Η πατάτα δεν είναι καλή μόνο για συνοδευτικό στο φαγητό μας, αλλά μπορεί να φανεί και αλλιώς χρήσιμη στην κουζίνα, για παράδειγμα στο καθάρισμα.

Θα θυμάσαι, φυσικά, ότι με μία πατάτα μπορείς να μαζέψεις εύκολα και αποτελεσματικά σπασμένα γυαλάκια από το πάτωμα. Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι να την αξιοποιήσεις, π.χ. για να καθαρίσεις σκεύη ή να κάνεις τα μαχαιροπίρουν σου να μοιάζουν σαν καινούργια. Ιδού λοιπόν, 3 -μη μαγειρικοί- τρόποι να αξιοποιήσεις τις πατάτες στην κουζίνα.

1. Καθάρισε τη σκουριά από τα σκεύη
Η πατάτας περιέχει οξαλικό οξύ, το οποίο βοηθά στη διάσπαση της σκουριάς. Έτσι μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να αποκαταστήσεις ένα σκουριασμένο μαντεμένιο τηγάνι. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις, είναι να κόψεις μία πατάτα στη μέση, να βουτήξεις την πλευρά της σάρκας σε σε απορρυπαντικό πιάτων ή μαγειρική σόδα και να τρίψεις τις σκουριασμένες περιοχές. Μόλις απομακρυνθεί η σκουριά, πλύνε και στέγνωσε καλά το τηγάνι. Η ίδια τεχνική λειτουργεί και για άλλα εργαλεία της κουζίνας που ίσως έχουν εμφανίσει σκουριά, όπως μαχαίρια και μεταλλικές φόρμες για κέικ.

2. Γυάλισε τα ασημικά
Αντί να πετάξεις στον νεροχύτη το νερό από τις βραστές πατάτες, κράτησε το για να κάνεις τα ασημένια μαχαιροπίρουνα σου να μοιάζουν σαν καινούργια. Απλά, τα βυθίζεις μέσα στο νερό, που είναι πλούσιο σε άμυλο, τα αφήνεις για τουλάχιστον 1 ώρα και μετά τα τρίβεις με μία καθαρή πετσέτα.

3. Καθάρισε μικρούς λεκέδες
Αν σου πέσουν μικρές σταγόνες κρασί πάνω στο χαλί ή στον καναπέ, μπορείς να σώσεις γρήγορα την κατάσταση με μία πατάτα. Θα κόψεις ένα κομμάτι πατάτας και θα ακουμπήσεις την πλευρά της σάρκας πάνω στον λεκέ πιέζοντας για λίγα λεπτά.

Δείτε επίσης

Δύο πράγματα που κάνεις με φυτικό λάδι (εκτός από μαγείρεμα)

Γυάλισε τα ξύλινα έπιπλα με υλικά από την κουζίνα σου

3 αντικείμενα που καθαρίζει τέλεια το αλάτι