Δεν χρειάζεται να είσαι σεφ για να μαγειρέψεις, όπως δεν χρειάζεται να έχεις σπουδάσει οικιακή οικονομία για να διαχειριστής σωστά το χρόνο σου και τα σκεύη στην κουζίνα. Υπάρχουν απλά κολπάκια, που όλοι μπορούν να εφαρμόσουν και σου γλιτώνουν χρόνο, συν ότι κάνουν και τη διαδικασία του μαγειρέματος ή της ζαχαροπλαστικής ακόμη πιο εύκολη.
1. Το χαρτί ψησίματος σε γλυτώνει από το καθάρισμα
Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος δεν υπάρχει μόνο για να βγαίνει το φαγητό ή τα γλυκά σου ακριβώς όπως πρέπει από τον φούρνο, αλλά και για να σε γλυτώνει από το καθάρισμα. Μην διστάσεις να το χρησιμοποιήσεις και σε αντικολλητικά ταψιά, ώστε όταν ψήνεις π.χ. λαχανικά, να μην χρειάζεται να πλύνεις μετά το ταψί.
Επίσης, μπορείς να ανοίξεις φύλλο για τάρτα ή πίτα ανάμεσα σε 2 φύλλα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, ώστε να μην λερώσεις και τον πάγκο της κουζίνας!
2. Μαγείρεψε 1 φορά για 2 γεύματα
Μέσα σε μια πολυάσχολη εβδομάδα το τελευταίο που χρειάζεσαι είναι να μπαίνεις καθημερινά στην κουζίνα. Μαγείρεψε λοιπόν παραπάνω φαγητό και βάλε την έξτρα ποσότητα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη σε μερίδες, για τις επόμενες μέρες.
3. Βάλε τα ώριμα φρούτα ή λαχανικά στην κατάψυξη
Αγόρασες περισσότερα λαχανικά ή φρούτα από όσα μπορούσες να καταναλώσεις πριν αρχίσουν να χαλάνε; Κανένα πρόβλημα! Μπορείς να τα ψιλοκόψεις και να τα βάλεις στην κατάψυξη, έτσι και δεν θα τα πετάξεις (πετώντας και τα λεφτά που ξόδεψες γι αυτά) και θα έχεις έτοιμα ψιλοκομμένα φρούτα και λαχανικά για τα φαγητά, τα γλυκά και τα smoothies σου.
4. Μην παραλείπεις τη μελέτη!
Όταν πρόκειται να φτιάξεις μια συνταγή για πρώτη φορά ή όταν δεν είναι σίγουρο ότι θυμάσαι ακριβώς τη διαδικασία βήμα-βήμα, αφιέρωσε 1-2 λεπτά να διαβάσεις ξανά τη συνταγή από την αρχή μέχρι το τέλος και ξεκίνα να μαγειρεύεις αφού βρεις όλα τα υλικά και τα προετοιμάσεις όπως πρέπει. Θα γλιτώσεις περισσότερο χρόνο έτσι, από ό,τι αν γυρνάς ξανά και ξανά στο βιβλίο μαγειρικής ή στο tablet για να δεις πότε μπαίνει το κάθε υλικό.
5. Καθάριζε καθ’ οδόν…
Τι εννοούμε; Τελείωσες με τα μπολ της προετοιμασίας; Να τα πλύνεις εκείνη τη στιγμή και όχι στο τέλος, μαζί με τα πιάτα του φαγητού, γιατί κινδυνεύεις να καταλήξεις με μία στίβα στον νεροχύτη. Το ίδιο ισχύει και για τον πάγκο της κουζίνας. Όταν λερώνεται όσο μαγειρεύεις ή φτιάχνεις ένα γλυκό να τον καθαρίζεις πριν συνεχίσεις. Η τάξη στην κουζίνα κάνει το μαγείρεμα πιο ευχάριστο και μετά απλά απολαμβάνεις ό,τι έφτιαξες χωρίς να αντικρίζεις ένα χάος γύρω που ζητά συμμάζεμα.
6. Πώς θα καθαρίσεις σκόρδο στο λεπτό;
Φτιάχνεις μια συνταγή που χρειάζεται πολύ σκόρδο, μια παραδοσιακή σκορδαλιά για παράδειγμα και ψάχνεις τρόπο να καθαρίσεις τα σκόρδα εύκολα και γρήγορα; Απλά μούλιασε τις σκελίδες σε ζεστό νερό για λίγα λεπτά και μετά το φλούδι θα φύγει πανεύκολα.
7. Επένδυσε σε καλά μαχαίρια
Τα μαχαίρια που χρησιμοποιείς στην προετοιμασία του φαγητού δεν είναι απλή υπόθεση. Καλό είναι να αγοράσεις ένα καλό και κοφτερό μαχαίρι σεφ, που μπορεί να κοστίσει λίγο παραπάνω αλλά πραγματικά αξίζει. Επίσης, φρόντισε να είναι πάντα ακονισμένο.
8. Η χύτρα δεν είναι προαιρετική
Τίποτα δεν θα σου γλιτώσει περισσότερο χρόνο στο μαγείρεμα από μία χύτρα.
Δείτε επίσης:
Τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην κουζίνα