Για όλους εμάς που λατρεύουμε τα δημητριακά μας το πρωί, το να τα διατηρήσουμε φρέσκα και τραγανά για όσο περισσότερο διάστημα μπορούμε, είναι πολύ σημαντικό. Tα δημητριακά ως πρωινό είναι μία σταθερή αξία σε κάθε σπίτι, είτε έχει παιδιά, είτε όχι. Όμως, αν η κατανάλωσή τους δεν γίνεται άμεσα, αρχίζουν και ξεραίνονται χάνοντας την τραγανότητα και μέρος της γεύσης τους. Τα περισσότερα είδη δημητριακών έχουν μία μεγάλη διάρκεια ζωής και αν παραμείνουν κλειστά μπορούν να διατηρηθούν από έξι έως δώδεκα μήνες. Όταν ανοιχτούν και διατηρηθούν σωστά, η διάρκεια ζωής τους μπορεί να φτάσει έως και τους τρεις μήνες. Με τα παρακάτω τέσσερα βήματα μπορείτε να τα διατηρήσετε τραγανά για αρκετό καιρό αφότου τα ανοίξετε και να τα απολαμβάνετε όποτε επιθυμείτε.

Διατηρήστε τα δημητριακά σας σε δροσερό, ξηρό μέρος

Ίσως ο ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα δημητριακά σας θα παραμείνουν φρέσκα για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι να τα αποθηκεύσετε σε μέρος που παραμένει δροσερό και ξηρό για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Τα ντουλάπια είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να τα αποθηκεύσετε, επειδή είναι σχεδιασμένα να παραμένουν στεγνά και δροσερά και συνήθως είναι μακριά από νεροχύτες, κουζίνες, ή άλλες συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα ή μπορεί να έχουν υγρασία.
Αν στο σπίτι σας έχετε ειδική τροφοθήκη, τότε αυτό είναι σίγουρα το καλύτερο μέρος αποθήκευσης της συσκευασίας που μόλις ανοίξατε. Αν προσπαθείτε να διατηρήσετε τα δημητριακά σας φρέσκα στο αρχικό τους κουτί προσπαθήστε να βεβαιώνεστε πάντα ότι η εσωτερική σακούλα είναι τυλιγμένη προς τα κάτω όσο το δυνατόν περισσότερο γιατί η διακοπή του αέρα θα τα βοηθήσει στη μακροχρόνια διατήρησή τους.

Σφραγίστε τη σακούλα με κλιπς μετά το άνοιγμα

Για όσους από εσάς δεν είχατε επιτυχία στο να διατηρήσετε τα δημητριακά σας φρέσκα μόνο με ένα δροσερό και στεγνό ντουλάπι, το επόμενο πράγμα που ίσως θέλετε να δοκιμάσετε είναι να επενδύσετε σε μερικά κλιπ σακούλας που θα σας βοηθήσουν να ‘κλειδώσετε’ τη φρεσκάδα για περισσότερο χρόνο. Τα κλιπ σακούλας κυκλοφορούν σε όλα τα είδη σχημάτων, μεγεθών και τιμών. Αυτές οι έξυπνες εφευρέσεις έχουν αλλάξει τα δεδομένα στον κόσμο της διατήρησης των τροφίμων καθώς αυξάνουν τη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να βρείτε κλιπ σακούλας, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε χρησιμοποιώντας συνδετήρες χαρτιού ή μανταλάκια ρούχων.

Τοποθετήστε τα δημητριακά σε τάπερ

Για όσους επιθυμούν μεγαλύτερης διάρκειας φρεσκάδα, ίσως θέλετε να σκεφτείτε να επενδύσετε σε δοχεία αποθήκευσης για τα δημητριακά σας. Τα τάπερ έχουν γίνει οι αφανείς ήρωες όλων των τύπων αποθήκευσης τροφίμων στην κουζίνα μας, και τα δημητριακά βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας. Τα περισσότερα  είναι κατασκευασμένα από πλαστικό ή γυαλί, που θα διατηρήσουν τα δημητριακά φρέσκα ακόμη και στα πιο υγρά και πλούσια σε υγρασία κλίματα. Όταν κλείνουν σωστά είναι αεροστεγή και τα δημητριακά σας θα διατηρηθούν για αρκετούς μήνες. Μάλιστα, υπάρχουν και τάπερ με αεροστεγή καπάκια που ανοίγουν μόνο από τη μία πλευρά, ώστε η χρήση τους να είναι ακόμα πιο εύκολη.

Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης τους πριν τα αγοράσετε

Τέλος, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα δημητριακά σας πριν τα βάλετε στο ντουλάπι σας, προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία απέχει όσο το δυνατόν περισσότερο από την ημερομηνία που τα αγοράζετε.
Τα δημητριακά είναι φτιαγμένα για να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ράφι. Από τη στιγμή που συσκευάζονται στο εργοστάσιο, στη συνέχεια διανέμονται σε διάφορα καταστήματα και τελικά, όταν καταλήγουν στο καλάθι σας πιθανότατα έχει ήδη περάσει αρκετός χρόνος. Αν ανησυχείτε μήπως τα δημητριακά σας χάσουν τη γεύση τους, προσέξτε την ημερομηνία που αναγράφεται σε αυτά όταν τα αγοράζετε και ελέγξτε αν τα πίσω κουτιά έχουν πιο μακρινή ημερομηνία λήξης.