Το τσάι των γιαγιάδων μας σπάει τα στερεότυπα και κερδίζει επάξια τη θέση του και στα σύγχρονα φλιτζάνια και τσαγιέρες, γεμίζοντας τα κρύα απογεύματα με το άρωμα και την ιδιαίτερη γεύση του, ενώ μπαίνει με επιτυχία και σε αλμυρές και γλυκές συνταγές.

tsai1

Στο φλιτζάνι και όχι μόνο
Ρίχνεις το μαγικό αυτό βότανο με τα μικρά, κίτρινα άνθη σε κατσαρολάκι με νερό και μόλις βράσει καλά το σερβίρεις στο φλιτζάνι, πίνεις και απολαμβάνεις άρωμα και γεύση αληθινού λουλουδιού! Είναι trendy; Μάλλον όχι. Δεν πέρασε ποτέ το κατώφλι της μόδας, δεν σερβιρίστηκε καν ως κέρασμα παρέα με μπισκότα ή κέικ για λίγο τσάι και συμπάθεια. Το προτιμούσαν συνήθως οι γιαγιάδες και οι παππούδες ως φάρμακο, για τις καταπραϋντικές του ιδιότητες. Τα τελευταία όμως χρόνια κερδίζει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και το δικό μας χάρη στις μοναδικές ευεργετικές του ιδιότητες. Και από γεύση; Είναι πολύ εύγευστο, αρωματικό και πίνεται σκέτο ζεστό ή κρύο, με λίγο μέλι ή αναμειγμένο με άλλα βότανα. Τώρα τελευταία βρήκε το δρόμο του και στην κουζίνα, αρωματίζοντας αλμυρές και γλυκές συνταγές, όπως ψωμιά, κέικ και κρέμες.

tsai2

Για την ιστορία
Το «τσάι του βουνού» ή αλλιώς σιδερίτης λέγεται ότι πήρε το όνομά του χάρη στην επουλωτική δράση του σε πληγές που προκαλούνταν από σιδερένια όπλα. Στην Κρήτη το λένε και μαλοτίρα. Έχει πατρίδα του τη Μεσόγειο, είναι πολυετές και ευδοκιμεί σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο σε βραχώδη μέρη. Στα βουνά της Ελλάδας αυτοφύονται περίπου 17 είδη, με πιο γνωστά το τσάι βλάχικο από το Άγιο Όρος, το τσάι Ταϋγέτου, το τσάι Ολύμπου, το τσάι Παρνασσού, η μαλοτίρα Κρήτης και το τσάι Εύβοιας. Δεν χρειάζεται καμία επεξεργασία για την καλλιέργεια και τη συντήρησή του, καθώς είναι αυτοφυές, ανθεκτικό, ενώ μαζεύεται με τον πλέον φυσικό τρόπο, με το χέρι.

tsai3

Ευεργετικές ιδιότητες
Παραδοσιακά στην Ελλάδα το προτιμάμε για τις ευεργετικές του επιδράσεις στα κρυολογήματα και τις φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και για την καταπολέμηση της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών. Οι ιδιότητές του όμως επεκτείνονται και στη βιομηχανία της ομορφιάς, αφού χρησιμοποιείται σε διάφορα προϊόντα περιποίησης για το πρόσωπο και τα μαλλιά.