Μία γαλλική πρέσα είναι ένα από τα πιο εύχρηστα εργαλεία για να έχετε στην κουζίνα σας, ιδανικό για να φτιάξετε τον πρωινό καφέ σας. Αποτελεί όμως και ένα εργαλείο, με το οποίο μπορούμε να παρασκευάσουμε πολλές συνταγές, αντικαθιστώντας για παράδειγμα ένα σουρωτήρι ή ένα μίξερ. Εμείς συγκεντρώσαμε τους 7 πιο ενδιαφέροντες τρόπους και σας τους παρουσιάζουμε.

1. Αφρόγαλα

Αν θέλετε αφρόγαλα εύκολα και γρήγορα στο σπίτι, τώρα μπορείτε να το κάνετε με την γαλλική πρέσα. Γεμίστε μέχρι και το ⅓ της συσκευής με ζεστό γάλα και ανεβοκατεβάστε το έμβολο για 30 δευτερόλεπτα.

2. Ζωμό

Γεμίστε την πρέσα με αρωματικά όπως κομμένο τζίντζερ, σκόρδο, πιπεριά τσίλι, κρεμμύδι και ό,τι άλλο βότανο θέλετε. Προσθέστε ζεστό νερό, ανακατέψτε και έπειτα ανεβοκατεβάστε το έμβολο μερικές ακόμα φορές. Αφήστε το μείγμα για 5-7 λεπτά, αφαιρέστε το καπάκι, ανακατέψτε ολόκληρο το μείγμα. Κλείστε το καπάκι και κατεβάστε το έμβολο μία τελευταία φορά. Αλατοπιπερώστε και χρησιμοποιήστε τον ζωμό ως βάση για σούπες, θαλασσινά, ριζότο κλπ..

3. Αρωματικό λάδι

Χρησιμοποιήστε την ίδια τεχνική με το ζωμό, για να φτιάξετε αρωματικό λάδι. Προσθέστε δηλαδή αρωματικά όπως είναι το σκόρδο, διάφορα μυρωδικά και πιπέρι, ρίξτε ζεστό λάδι από πάνω και κατεβάστε το έμβολο. Το αρωματικό λάδι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε ζυμαρικά, κρέας, αλλά και απλό ψωμί.

4. Τσάι

Αν αγοράζετε χύμα τσάι, και δεν έχετε τσαγιέρα με φίλτρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γαλλική πρέσα γι’ αυτό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάλετε το τσάι στην πρέσα και να προσθέσετε νερό. Έπειτα, κατεβάζετε προοδευτικά το έμβολο. Τα βότανα θα χρειαστεί να τα αφήσετε 5-7 λεπτά στο νερό, ενώ το άσπρο τσάι 1-2 λεπτά. Φυσικά, οι περισσότερες συσκευασίες τσαγιού (ακόμα και οι χύμα) αναγράφουν πάνω πόσα λεπτά χρειάζεται να το αφήσετε.

5. Σουρώστε μικρές ποσότητες τροφίμων

Η πρέσα αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για να σουρώσετε μικρές ποσότητες τροφίμων, αλλά και για να ξεπλύνετε δημητριακά όπως η κινόα. Βάλτε την κινόα στο δοχείο, διαχωρίστε το νερό και έπειτα αφαιρέστε το. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το νερό να είναι καθαρό.

6. Στύψτε το υπερβολικό νερό από τα λαχανικά

Όταν φτιάχνετε, συνταγές όπως τα μπιφτέκια λαχανικών ή ζυμαρικά με ψιλοκομμένο κολοκυθάκι, πρέπει να στύβετε τα λαχανικά από τυχόν υπερβολική υγρασία. Ένας εύκολος τρόπος είναι να τα βάλετε στη γαλλική πρέσα, να πιέσετε σταθερά προς τα κάτω και να γυρίσετε τη συσκευή, ώστε η τυχόν περίσσεια υγρασία να στραγγισθεί από το στόμιο της πρέσας.

7. Ανακινήστε ένα κοκτέιλ

Αν δεν έχετε shaker και θέλετε να χτυπήσετε ένα κοκτέιλ χρησιμοποιήστε την πρέσα. Απλώς ρίξτε μέσα όλα τα υλικά (μετρημένα) και ανεβοκατεβάστε το έμβολο μέχρι τα υγρά να αναμειχθούν μεταξύ τους. Ρίξτε το κοκτέιλ σε ένα ποτήρι και είναι έτοιμο.