Όλοι γνωρίζουμε ότι κάποιες διατροφικές συνήθειές μας μπορεί να αποβούν μοιραίες μακροπρόθεσμα για την υγεία μας. Γι΄ αυτό άλλωστε και υπάρχει μια γενικότερη τάση προς μια πιο υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και μείωση της κατανάλωσης κρέατος.

Μια νέα έρευνα έρχεται να δώσει έμφαση σε συγκεκριμένες τροφές, που θα μπορούσαν να συντελέσουν στη μακροζωία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, όσοι αποφασίσουν να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες, αντικαθιστώντας το κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα κερδίζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια ακόμα ζωής. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στις γυναίκες στα 10,7 ενώ στους άντρες φτάνει τα 13 χρόνια!

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε σε ενήλικες στις ΗΠΑ και αποδεικνύει ότι όποιος αποφασίσει εγκαίρως να κάνει κάποιες αλλαγές στις διατροφικές του επιλογές, θα ευνοηθεί στο μέλλον, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής του. Η τυπική διατροφή που ακολουθεί ο μέσος Αμερικανός δεν περιλαμβάνει σχεδόν καθόλου φρούτα και λαχανικά, ενώ είναι πλούσια σε κρέας, γαλακτοκομικά και ζαχαρούχα προϊόντα. Δεν διαφέρει πολύ από τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες πολλών Ελλήνων που λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής, προτιμούν να καταναλώνουν έτοιμα φαγητά, πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά, παραλείποντας γεύματα, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν περιστατικά υπερφαγίας, συνήθως τις βραδινές ώρες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας ανακάλυψαν ότι μειώνοντας το κρέας κερδίζουμε περίπου 2 χρόνια ζωής, τρώγοντας περισσότερα λαχανικά αυξάνεται κατά 2,5 χρόνια το προσδόκιμο ζωής σε γυναίκες και άντρες. Αν καταναλώνουμε προϊόντα ολικής άλεσης τότε ο μέσος όρος ζωής μας αυξάνεται πάνω από χρόνια, ενώ με τους ξηρούς καρπούς κερδίζουμε άλλα 2 έτη!

Όσο πιο νωρίς στην ενήλικη ζωή γίνουν αυτές οι αλλαγές τόσο περισσότερο αυξάνεται το προσδόκιμο! Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά! Ακόμα και αν κάποιος τις πραγματοποιήσει στα 80, του κερδίζει 3,4 χρόνια ζωής, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές. Βέβαια, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανάλογα με το διατροφικό προφίλ αλλά και με τη γενικότερη υγεία των ανθρώπων που αποφασίζουν να κάνουν αυτές τις αλλαγές. Δυσάρεστα είναι τα νέα για όσους τρώνε υγιεινά, αφού οι αλλαγές στο δικό τους προσδόκιμο δεν είναι θεαματικές, ακόμα και αν ακολουθούν πιο πιστά τις υποδείξεις των ερευνητών.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας

Δείτε επίσης:
Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη Τύπου Β

Ήξερες ότι ο ελληνικός καφές εξασφαλίζει μακροζωία;

Το μυστικό της μακροζωίας: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα