Τα τελευταία χρόνια η μόδα των υπερτροφών έκανε την εμφάνισή της στην καθημερινότητά μας με κάποιες από αυτές να γίνονται κομμάτι μιας διατροφικής κατάστασης που ενίοτε έπαιρνε-και παίρνει ακόμα- διαστάσεις εμμονής. Σύμφωνα με νέες έρευνες όμως, κάποιες από τις ιδιότητες των λεγόμενων superfoods έχουν απλά υπερτιμηθεί… Η παρακάτω λίστα θα σάς κατατοπίσει:
Νερό καρύδας
Συχνά του αποδίδεται και ο τίτλος του «φυσικού ποτού για αθλητές» όμως αποδείχθηκε ότι είναι μεν καλύτερο από κάποια ισοτονικά ποτά αλλά οι ενυδατικές του ιδιότητες έχουν υπερτιμηθεί αφού είναι ισότιμες με αυτές του νερού.
Σπόροι τσία
Έχουν προωθηθεί στο καταναλωτικό κοινό ως σημαντική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων, όμως επί της ουσίας στο κομμάτι αυτό δεν υπερτερούν έναντι κανονικών τροφών όπως ο σολομός π.χ. Για του λόγου το αληθές, είναι γνωστό ότι τα Ω3 λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, όμως η ιδιότητά τους αυτή δεν υφίσταται αν δεν γίνει και η ανάλογη επεξεργασία τους από τον οργανισμό κάτι που καθιστά την τσία ουσιαστικά περιττή δεδομένου του ότι το ιχθυέλαιο λ.χ απορροφάται άμεσα απελευθερώνοντας άμεσα και τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Λαχανίδα
Σύμφωνα με την έρευνα, τα λαχανάκια Βρυξελλών θεωρούνται καλύτερη πηγή γλυκοζινόλης -που μεταξύ άλλων ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο- συγκριτικά με την ταπεινή λαχανίδα που είναι μεν θρεπτική αλλά μην τα παραλέμε κιόλας….
Γκότζι μπέρι
Πολύς ο λόγος για τις αντιγηραντικές ιδιότητες αυτού του καρπού όμως το μύθο για τη μοναδικότητά του στον τομέα αυτό έρχονται να καταρρίψουν οι κίτρινες πιπεριές, το σπανάκι και το λάχανο που εδώ που τα λέμε είναι και πιο οικονομικά… Το περιοδικό «New Scientist» μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι ιδιότητές του αυτές έχουν ελάχιστα επιβεβαιωθεί με σχετικές έρευνες αφού οι περισσότεροι βασίστηκαν στην προώθησή του ως «κινέζικο φάρμακο».
Κινόα
Είναι από τις πρώτες τροφές του είδους που έγιναν γνωστές όμως γνώριζες ότι η δράση της κατά της χοληστερίνης μειώνεται όταν την πλύνεις και τη βράσεις;
Μαύρη σοκολάτα
Τα λιπαρά και τα σάκχαρα που περιέχει υπερέχουν της ευεργετικής της δράσης στην αρτηριακή πίεση, οπότε με μέτρο.
Παντζάρι
Ίσως να είναι η μοναδική περίπτωση όπου η ομάδα του περιοδικού συμφωνεί και επιβεβαιώνει τις ιδιότητες που μέχρι τώρα του έχουν αποδοθεί όπως π.χ τα νιτρικά άλατα που μειώνουν σημαντικά την αρτηριακή πίεση βελτιώνοντας επίσης και το μεταβολισμό. Ωστόσο επισημαίνουν ότι όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ, ισχύει ο κανόνας «μέτρον άριστον» αφού η υπερκατανάλωσή του αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου.
Μύρτιλα
Η μεγαλύτερη «προδοσία» μάς έρχεται από αυτά τα μούρα… Υποτίθεται ότι αυτή η «υπερτροφή» προστατεύει την καρδιά, όμως οι ουσίες που περιέχει μάλλον «μάχονται» για να απορροφηθούν από τον οργανισμό.