Το κομπόστ, δηλαδή το φυσικό λίπασμα, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε και στο σπίτι.

Η κομποστοποίηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να φροντίσετε τα φυτά στη βεράντα ή τον κήπο σας συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση του περιβαλλοντικού σας αποτυπώματος. Μετατρέπει τα οργανικά απορρίμματα σε λίπασμα και είναι επίσης μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της σπατάλης του φαγητού. Ας δούμε λοιπόν μερικά ακόμα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πέρα από τα κλασικά που πιθανόν ήδη γνωρίζετε.

Χρησιμοποιημένο χαρτί κουζίνας: Κι όμως, το χαρτί κουζίνας μπορεί να γίνει κομπόστ. Θυμηθείτε το αυτό πριν το ξαναπετάξετε στον κάδο των σκουπιδιών.

Χρησιμοποιημένα φίλτρα καφέ: Ένα ακόμα προϊόν από από χαρτί που δεν πρέπει απλά να πετάγεται αλλά να ανακυκλώνεται. Το ρίχνετε λοιπόν και αυτό στον κάδο με τα υλικά για το φυτικό σας λίπασμα μαζί με τα υπολείμματα καφέ.

Φελός κρασιού: Δεν εννοούμε τους συνθετικούς αλλά τους φυσικούς. Αν δεν έχετε σχετική συλλογή, δωρίστε τους πίσω στη γη…

Φύλλα, κλαδιά κ.λ.π από φυτά: Είναι οργανικά οπότε και αυτά στον κάδο. Όχι των σκουπιδιών, του κομπόστ.

Ψίχουλα από τον πάγκο της κουζίνας ή από την ψωμιέρα σας: Και αυτά πάνε στον κάδο για φυσικό λίπασμα. Εδώ, όπως ήδη καταλάβατε, όλα τα καλά χωρούν.

Και μια υπενθύμιση…
Για φυτικό λίπασμα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν υλικά όπως υπολείμματα από φρούτα και λαχανικά, φύλλα από τσάι και κόκκοι καφέ, τσόφλια από αβγά, ψωμί, δημητριακά, μαγειρεμένα ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τόφου, φύκια (αν είστε λάτρεις της ασιατικής κουζίνας αλλά δεν τα διαχειριστήκατε σωστά) κ.ά. Ο γενικός κανόνας λέει ότι οτιδήποτε θρέφει εμάς μπορεί να επιστρέψει στη γη, ως κομμάτι ενός νέου κύκλου. Ενημερωθείτε σωστά λοιπόν και ξεκινήστε.

Δείτε επίσης

Πώς να μειώσεις αποτελεσματικά τη σπατάλη τροφίμων

Κομποστοποίηση: Η λύση για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

5 τρόποι για να μειώσεις τη σπατάλη φαγητού