Στη λογική της κυκλικής οικονομίας, ένας από τους κορυφαίους σεφ διεθνώς, ο Νταν Μπάρμπερ, σκέφτηκε έναν ακόμα ευρηματικό τρόπο για να μειώσει το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.

Τον έχουν αποκαλέσει «φιλόσοφο σεφ» και οραματιστή που έχει βασικό του στόχο να αλλάξει την οπτική μας για το φαγητό. Ο σεφ μάλιστα, μεταξύ άλλων, έχει δουλέψει συστηματικά μερικούς τρόπους για να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων όπως τη μετατροπή υπολειμμάτων τροφίμων από την κουζίνα σε κάρβουνο αλλά και ένα πολύ ιδιαίτερο τυρί. Ωστόσο, η πρόσφατη ιδέα του είναι κάπως διαφορετική δεδομένου ότι αφορά όχι το φαγητό αυτό καθαυτό αλλά το μέσο με το οποίο το καταναλώνουμε. Πιο συγκεκριμένα, δημιούργησε μια σειρά από σκεύη από μοσχαρίσια κόκαλα που περίσσευαν από την κουζίνα του εστιατορίου του, του Blue Hill.

Η συλλογή αποτελείται από πιάτα, μπολ, ποτήρια νερού και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μπάρμπερ με τον καλλιτέχνη και σχεδιαστή Γκρεγκ Μουρ. Ο Μουρ δουλεύει το project με τον σεφ εδώ και αρκετά χρόνια και το αποτέλεσμα έχει προκύψει από έρευνα 5 ετών. Τα σκεύη δημιουργούνται και σμιλεύονται με τεχνική του 18ου αιώνα που έχει υιοθετήσει ο σχεδιαστής και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Τα κόκαλα πρώτα συλλέγονται, στη συνέχεια καθαρίζονται, βράζονται αρκετές φορές, μετά ψήνονται στη φωτιά, θρυμματίζονται και μετατρέπονται σε στάχτη που έπειτα αποξηραίνεται και αναμιγνύεται με άλλα υλικά για να σχηματιστεί η τελική πρώτη ύλη από την οποία φτιάχνουν τα σκεύη τα οποία είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά.

info
greggfmoore.com