως γκαράμ μασάλα ή five spices.

Το καλαμπόκι αγαπάει το τυρί οπότε συνδυάστε το με τριμμένη παρμεζάνα ή τσένταρ.

Το καλαμπόκι όμως αγαπάει και τη ζάχαρη γι αυτό αν είστε γλυκατζήδες βάλτε φαντασία και περιχύστε τα ποπ κορν σας με λιωμένη σοκολάτα ή καραμέλα, χρωματιστή τρούφα, καστανή ζάχαρη και κανέλα, ακόμα και σιρόπι φράουλα.

Think out of the box: αλάτι-καραμέλα, σοκολάτα-τσίλι, λευκή σοκολάτα-ροζ πιπέρι είναι μόνο μερικοί από τους τολμηρούς συνδυασμούς με τους οποίους μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε.