Τι είναι αυτό που βρίσκουμε στα ντουλάπια σχεδόν κάθε κουζίνας και η χημική του σύσταση κρύβει το μυστικό που κάνει τις ζύμες μας τόσο αφράτες; Η απάντηση σε αυτόν τον γρίφο απλή, ειδικά εάν ανακατευόμαστε με την παρασκευή κέικ, μπισκότων και άλλων γλυκών. Πρόκειται για το baking powder που έχει καταστεί αναγκαίο σε πολλές συνταγές, ειδικά σε εκείνες που απαιτούν διογκωτικές ύλες και είναι ένα μείγμα σε σκόνη που πραγματικά μπορεί να μας μεταμορφώσει σε βιρτουόζους αρτοποιούς.

Τι γίνεται όμως όταν ξεμένουμε από αυτό και δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να το ξαναγοράσουμε; Τότε απλώς το αντικαθιστούμε με κάτι άλλο. Και σε αυτή την κατηγορία, οι επιλογές ευτυχώς είναι πολλές και σίγουρα κάποιες από αυτές βρίσκονται ήδη στα ράφια ή τα ντουλάπια της κουζίνα μας. Σας δίνουμε 3 επιλογές. Και στις 3 πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η μαγειρική σόδα.

Χυμός λεμονιού και μαγειρική σόδα

Τα λεμόνια βρίσκονται πάντα στην κουζίνα μας. Οπότε είναι ένα εύκολο υλικό. Ο χυμός λεμονιού είναι πλούσιος σε κιτρικό οξύ, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετικό για την ενεργοποίηση της μαγειρικής σόδας. Έτσι λοιπόν για κάθε κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ, απλά προσθέτουμε ¼ κουτ. σούπας μαγειρική σόδα με ½ κουτ. σούπας φρέσκο ​​χυμό λεμονιού.

Κρεμόριο και μαγειρική σόδα

Συνήθως το μπέικιν πάουντερ περιέχει κρέμα ταρτάρ (κρεμόριο) οπότε δεν είναι καθόλου δύσκολο να το φανταστούμε ως υποκατάστατό του. Για να μπορέσουμε όμως να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα ταρτάρ με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας δώσει τα αποτελέσματα του μπέικιν πάουντερ, πρέπει να την ανακατέψουμε με μαγειρική σόδα. Προτείνεται, λοιπόν, για κάθε κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ (που ζητά π.χ. η συνταγή), να χρησιμοποιούμε ¼ κουτ. σούπας μαγειρική σόδα και ½ κουτ. σούπας κρέμα ταρτάρ.

Γιαούρτι και μαγειρική σόδα

Ένα ακόμα ταιριαστό δίδυμο που φέρνει εκπληκτικά -και εγγυημένα- αποτελέσματα στις συνταγές που απαιτούν μπέικιν πάουντερ. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε μία κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ με ¼ κουτ. της σούπας μαγειρική σόδα και μισό φλιτζάνι από γιαούρτι. Τόσο εύκολα και πρακτικά!