Το zero waste είναι το ζητούμενο πλέον στην εποχή μας, τόσο λόγω της κλιματικής αλλαγής όσο και της αύξησης των τιμών. Επομένως, όλοι αναζητούμε ιδέες για να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουμε. Όσο και αν έχουμε τρόπους για να διατηρούμε τα τρόφιμα φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναπόφευκτα θα καταλήξουμε με μερικά απόβλητα, όπως τις φλούδες ή άλλα υπολείμματα τροφίμων που δεν τρώγονται ή που νομίζουμε ότι δεν τρώγονται.
Την επόμενη φορά που θα καταλήξετε με μερικά υπολείμματα τροφίμων μετά το μαγείρεμα, ξανασκεφτείτε το πριν τα ρίξετε στα σκουπίδια. Πρώτον, υπάρχει η προφανής αλλά τόσο εύκολη λύση να τα βάλετε σε έναν καφέ κάδο, που προορίζεται για οργανικά υπολείμματα. Πλέον θα βρείτε σε σχεδόν όλους τους δήμους, σε διάφορα σημεία, αλλά σίγουρα χρειάζεται ψάξιμο… Αν δεν έχετε τέτοιο κάδο κοντά σας και δεν θέλετε να κρατάτε τα… σκουπίδια σας για περισσότερο καιρό στο σπίτι μέχρι να βρείτε -καθώς υπάρχει κίνδυνος για δυσάρεστες οσμές- υπάρχουν μερικοί «κρυμμένοι» τρόποι να ανακυκλώσετε αυτά τα υπολείμματα.
Θα τους βρείτε παρακάτω:
Φλούδες πορτοκαλιού
Αντί να πετάτε τις φλούδες του πορτοκαλιού στα σκουπίδια, ρίξτε τις μέσα σε ένα γυάλινο βάζο και γεμίστε το με λευκό ξίδι. Κλείστε το και τοποθετήστε το σε ένα σκοτεινό μέρος για περίπου δύο εβδομάδες. Μετά από αυτό, στραγγίξτε το ξίδι και ρίξτε το σε ένα μπουκάλι με σπρέι και θα έχετε έτοιμο ένα καθαριστικό σπρέι που θα έχετε φτιάξει μόνοι σας με άρωμα εσπεριδοειδών.
Φλούδα αγγουριού
Αν προτιμάτε να ξεφλουδίζετε το αγγούρι πριν το χρησιμοποιήσετε στις συνταγές, κρατήστε τη φλούδα του αντί να την πετάξετε στα σκουπίδια. Βάλτε τις φλούδες του αγγουριού σε ένα δοχείο και γεμίστε το με νερό. Αφήστε το να μουλιάσει για περίπου πέντε ημέρες και έπειτα στραγγίξτε τις φλούδες. Μπορείτε, πλέον, να χρησιμοποιείτε αυτό το νερό αγγουριού ως έναν θρεπτικό τρόπο να λιπαίνετε τα φυτά σας.
Κορυφές ανανά
Την επόμενη φορά που θα καθαρίσετε έναν ανανά κρατήστε την κορυφή του για να μεγαλώσει το δικό σας φυτό. Αντί να την κόψετε τελείως, γυρίστε τη προσεχτικά, έπειτα αφαιρέστε τις χαμηλότερες τρεις ή τέσσερις σειρές από φύλλα. Αφού τις αφήσετε να στεγνώσουν για δυο μέρες, βάλτε τις με προσοχή μέσα σε μια γλάστρα με χώμα. Ποτίζετέ τις από την κορυφή κάθε τέσσερις ή πέντε ημέρες και δείτε τα νέα φύλλα να φυτρώνουν από την κορυφή, όπως αυτή μεγαλώνει.
Φλούδες αβοκάντο
Είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, αλλά τείνουν να είναι από τα πιο ακριβά φρούτα στο μαγαζί. Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την αγορά σας, φυλάξτε τις φλούδες του αβοκάντο αντί να τις πετάξετε. Τοποθετήστε τις στον φούρνο για περίπου 10 λεπτά στους 150°C. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το μπλέντερ ή τον τρίφτη για να κάνετε τις ψημένες φλούδες αβοκάντο σκόνη και έπειτα προσθέστε τη σε μια κουταλιά του γλυκού απλό γιαούρτι και μια κουταλιά του γλυκού μέλι, για να δημιουργήσετε μια απολύτως φυσική και αναζωογονητική μάσκα προσώπου.