Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έδωσε στη δημοσιότητα μία νέα μελέτη που αποδεικνύει πως η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του εντέρου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, τα ω-3 λιπαρά οξέα καταστέλλουν την ανάπτυξη της κακοήθειας και περιορίζουν την παροχή αίματος στα καρκινικά κύτταρα. Ψάρια που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, λοιπόν, όπως οι σαρδέλες, οι σολομοί, ο τόνος και οι πέστροφες, μπορούν τελικά να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς με καρκίνο του εντέρου.

sardeles marinates_slider

Η μελέτη διενεργήθηκε σε δείγμα 170.000 ανθρώπων σε βάθος δεκαετίας. Από αυτούς οι 1.659 εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου και οι 169 απεβίωσαν από την ασθένεια. Στη Βρετανία μάλιστα η ασθένεια αυτή πραγματικά “θερίζει”: περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι νοσούν από τη συγκεκριμένη ασθένεια κάθε χρόνο και οι 16.000 από αυτούς χάνουν τη μάχη για τη ζωή. Οι ειδικοί της έρευνας συνιστούν στους ασθενείς να επωφεληθούν από τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία ασφαλώς χρήζουν περαιτέρω επιβεβαίωσης και να ενισχύσουν τη διατροφή τους με λιπαρά ψάρια.

Καταναλώνοντας λιπαρά ψάρια, έστω και μία φορά την εβδομάδα, μπορούν, σύμφωνα με τη μελέτη, να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του εντέρου σε ποσοστό 70%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο.