Κατά την ταπεινή μας γνώμη, το ψήσιμο στη σχάρα -και συγκεκριμένα στα κάρβουνα- είναι ο απόλυτος τρόπος μαγειρέματος των λαχανικών.

Για να έχετε το σωστό αποτέλεσμα στο ψήσιμο, να μην γίνουν πιο μαλακά, να μην καούν εξωτερικά και εσωτερικά είναι άψητα και άλλα τέτοια, θα πρέπει να δώσετε ως είθισται σημασία στην λεπτομέρεια. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα πιο συχνά λάθη για να τα αποφύγετε.

Δεν προ-μαγειρεύετε τα λαχανικά σας
Παρόλο που όλα τα λαχανικά μπορούν να ψηθούν στη σχάρα, κάποια είναι ευκολότερο να τα διαχειριστείτε απ’ ότι κάποια άλλα. Για παράδειγμα, λαχανικά όπως το κολοκύθι, τα κρεμμύδια και οι πιπεριές είναι επιλογές που ψήνονται γρήγορα και πολύ εύκολα χωρίς να καούν εξωτερικά. Όμως οι πατάτες και οι κολοκύθες δεν ψήνονται το ίδιο εύκολα και γρήγορα αν δεν τις προ-μαγειρέψετε γιατί είναι σκληρές. Δοκιμάστε λοιπόν να τις βράσετε πριν τις ρίξετε στη σχάρα, και ταχύτερα θα ψηθούν και πιο ομοιόμορφα.

Δεν τα αρτύζετε αρκετά
Όπως το κρέας, έτσι και τα λαχανικά, χρειάζονται το αλάτισμα και τα μπαχαρικά τους για να έχετε πιο πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα. Μην φοβηθείτε λοιπόν να «παίξετε» φτιάχνοντας ακόμα και τα δικά σας μίγματα μπαχαρικών όπως θα κάνατε αν θα ψήνατε κοτόπουλο ή κρέας. Μπορείτε ακόμα και να τα μαρινάρετε. Το αποτέλεσμα θα σάς εντυπωσιάσει.

Τα βυθίζετε σε σάλτσες με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη
Σάς αρέσει να γλασάρετε τα λαχανικά σας όπως ακριβώς και τα κρεατικά; Αν ναι σίγουρα τα έχετε ψήσει γλασαρισμένα και το αποτέλεσμα -τουλάχιστον τις πρώτες φορές- δεν ήταν και τόσο καλό γιατί καίγονταν πριν ακόμα το αντιληφθείτε. Σάλτσες όπως η bbq, το σιρόπι βαλσαμικού ή οι γλυκόξινες καραμελώνουν και καίγονται στη ζωντανή φωτιά. Δοκιμάστε αντί γι’ αυτά να φτιάξετε μαρινάδες με ξίδι, ή λεμόνι, ελαιόλαδο και μπαχαρικά.

Δεν λαδώνετε τη σχάρα
Αφού καθαρίσετε καλά στη σχάρα και μετά την περάσετε με λίγο λεμόνι (όχι στυμμένο, από λεμονόκουπες), επόμενο βήμα σας θα πρέπει να είναι το λάδωμα με ένα πινέλο σιλικόνης κατά προτίμηση και όταν θα είναι καυτή. Σε διαφορετική περίπτωση, τα λαχανικά θα κολλήσουν και αν είναι πατάτες χοντροκομμένες ή ολόκληρες, μικρό το κακό. Αν είναι κολοκύθια ή μελιτζάνες, αφού τα βγάλετε από τη φωτιά καλύτερα να τα κάνετε… πουρέ.

Τα ψήνετε σε δυνατή φωτιά
Όταν τα έχετε πάνω από δυνατή φωτιά καθόλη τη διάρκεια του ψησίματος, το πιο πιθανό είναι να καούν. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε το ψήσιμο σε δυνατή φωτιά και να τα μεταφέρετε στη συνέχεια στα σημεία που η φωτιά έχει «πέσει» όταν έχετε να κάνετε με χοντρές φέτες λαχανικών ή ολόκληρες πατάτες για παράδειγμα. Τις λεπτές φέτες βάλτε τες όταν η φωτιά έχει «πέσει», θα ψηθούν καλύτερα και θα έχετε τον έλεγχο.

Τα παραψήνετε
Τα λαχανικά ψήνονται πολύ γρήγορα. Μην τα αφήσετε από τα μάτια σας για να τα απολαύσετε τραγανά εξωτερικά, τρυφερά εσωτερικά, όπως πρέπει! Υπολογίζετε ότι ο μέσος όρος του χρόνου ψησίματος στη φωτιά είναι ο μισός από αυτόν του ψησίματος στον φούρνο.