Τη Μεγάλη Εβδομάδα ολοκληρώνεται η νηστεία της Σαρακοστής, ενώ ακόμα και όσοι δεν νήστευαν όλη αυτή την περίοδο είθισται να το κάνουν από τη Μ. Δευτέρα έως το βράδυ της Ανάστασης. Πολλές φορές όμως οι μέρες νηστείας συνοδεύονται και από 2-3 κιλά παραπάνω, αφού οι επιλογές μας περιστρέφονται σε περισσότερους υδατάνθρακες και τρόφιμα με μεγαλύτερη θερμιδική αξία από την πρωτείνη.
Τι πρέπει να προσέξουμε, λοιπόν τις μέρες που διανύουμε για να μην πάρουμε κιλά που θα ταλαιπωρηθούμε να τα χάσουμε μετά το Πάσχα; Τις απαντήσεις δίνει η διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη.
Τις μέρες της νηστείας
* Ακολουθήστε τη «χρυσή» συνταγή των 5 γευμάτων την ημέρα: 3 κυρίως (πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο) και 2 ενδιάμεσα μικρότερα γεύματα. Συνοδεύστε το μεσημεριανό και το δείπνο με σαλάτα και μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα, που μπορούν να είναι φρούτα σε συνδυασμό με ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς. Στα συν ότι οι ξηροί καρποί επιφέρουν γρηγορότερα το αίσθημα του κορεσμού.
* Προσοχή στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αμυλούχων τροφίμων. Επιλέξτε απλές φέτες ψωμιού και όχι μπαγκέτες, μετριάστε την κατανάλωση μακαρονιών και ρυζιού και προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης, γιατί οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.
* Βάλτε στο μενού σας θαλασσινά όπως χταπόδι, σουπιές, γαρίδες και οστρακοειδή. Τα θαλασσινά είναι καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και είναι χαμηλά σε θερμίδες. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η χοληστερόλη των θαλασσινών επηρεάζει ελάχιστα τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα.
Μεγάλο Σάββατο & Κυριακή του Πάσχα
* «Σπάστε» τη νηστεία με μαγειρίτσα ή αν δε σας αρέσουν τα εντόσθια με κάποια άλλη σούπα. Οι σούπες είναι μια καλή τροφή και βοηθάνε το στομάχι να δεχθεί τις ζωικές τροφές μετά τη νηστεία.
* Άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος, καλό θα ήταν να προσέξουν την κατανάλωση φαγητών με εντόσθια.
* Συνοδέψτε τα κρεατικά με άφθονες σαλάτες, καθώς οι φυτικές τους ίνες δεσμεύουν μέρος της χοληστερόλης των τροφών και βοηθούν στην αποβολή της από τον οργανισμό.
* Καλό θα ήταν να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού. Για να δώσετε γεύση στα κρεατικά προσθέστε μυρωδικά και μπαχαρικά. Ειδικά, η ρίγανη προστατεύει από τη δημιουργία επικίνδυνων ουσιών στο κρέας, που παράγονται από το ψήσιμο του σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
* Αν το μεσημεριανό σας είναι πολύ φορτωμένο σε θερμίδες, προσπαθήστε το δείπνο να είναι πιο ελαφρύ π.χ. 1 χορτόσουπα ή 1 σαλάτα με αυγό.
* Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη διαχείριση και την αποθήκευση των τροφίμων, γιατί αυτές τις μέρες παρατηρούνται πολλά κρούσματα τροφικών δηλητηριάσεων.