Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας είναι τόσο έντονοι ώστε δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια για διαλείμματα για φαγητό. Το πιο σύνηθες για πολύ κόσμο είναι κάποια σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας και ένα πλήρες γεύμα το βράδυ, ενίοτε -δυστυχώς- σε μεγάλες ποσότητες. Αυτά τα σνακ που μπορεί να τσιμπολογάμε συχνά στο γραφείο, το σπίτι ή στον δρόμο από τη μια υποχρέωση στη άλλη, πόσο επικίνδυνα είναι;
Σύμφωνα με νέα έρευνα που διενεργήθηκε από το Kings College London και δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition, τα τσιμπολογήματα είναι υπεύθυνα για το 24% των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνει ο οργανισμός μας. Μάλιστα, αν νιώθετε άσχημα επειδή τρώτε ανάμεσα στα γεύματα, να γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι, καθώς το 84% των ερωτηθέντων έχει αυτή τη συνήθεια.
Τα υγιεινά σνακ
Υπάρχουν σνακ και σνακ για να επιλέξουμε ανάμεσα στα γεύματά μας. Αν είμαστε γενικώς της υγιεινής διατροφής, τότε οι επιλογές μας θα κινηθούν σε… αθώα τσιμπολογήματα. Ποια μπορούν να θεωρηθούν αθώα; Tο πιο κλασικό και εύκολο σνακ είναι ένα φρούτο, πχ μια μπανάνα ή ένα μήλο που μπορεί να πάρουμε μαζί μας στο γραφείο και να καταναλώσουμε εύκολα. Στην ίδια λογική κινούνται και τα λαχανικά (πχ ένα ταπεράκι με κομμένα λαχανικά) και οι ξηροί καρποί (χωρίς αλάτι βέβαια).
Τα πιο συνήθη σνακ που αποκάλυψε η έρευνα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα πιο κλασικά τσιμπολογήματα συνδέονται με μπισκότα, καραμέλες, τσιπς ή ακόμα και γλυκά. Αυτά βέβαια δεν υπάγονται στην παραπάνω κατηγορία, είναι τα σνακ που πρέπει να αποφεύγουμε γιατί δεν μας προσφέρουν και τίποτα, πέρα από μια στιγμιαία απόλαυση. Παράλληλα, δεν μας χορταίνουν, μας δίνουν πολλές θερμίδες και μας ωθούν σε περαιτέρω τσιμπολογήματα.
Τι έδειξε η έρευνα για τα υγιεινά σνακ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ερωτηθέντες που ανέφεραν ότι καταναλώνουν συχνά μέσα στην ημέρα υγιή σνακ είναι εκείνοι που έχουν την καλύτερη σωματοδομή και υγεία σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου σνακ ή που προτιμούν τα πιο λιπαρά, που αναφέραμε παραπάνω.
Οπότε αν θέλετε να τσιμπολογήσετε, ξέρετε τι να επιλέξετε!
Αποφυγή των σνακ μετά τις 21.00
Δεν είναι κάτι που μαθαίνετε πρώτη φορά. Όλοι οι διατροφολόγοι το λένε. Άλλη μια έρευνα το επιβεβαιώνει. Το τσιμπολόγημα μετά τις 21.00 συνήθως συνδέεται με ένα κακό γεύμα που μπορεί να έχει προηγηθεί αλλά και με ψυχολογικούς λόγους (άγχος, νευρικότητα). Οπότε τι προτείνουν οι ερευνητές; Να τρώτε σωστά και ισορροπημένα, να τσιμπολογάτε υγιεινά, ανάμεσα στα γεύματα, ώστε να είστε χορτάτοι για να μην έχετε βραδινές λιγούρες…